Ekonomija
U HRVATSKOJ BEZ POSLA 2000 OSOBA MANJE NEGO U KOLOVOZU

Nezaposlenost kliznula na novu najnižu razinu
Objavljeno 1. studenog, 2019.

Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji bila je stabilna u rujnu, peti mjesec zaredom, a u Hrvatskoj je kliznula na novu najnižu razinu otkada je europski statistički ured počeo pratiti podatke. Na razini EU-a sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO), iznosila je u rujnu 6,3 %, što znači da je prema revidiranim podatcima Eurostata pet mjeseci zaredom na najnižoj razini otkada je Eurostat počeo objavljivati mjesečna izvješća u siječnju 2000. U eurozoni je stopa nezaposlenosti u rujnu bila nepromijenjena u odnosu prema kolovozu, kada je prema revidiranim podatcima europskog statističkog ureda iznosila 7,5 %, što je njezina najniža razina od srpnja 2008. Ukupno je u 28-članoj Uniji na kraju rujna bez posla bilo 15,635 milijuna građana, od čega njih 12,335 milijuna u eurozoni. Njihov je broj, u odnosu prema kolovozu, povećan za 48 tisuća u EU-u i 33 tisuće u eurozoni. U odnosu prema prošlogodišnjem rujnu, manji je 889 tisuća u EU- te 738 tisuća u eurozoni. Među zemljama EU-a, čijim je podatcima Eurostat raspolagao, najniža je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u rujnu, mjerena ILO-ovom metodologijom, zabilježena u Češkoj, od 2,1 %. Slijedi Njemačka s 3,1 %.
Najvišu je stopu nezaposlenosti među zemljama EU-a bilježila Grčka, od 16,9 % u srpnju. Slijedi Španjolska s 14,2 %.


U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u rujnu bila 0,1 % manja nego u kolovozu, kliznuvši na 6,8 %, novu najnižu razinu otkada je Eurostat počeo pratiti podatke za Hrvatsku. Bez posla je u Hrvatskoj u rujnu, prema podatcima Eurostata, bila 121 tisuća građana, dvije tisuće manje nego u kolovozu. U odnosu prema prošlogodišnjem rujnu, njihov je broj manji 20 tisuća. U dobnoj skupini do 25 godina, stopa nezaposlenosti na razini EU-a u rujnu je blago porasla u odnosu prema kolovozu, za 0,1 %, na 14,5 %. Nezaposlenost među mladima porasla je i u eurozoni, iskazana u stopi nezaposlenosti višoj za 0,2 % nego u kolovozu, od 15,9 %. U prošlogodišnjem rujnu iznosila je 16,7 %. Ukupno je bez posla u rujnu u EU-u bilo 3,223 milijuna mladih, od čega 2,283 milijuna u eurozoni. Time je broj nezaposlenih u toj dobnoj skupini u EU-u na godišnjoj razini smanjen za 145 tisuća, te za 109 tisuća u eurozoni. Među zemljama članicama, čijim je podatcima Eurostat raspolagao, najnižu je stopu nezaposlenosti među mladima u rujnu bilježila Češka, od 4,4 %. Slijede Njemačka s 5,9 %, te Nizozemska sa 7,2 %. Najviša je stopa nezaposlenosti mladih zabilježena u Grčkoj, 33,2 %. Slijede Španjolska s 32,8 % i Italija s 28,7 %.


Hrvatska ne objavljuje mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U trećem tromjesečju stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini iznosila je 18,7 % i bila je manja 0,6 % nego u prethodna tri mjeseca. Bez posla je prema Eurostatovim podatcima u Hrvatskoj na kraju rujna bilo 28 tisuća mladih, tisuću manje nego na kraju lipnja. H

Najvišu stopu nezaposlenosti, među zemljama Europske unije, zabilježile su Grčka i Španjolska
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NASTAVLJAJU INVESTIRATI PLANIRANOM DINAMIKOM

Čepinska uljara proizvodit će i maslac majoneze, margarin...

2

KUTAK ZA INVESTITORE

Najava pomoći iz EU-a podigla cijene dionica

3

PČELARSTVO U VRIJEME I POSLIJE KORONAKRIZE

Željko Vrbos: Hrvatska nema objektivnih razloga za uvoz meda!