Regija
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA BELOG MANASTIRA

Baranjskim Etnološkim centrom
upravljat će Centar za kulturu
Objavljeno 30. listopada, 2019.
BELI MANASTIR

Prvoga dana iduće godine Etnološki centar baranjske baštine (ECBB) promijenit će svoga upravitelja. Odlukom koja je donesena na sjednici Gradskog vijeća, naime, njime će upravljati Centar za kulturu Grada Belog Manastira, dok će dosadašnji upravitelj, Turistička zajednica Baranje, koja je Gradu bila partner u projektu njegove gradnje, najvjerojatnije, u ECBB-u biti samo podstanar. Odlučilo je tako belomanastirsko Gradsko vijeće.

- Razmotrili smo činjenicu da upravljanje ECBB-om, koje je do sada bilo povjereno TZ-u Baranje, možda i nije najbolje rješenje. On se smatra kulturnom građevinom od interesa za Grad Beli Manastir, odnosno građevinom od važnosti, između ostaloga, za razvoj kulture, za što je zadužen Centar za kulturu, pa smo upravo Centru odlučili povjeriti upravljanje ECBB-om na neodređeno vrijeme - obrazlaže ovu odluku gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, naglašavajući kako će Centar za kulturu, zajedno s TZ-om Baranje zajedno organizirati i provoditi buduće aktivnosti. Ova odluka, nastavlja Rob, nije izraz nezadovoljstva radom TZ-a Baranje. Ističe kako TZ Baranje radi projekte za cijelu Baranju te sudjeluje i suorganizira brojne manifestacije u gradu i većem dijelu Baranje, pa im primarni posao ne bi trebao biti korištenje i održavanje ECBB-a. Novost je ta i da će od iduće godine biti naplata ulaznica.

- Kroz pozive školama i ustanovama nešto želimo uprihoditi kako bismo smanjili ne tako male troškove održavanja koje se financira iz gradskog budžeta - objasnio je. Bar za sada, gradnja ECBB-a pokazala se odličnim projektom. Riječ je o najposjećenijoj cjelogodišnjoj belomanastirskoj lokaciji, otvorenoj prije približno tri godine, od kada ju je posjetilo desetak tisuća posjetitelja, što je, ispostavilo se, znatno više od brojke koja je prvobitno planirana projektom. Gosti stižu s raznih strana i ne skrivaju svoje oduševljenje. Na sjednici Gradskog vijeća raspravljalo se i o davanju suglasnosti na zaključenje aneksa ugovora o prijenosu prava i obveza po svim oblicima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske koji su ranije sklopljeni s društvima iz koncerna Agrokor. Na području grada, naime, Belje plus obrađuje nešto više od 800 hektara zemljišta.

- Revalorizacijom cijena zakupa Grad će, za razliku od ostalih baranjskih općina, dobiti manje novca za zakup zemljišta. No, riječ je o 40-ak tisuća kuna godišnje, što i nije tako veliki iznos. Kada aneks ne bi bio potpisan, izgubili bismo 700-injak tisuća kuna, što si ne smijemo dopustiti - tvrdi Rob, dodajući kako ne treba smetnuti s uma da Belje plus na području Belog Manastira ima dva pogona, Tvornicu mliječnih proizvoda i Baranjku, s kojima je Grad u odličnim odnosima i koji zapošljavaju određeni broj Belomanastiraca. Većina u Gradskom vijeću bila je ‘‘za‘‘ ovakav prijedlog, dok su oporbeni vijećnici bili suzdržani. Svoju ‘‘suzdržanost‘‘ objasnili su upravo činjenicom što će Grad, zbog revalorizacije cijena zakupa, izgubiti 40-ak tisuća kuna.

Prihvaćen je i prijedlog Odbora za dodjelu javnih priznanja, koje je predložio ‘‘laureate‘‘ za gradske nagrade.

Ivica Getto
10

tisuća posjetitelja dosad je posjetilo Etnološki centar
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAHVALJUJUĆI POMOĆI DOBRIH LJUDI

Uskoro kreće gradnja kuće obitelji Špionjak

2

PRODAJU SE STARA BELJSKA VINARIJA I NEKADAŠNJA ZGRADA UPRAVE U KNEŽEVU

U Kneževim Vinogradima žele da im se stara vinarija daruje

3

OTOČANI NEUGODNO IZNENAĐENI

Fortenova je oglasila prodaju zemljišta na kojem je dječje igralište