Osijek
SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Župan Anušić zbog kampanje prenio ovlasti na Ivanovića
Objavljeno 2. studenog, 2019.
Posebnu pozornost dobilo polugodišnje izvješće o radu župana te izvješće o stanju turizma u županiji

Ivan Anušić do završetka izborne kampanje za predstojeće izbore za predsjednika Republike Hrvatske prenio je ovlasti župana na svog zamjenika Gorana Ivanovića Laca. Razlog tome njegova je zauzetost kao voditelja izbornog stožera predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.
Tu je informaciju u četvrtak objavio vijećnicima Skupštine Osječko-baranjske županije, ali i cijeloj javnosti na 24. sjednici Županijske skupštine sam dožupan Ivanović. Naime, župan Ivan Anušić morao je zbog obveza u Zagrebu izostati s ove sjednice, što mu je zamjerio dio vijećnika. Tako su zbog županova izostanka negodovali vijećnici Željko Macanić, Marija Čačić, Ivica Mandić, Ivica Šimundić i Vladimir Šišljagić. "Župan je na službenom putu, no Ivan Anušić prenio je ovlasti na mene kao zamjenika. O tome postoji odluka i dok ne završi dio procesa, ja ću biti taj koji će mijenjati župana u njegovim poslovima te mislim kako je to fer i korektno. No on će biti nazočan u velikom broju odluka te će i nadalje nadzirati rad Županije", objasnio je vijećnicima dožupan Ivanović.
Na dnevnom je redu sjednice bila 31 točka o kojima su vijećnici raspravljali točno četiri sata. Točke koje su dobile osobitu pozornost vijećnika bile su Izvješće župana Osječko-baranjske županije o radu u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2019., Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine Osječko-baranjske županije te Informacija o stanju i razvojnim mogućnostima turizma na području Osječko-baranjske županije. Vijećnik Nedeljko Bosanac zaključio je kako je Izvješće župana na čak 92 stranice potpuno nepotrebno te kako je samo proizvod županijske administracije jer je rad župana Anušića i te kako vidljiv na terenu i moguće ga je sublimirati na nekoliko stranica s velikim brojem konkretnih i značajnih projekata.
Što se tiče izvršenja proračuna Osječko-baranjske županije za prvu polovinu 2019. godine, pročelnica Upravnog odjela za javne financije Snježana Raguž rekla je kako proračun za cijelu godinu, prema posljednjim izmjenama i dopunama, iznosi 948 milijuna kuna, prihodi su u prvih šest mjeseci izvršeni 44 posto, a rashodi 35 posto. "Što se tiče rashoda, s obzirom na kapitalne projekte i na potpore koje se dodjeljuju, uvijek je u prvom dijelu godine izvršenje puno slabije. Zato se to nadoknadi u drugom dijelu godine zbog postupaka javne nabave i ostaloga što zapravo utječe na raspodjelu sredstava. Što se tiče samih prihoda, vidi se određeno povećanje, posebice na porezu na dohodak. U vezi s izvršenjem rashoda, velikim su dijelom to kapitalni rashodi, i dodjela županijskih potpora išla je u drugom dijelu godine", rekla je Raguž i istaknula kako, što se tiče zaduženja, Županija ove godine otplaćuje posljednji kredit.
Od ostalih tema i pitanja nametnulo se ono Marije Čačić koja se osvrnula na kvalitetu obroka učenika osnovnih škola koju financira Županija projektom "Školski obrok za sve". "Roditelji negoduju na način realizacije ovog projekta, točnije na jelovnike i na otpor pojedinih ravnatelja škola za uvođenjem pozitivnih promjena", rekla je prenoseći upozorenja roditelja djece koja idu u osječke i našičke osnovne škole. Dožupan Goran Ivanović istaknuo je da Županija čini sve kako bi se to promijenilo, no iako je osnivač škola, u školskim odborima nema većinu, pa ni mogućnost uvjetovanja ravnateljima škola vezano uz obroke na jelovnicima.

Nefreteta Z. Eberhard

Vijećnicima podijeljeni tableti
U četvrtak se doznalo i kako će se elektroničko glasovanje, kao suvremeni način javnog glasovanja, primjenjivati u Velikoj vijećnici nakon završetka postupka javne nabave, koji je u tijeku, odnosno početkom sljedeće godine. Ovo je bila i posljednja sjednica za koju su materijali dostavljani u tiskanom obliku. Upravo u četvrtak svim su vijećnicima uručeni tableti, pa će materijali za sljedeću sjednicu biti poslani na e-mail adrese vijećnika.

Možda ste propustili...

U KOLONI PROŠLI GRADOM OD TVRĐE PREKO SREDIŠTA DO KATAKOMBI

Osječki maturanti ipak se okupili i proslavili kraj školovanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana