Kultura
OPERA "NIKOLA ŠUBIĆ ZRINJSKI"

Live-stream za ljubitelje opere
Objavljeno 2. studenog, 2019.
Opera "Nikola Šubić Zrinjski" Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu, u režiji Krešimira Dolenčića, na repertoaru središnjeg nacionalnog teatra u subotu, 2. studenoga, u realnom će vremenu, preko live streama, biti dostupna ljubiteljima opere diljem svijeta. Kako se ističe u najavi, opera "Nikola Šubić Zrinjski" Ivana pl. Zajca bit će u subotu, 2. studenoga, dostupna milijunima gledatelja preko live streama na platformi OperaVision, koja promiče opernu umjetnost koristeći nove tehnologije, a financira se iz programa Europske komisije Kreativna Europa 2014. - 2020.


Tako će ju moći gledati ljubitelji opere diljem svijeta u isto vrijeme kada i gledatelji u gledalištu HNK-a Zagreb.


"OperaVision jedna je od rijetkih svjetskih platformi koje su posvećene samo operi i koje se gledaju slobodno, bez financijske participacije na web-stranicama opernih kuća uključenih u projekt te potom na YouTubeu, također dostupnom svima", rekla je intendantica Dubravka Vrgoč. Praizvedba opere Nikola Šubić Zrinjski 1876. godine Ivana pl. Zajca, osnivača i organizatora zagrebačkoga opernog kazališta, bila je višestruko važan kulturološki događaj. Tematizirajući posljednje sigetske dane hrvatskog junaka Nikole Šubića Zrinskog i njegovu junačku pogibiju, djelo je već na praizvedbi doživjelo nezapamćen uspjeh, zadržavši do danas počasno mjesto na hrvatskoj opernoj sceni.


Najveći ushit izazvala je potresna zakletva sigetskih junaka i finale U boj, u boj, koji je kao zborska pjesma skladan deset godina prije same opere. Izvedbom u subotu ravnat će maestro Nikša Bareza. Live stream se može pratiti na službenoj YouTube stranici Operavisiona https://www.youtube.com/channel/UCBTlXPAfOx300RZfWNw8-qg, a bit će dostupna sve do svibnja 2020.


"Važnost ovog projekta je što opernu umjetnost čini dostupnom velikom broju gledatelja razvijajući i šireći tako publiku operne umjetnosti u europskom i svjetskom kontekstu", poručuju iz HNK-a Zagreb. H
Možda ste propustili...

HNK U OSIJEKU: “POSTKORONSKA” SEZONA

Gudački kvartet otvorio ciklus “Pozornica u dvorištu”

RADOVI BI TREBALI ZAVRŠITI ZA GODINU DANA

Obnova kuće Brlić vrijedna 17,4 milijuna kuna

JE OD NAJKONTROVERZNIJIH PISACA I INTELEKTUALACA

Peti roman Christiana Krachta