Novosti
PREDSJEDANJE - KRUNA EUROPSKOG PUTA

Hrvatski prioriteti: Razvoj, povezivanje, sigurnost i utjecaj
Objavljeno 31. listopada, 2019.
Plenković: Hrvatska će imati ulogu kormilara zajedničkog projekta u daljnjoj izgradnji snažne Europe u svijetu punom izazova

Europa koja se razvija, koja povezuje, štiti i utjecajna je na globalnoj razini - četiri su krovna područja hrvatskog predsjedanja EU-om u prvom polugodištu iduće godine, objavio je u srijedu premijer Andrej Plenković na konferenciji održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Kako je rekao, ta četiri prioriteta odražavaju hrvatsku viziju “snažne Europe u svijetu punom izazova”. Tako je prvi put predstavljen službeni slogan hrvatskog predsjedanja EU-om, kao i vizualni identitet tog događaja autorice Ive Primorac.


- Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije povijesni je trenutak za našu zemlju, dolazi kao kruna europskog puta koji nije bio jednostavan. No hrvatski je narod oduvijek izražavao privrženost europskoj obitelji koja je za Hrvatsku mnogo više od jedinstvenog tržišta. Za nas je EU projekt mira i suradnje - rekao je predsjednik Vlade RH. Hrvatska će imati ulogu kormilara zajedničkog projekta u daljnjoj izgradnji snažne Europe u svijetu punom izazova - rekao je premijer, najavljujući da će se i u ostalim hrvatskim gradovima održati još nekoliko konferencija posvećenih predsjedanju. "Iduće godine imamo prigodu pokazati Europi i svijetu Hrvatsku u najboljem svjetlu. Prisjetimo se riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je rekao da valja poduzimati sve korake radi što skorijeg uključenja Hrvatske u Europsku zajednicu. Trideset godina kasnije Hrvatska je ne samo članica Europske unije, nego njome i predsjeda", rekao je Plenković.

Uravnoteženi rast

Najavio je da će najbolji put za nadilaženje svih izazova biti zagovaranje kompromisa te da su prioriteti usklađeni sa strateškim programom Unije i političkim smjernicama izabrane predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen. Potom je pojedinačno kratko govorio o svakom od četiri prioriteta "Europe koja raste i koja se razvija, Europe koja spaja, ekonomski, energetski i infrastrukturno, Europe koja štiti i Europe koja je utjecajna na globalnom planu".


Plenković je istaknuo kako je Europska unija danas drugo svjetsko gospodarstvo koje čini petinu svjetskog BDP-a, ali su u vremenu velikih tehnoloških, geopolitičkih i demografskih promjena njezino gospodarstvo i tržište rada suočeni sa sve većom konkurencijom, posebice iz Kine i SAD-a, "s kojom se svi zajedno moramo nositi".


- Odgovor na to je snažnija Unija koja se razvija i raste na uravnoteženi i uključiv način. To pretpostavlja produbljivanje našeg jedinstvenog tržišta, poticanje digitalizacije poslovanja i ulaganja u inovacije te istraživanje kako bismo bili još konkurentniji - rekao je premijer, dodajući da je nužno smanjivati još uvijek velike razvojne razlike među državama članicama, kako bi sve članice Unije gospodarski bile što snažnije. Plenković smatra da je bitno voditi brigu o izgradnji zadovoljnijeg i vitalnijeg društva, vodeći računa o potrebama svih generacija. Dodao je da je potrebno raditi na razvijanju gospodarstva koje je ekološki održivije kako bi se uspješno provela tranzicija na niskougljično i kružno gospodarstvo. "Time ćemo", istaknuo je, "pridonijeti boljoj zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena". "Želimo da Unija zadrži položaj vodećeg međunarodnog čimbenika, posebice što se tiče vodstva u borbi protiv klimatskih promjena, promicanju učinkovitog globalnog upravljanja, zaštiti ljudskih prava te jačanju multilateralnog trgovinskog okvira", kazao je premijer. Govoreći o Europskoj uniji i njezinom utjecaju na globalnom planu, Plenković je rekao da se Hrvatska i ostale članice Unije najbolje mogu nositi s izazovima 21. stoljeća putem europskog zajedništva, a EU ulogu globalnog čimbenika može učvrstiti samo daljnjim razvojem sposobnosti i instrumenata za zajedničko djelovanje u suočavanju s izazovima.
Predvodnička uloga

Naglasio je i da iskorištavanje punog potencijala infrastrukturnih i ljudskih mogućnosti ovisi o umreženosti i povezanosti gospodarstva. "Stoga nam treba Europa koja povezuje", rekao je Plenković, i upozorio da njezinu konkurentnost sputavaju razlike koje postoje unutar EU-a u kvaliteti infrastrukture, pokrivenosti prometnim, energetskim, telekomunikacijskim i digitalnim mrežama. "Zato je potrebno dodatno razvijati prometnu, energetsku, digitalnu infrastrukturu i povezanost", ocjenjuje Plenković, dodajući kako bolja povezanost podrazumijeva bolju i sigurniju podatkovnu infrastrukturu te je potrebno osigurati i veće povezivanje građana Unije. Pa će hrvatsko predsjedništvo upravo sve to poticati.


Istaknuo je i da je sigurnost građana najvažnija. Kada je riječ o Europi koja štiti, velika pažnja pridavat će se unutarnjoj sigurnosti. "Zalagat ćemo se za Europu koja štiti svoje građane uz istodobno poštovanje i zaštitu vladavine prava, kao i za tješnju suradnju članica u borbi protiv financiranja terorizma, organiziranog kriminala i pranja novca. Potrebno je bolje povezati sve informacijske sustave na području unutarnjih poslova i pravosuđa", naglasio je premijer, dodajući da je potrebno provoditi održivu migracijsku politiku koja podrazumijeva zaštitu vanjskih granica EU-a. Smatra kako je po pitanju migracije potrebna reforma zajedničkog europskog sustava azila i bolja suradnja s trećim zemljama. "Moramo biti otporniji na rastuće hibridne prijetnje, jačati kapacitete na području kibernetičke sigurnosti, borbe protiv lažnih vijesti", istaknuo je Plenković.
Zaključio je da će prvih šest mjeseci 2020. dodatno senzibilizirati hrvatske građane i osvijestiti činjenicu da smo već sedam godina članica Europske unije. "Imat ćemo predvodničku ulogu, a sve nas pozivam da svatko iz svoga kuta da svoj doprinos", rekao je premijer Plenković.


Igor Bošnjak/H
ŠUICA: ZAŠTITA EUROPSKOG NAČINA ŽIVOTA
Prioritete rada nove Europske komisije predstavila je buduća potpredsjednica za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, rekavši kako će među njima biti zaštita europskog načina života i novi poticaj europskoj demokraciji. Europski zeleni plan, gospodarstvo u interesu građana, Europa spremna za digitalno doba i snažna Europa u svijetu, teme su kojima će se također posvetiti pozornost. Šuica u prvih šest mjeseci mandata namjerava ustanoviti koji su glavni razlozi seljenja ruralnog stanovništva u gradove diljem Europe, i odrediti utjecaj demografskih promjena na različite skupine stanovništva. "Potrebna je dugoročna vizija za ruralna područja", ističe Šuica.
ODGOVORNOST PREMA JUGOISTOKU EUROPE
Europa mora imati "predvodničku ulogu" u svome susjedstvu i u svijetu. Unija koja daje više od polovine ukupne svjetske razvojne pomoći, ima i posebnu odgovornost prema svom susjedstvu na jugoistoku Europe, podsjetio je u svome obraćanju nazočnima hrvatski premijer Andrej Plenković. Stoga je naglasio odgovornost Europske unije prema zemljama jugoistočne Europe te kazao da će se Republika Hrvatska tijekom svoga predsjedanja Vijećem EU-a zalagati za europsku perspektivu zemalja regije i djelotvornu politiku proširenja. Također je podsjetio da će naš glavni grad Zagreb u svibnju sljedeće godine biti domaćin summita EU-a i država zapadnog Balkana.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HOĆE LI BITI INTERESA ZA IMOVINU IZ STEČAJEVA?

Na prodaji putem e-dražbi više od 500 nekretnina

2

IAKO SE NEKI JOŠ GRIJU

Stiže nam pakleno vruće ljeto

3

FINA O REGISTRU POSREDNIH IDENTIFIKATORA RAČUNA

Broj mobitela može postati bankovni račun građana, a plaćanje jednostavno i brzo