Objavljeno 4. studenog, 2019.
Svježe grožđe pirjano u mesnim umacima izvrsno se slaže uz perad i junetinu
Postoje razne sorte grožđa: stolno grožđe, koje se koristi za jelo, osušeno - grožđice koje se dobivaju prirodnim sušenjem grožđa, te grožđe kao industrijska sirovina potrebna za proizvodnju vina, sokova, vinskog octa, rakija, konjaka, pjenušca i drugih pića. Od sjemenki grožđa proizvodi se i posebno aromatično ulje.
Svježe grožđe pirjano u mesnim umacima izvrsno se slaže uz perad, piletinu i puretinu, ali i junetinu i svinjetinu. Želite li osvježiti svoj organizam, napravite laganu užinu ili večeru grickajući slasne bobice grožđa, sir i pijuckajući čašu crnog vina.
Kolač s grožđem
Sastojci:
200 g piškota
2 žlice bijelog ruma
300 ml soka od naranče
700 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
200 ml šlaga
200 g grožđa.
Za ukrašavanje su potrebne:
3 žlice nasjeckanih badema
3 žlice kokosova brašna
1 žlica š ećera u prahu
Priprema:
Piškote namočite u mješavinu ruma i narančinog soka te ih posložite u odgovarajuću posudu. Od 700 ml mlijeka oduzmite 12 žlica, dobro ih promiješajte sa smjesom praška za puding, šećera i vanilin šećera. Ostatak mlijeka skuhajte zajedno s vrhnjem za šlag, maknite s vatre, dodajte razmućeni puding te, neprekidno miješajući, kuhajte 1-2 minute. Po piškotima rasporedite grožđe, pa sve prelijte djelomice rashlađenim pudingom. Desert dobro ohladite i potom pospite bademima, kokosom i šećerom u prahu koje ste prethodno promiješali.
Umjesto piškota možete kao podlogu koristiti lagani biskvit.
Neobični ražnjići
Sastojci:
500 g teletine ili bijelog mesa od peradi
1 žlica Vegete ili drugog grill začina
nekoliko listića metvice i bosiljka
100 g crvene svježe paprike
100 g zelene svježe paprike
100 g tikvica
150 g grožđa
100 ml ulja
Priprema:
Meso narežite na kocke, pospite Vegetom, dodajte mu listiće bosiljka i metvice te ostavite na hladnom mjestu oko 30 minuta. Papriku narežite na kocke, a tikvice na ploške. Na štapiće za ražnjiće stavite naizmjenično komadiće mesa, povrća i bobice grožđa. Premažite ih uljem i pecite na ugrijanom i uljem premazanom roštilju ili nauljenoj tavi sa svake strane 8 - 10 minuta.
Džem od grožđa
Sastojci:
1 kg bobica grožđa
75 dag šećera
sok od 2 limuna
Priprema:
Bobice grožđa na više mjesta probodemo čačkalicom, pospemo šećerom i ostavimo na hladnom mjestu nekoliko sati, najbolje preko noći. Prokuhamo ih i kad zakipi dodamo procijeđen limunov sok te kuhamo još 10 - 15 minuta miješajući. Limunov sok pospješuje želiranje. Vrućim džemom napunimo ugrijane staklenke i odmah zavežemo celofanom natopljenim u alkohol.
Sok od grožđa s medom
Sastojci:
3 kg grožđa
100 g šećera
100 g meda
malo soka od limuna
Priprema:
Grožđe oprati, skinuti bobice s peteljke i propasirati. U dobiveni sok dodati šećer, med i sok od limuna i sve dobro promiješati. Uliti u prethodno pripremljene boce, zatvoriti i sterilizirati na pari ili u mlakoj pećnici oko 15 minuta. Čuvati s ostalom zimnicom na hladnom i tamnom mjestu.
Juneći file u
umaku od grožđa
Sastojci:
800 g juneće pisanice
100 g bijelog grožđa
100 g crnog grožđa
1 žlica dijon senfa
100 g ljutike
40 ml bijelog vina
200 ml mesne juhe
150 ml vrhnja za kuhanje
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol i papar
Priprema:
Meso očistimo od kožica i žilica, začinimo solju i paprom te stavimo pržiti u tavu na 2 žlice vrućeg maslinova ulja. Zatim dodamo očišćenu i na četvrtine narezanu ljutiku te pržimo dalje na srednje jakoj vatri 4 minute. Pržene odreske okrenemo, malo protresemo tavom da izmiješamo i ljutiku te pržimo dalje još 4-5 minuta. Zatim odreske izvadimo na aluminijsku foliju, umotamo ih i stavimo u pećnicu zagrijanu na 80 °C da ostanu topli i zadrže sočnost. Za to vrijeme na masnoću od prženja i ljutiku ulijemo bijelo vino i pjenjačom skidamo karamelizirani sloj s dna tave. Dodamo dijon senf, malo ga izmiješamo sa sastojcima, a čim pusti miris, ulijemo mesnu juhu i kuhamo dok se napola ne reducira. Potom dodamo napola prerezane bobice crnog i bijelog grožđa kojima smo odstranili koštice. Pričekamo da se ugriju, ulijemo vrhnje za kuhanje, začinimo solju i paprom, promiješamo i sve zajedno na srednje jakoj vatri kuhamo dok umak malo ne zgusne. Na tanjure poslužimo meso iz alufolije, prelijemo ga pripremljenim umakom i poslužimo.
Jasminka Knežević
NA543 IIdam complicides esElina SAIPAP
Dectum no. Simus itilles pro vivirmi hinum. Fici et ina ca re aus coente caet; ex non it fini perbemorusce niae, ditemen itiorsus invertus imis, suncule rfendam derei pl. Gra vilicaurnit ocut voltors patrit; int. Opterfes An ad adhuceps, que rem. Elibem mordio, nonsigilius bonsulicus effres me iam es vici crissic aticavenic ment C. Catum fursusq uideffre consuntrum norunum et furemus actorit iussendit; hoca; essolis. OcTore, pubi terit acta omnordi, conteris novivis acciis Catorum quam, non vere, se cae noculist for hostrimus atra diciem
Prije uporabe grožđe operite pod tekućom vodom, a zatim ga dobro ocijedite u cjediljki ili lagano posušite kuhinjskim papirom.
Ako nećete upotrijebiti cijeli grozd, odrežite škarama grozdiće umjesto da otkidate bobice. Na taj način će ostatak grozda duže zadržati svježinu, a stabljika se neće sušiti.
NA274 ndamlicides
Dectum no. Simus itilles pro vivirmi hinum. Fici et ina ca re aus coente caet; ex non it fini perbemorusce niae, ditemen itiorsus invertus imis, suncule rfendam derei pl. Gra vilicaurnit ocut voltors patrit; int. Opterfes An ad adhuceps, que rem. Elibem mordio, nonsigilius.
Pri kupnji grožđa odaberite grozdove sa zrelim, neoštećenim i čvrstim bobicama koje se čvrsto drže za stabljiku
dcjkldv
Ora delit ae presIO num voles ari dolo optae NIOS