Regija
PROJEKT HVIDR-E SLATINA "ISTINA O POBJEDNICIMA"

Završena terenska nastava za učenike sedmih razreda
Objavljeno 3. studenog, 2019.
SLATINA


Na slatinskom je području završena ovogodišnja terenska nastava projekta "Istina o pobjednicima", koji već nekoliko godina provodi Udruga HVIDR-a Slatina, a čiji su temeljni ciljevi povećanje razine znanja i informiranosti učenika osnovnih škola o Domovinskom ratu na širem slatinskom području, promicanje istine o Domovinskom ratu i provođenje konkretnih aktivnosti u tom smjeru.


Terenska nastava za učenike, koja se održava na mjestima ratnih događanja tijekom 1991. godine, glavna je aktivnost projekta. Takva se nastava organizira za učenike sedmih razreda osnovnih škola Eugena Kumičića i Josipa Kozarca iz Slatine, Vladimira Nazora iz Nove Bukovice, "Davorin Trstenjak" iz Čađavice te osnovnih škola Voćin i Mikleuš.


Nastava počinje kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade, gdje učenici paljenjem svijeća i molitvom odaju počast poginulim pripadnicima brigade i svim hrvatskim braniteljima. U spomen-sobi Domovinskog rata u obližnjem Zavičajnom muzeju Slatine kratko se prisjećaju ratnog puta brigade i gledaju dokumentarni film o ratnim događanjima na slatinskom području.


Sve skupine učenika potom su u pratnji svojih nastavnika i ravnatelja obišle bivšu crtu obrane grada Slatine i odale počast poginulim hrvatskim braniteljima na spomen-obilježjima podignutima na mjestima njihove pogibije. U Voćinu im je o životu u vrijeme okupacije toga mjesta govorio predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin i ratni zarobljenik Darko Božičković, a o povijesti voćinske crkve, njezinu uništavanju tijekom okupacije i kasnijoj izgradnji govorio im je župnik, vlč. Ivan Ereiz.


Terenska nastava završavala je odavanjem počasti svima poginulim u Domovinskom ratu kod središnjega spomen-obilježja u Četekovcu. O slatinskoj 136. brigadi, pothvatima njenih pripadnika i ratnim zbivanjima učenicima su govorili sudionici tih događaja i članovi Udruge HVIDR-a Slatina Josip Habl, Stjepan Trevizan i Marko Marković, zatim predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Slatina-Orahovica Marija Maračić, gradonačelnik Denis Ostrošić i v.d. ravnatelja Muzeja Srđan Đuričić.


Predsjednik udruge Ilija Nikolić sve je skupine upoznao s projektom "Istina o pobjednicima", naglasivši da se projekt provodi kako se ne bi zaboravili teški dani Domovinskog rata i branitelji koji su svoj život dali za domovinu i našu slobodu. Nakon terenske nastave učenici će u svojim školama literarnim i likovnim radovima izraziti svoje dojmove, a najbolje radove HVIDR-a Slatina u suradnji s Gradom i susjednim općinama i ove će godine nagraditi. U povodu toga u Čađavici će sredinom prosinca biti održana svečanost proglašenja nagrađenih učenika.
Projekt "Istina o pobjednicima" podržavaju i financijski podupiru Ministarstvo hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravska županija, Grad Slatina te općine Čađavica, Sopje, Nova Bukovica, Mikleuš i Voćin. Petar Žarković
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike