Dome slatki dome
GROŽĐE, LJEKOVITI PLOD JESENI

Najbolje je u hladnjaku
Objavljeno 31. listopada, 2019.
Pri kupnji grožđa vodite računa da grozdovi budu zreli, čvrsti i lijepe boje. Zrelost grožđa možete procijeniti prema njegovoj boji. Zelene sorte trebaju imati žućkastu nijansu. Crveno grožđe ne smije biti zelenkaste boje. Tamne bi sorte trebale imati izrazito tamnu boju. Ako grožđe duže vrijeme ostavite na sobnoj temperaturi, ono će brzo fermentirati i pokvariti se. Njegovu svježinu najdulje ćete sačuvati ako ga stavite u hladnjak. Grožđe najčešće jedemo sirovo. No od njega možete napraviti i sok, ocat, džem i pekmez.

Ono je vrhunski dodatak voćnim salatama. Ako za voćnu salatu upotrijebite nekoliko vrsta grožđa, i to u različitim bojama, vaša će salata ljepše izgledati, a i okus će biti bogatiji. Grožđe možete kombinirati i sa zelenom salatom i orašastim plodovima.

Grožđice, ili sušeno grožđe, neizostavna je namirnica u pripremi velikog broja kolača i drugih slastica, a mogu se jesti i same. Prilikom fizičkih napora brzo daju dodatnu energiju. Vinova loza jedna je od najstarijih kultiviranih biljaka. Drži se da je prva vinova loza uzgajana u Zakavkazju, sjevernom Iranu te Maloj i Srednjoj Aziji. Odatle se proširila Europom. U Grčkoj je vinova loza bila poznata još od 1700. godine prije Krista. J.Kn.
Najčitanije iz rubrike