TvObzor
SEDAMNAESTO IZDANJE ZAGREB FILM FESTIVALA

Otkriveni prvi programski aduti najveće filmske avanture
Objavljeno 31. listopada, 2019.
Nakon više od deset godina ZFF se nalazi na novom početku te u novo poglavlje ulazi bez najveće i najljepše kinodvorane, kina Europa

Zagreb Film Festival, najveća zagrebačka filmska avantura, održat će se sedamnaesti put od 7. do 17. studenoga u kinu Tuškanac, MSU-u, dvorani KIC-a, KUC-u Travno, NS-u Dubrava i Laubi. Nakon više od deset godina ZFF se nalazi na novom početku te u novo poglavlje ulazi bez najveće i najljepše kinodvorane, kina Europa, čija je budućnost i dalje neizvjesna - s nadom u neka bolja vremena za kinoprikazivaštvo u Zagrebu.

Ruski predstavnik u utrci za Oscare
Okosnicu festivala, kao i dosad, čini glavni natjecateljski program dugometražnog i kratkometražnog filma, koji daje pregled najbolje recentne produkcije debitantskih i drugih filmova iz cijeloga svijeta, te natjecateljski program domaćeg kratkog metra Kockice, platforme kojom su sa svojim kratkometražnim radovima prošetala sva najvažnija novija imena domaćeg filma.

Među desetak naslova koje će ZFF ove godine prikazati u glavnom natjecateljskom programu dugometražnog igranog filma, uvršten je aktualni ruski predstavnik u utrci za Oscare, Beanpole, film s potpisom trenutačno najtraženijeg talenta na međunarodnoj festivalskoj sceni, mladog ruskog autora Kantemira Balagova. Film se temelji na književnom predlošku “The Unwomanly Face of War”, Nobelom ovjenčane bjeloruske novinarke i književnice Svetlane Aleksijevič, a pripovijeda o učincima rata – ludilu, boli i paralizi iz perspektive dviju žena, koje nakon povratka s fronte u Lenjingrad 1945. godine pokušavaju ponovo izgraditi svoje živote.

Balagov je bio učenik velikog ruskog redatelja Alexandra Sokurova, a već je izgradio prepoznatljiv stil u kojemu kombinira gotovo dokumentaristički realizam s kompleksnim metaforama. Njegov prethodni film Closeness (2017.) osvojio je u Cannesu nagradu FIPRESCI, a Beanpole je ove godine nagrađen za režiju u programu Izvjestan pogled. Film hvale i zbog vizualnog prosedea, koji priziva remek-djela europskog slikarstva, a potpisuje ga jedna od najtalentiranijih ruskih direktorica fotografije, 25-godišnja Ksenia Sereda.

Natjecateljski program ‘’Ponovno s nama’’ u novu festivalsku godinu također ulazi u pomalo redizajniranom izdanju: dosad je okupljao autore koje ZFF kontinuirano prati glavnim programom, a od ove godine u obzir dolaze i redatelji čije je filmove ZFF distribuirao. Najboljem filmu iz programa dodijelit će se nagrada Zlatni bicikl, a novost je i da umjesto žirija, od ovog izdanja o pobjedniku odlučuje publika.

Slavni nordijski redatelji
U spomenutom programu prikazuju se novi naslovi iz radionica dvojice slavnih nordijskih redatelja. Novi film Roya Anderssona About Endlessness, gorko-slatka kompilacija egzistencijalističkih skečeva koju nastanjuju izgubljene duše i usamljena srca, na ZFF stiže iz Venecije s osvojenim Srebrnim lavom za režiju. Toplu i humornu ljudsku dramu The County u režiji islandskog redatelja Grímura Hákonarsona zbog snažne protagonistice koja se suprotstavlja sistemu, kritičari ga uspoređuju s kinouspješnicom Tri plakata izvan grada. Kao i prethodni film, Ovnovi, kojim je otvoren 13. ZFF, The County gledatelje vodi duboko u ruralni Island. Junakinja je tiha i radišna vlasnica mljekarske farme, koja se nakon iznenadne muževe smrti, do grla u dugovima, odlučuje žestoko suprotstaviti lokalnoj monopolističkoj i eksploatatorskoj kooperativi.

Uz ‘’Ponovno s nama’’, niz sjajnih filmova moći će se pogledati i u natjecateljskom programu filmova za mlade PLUS, kao i popularnim popratnim programima: Velikih 5, Bibijada, Moj prvi film, Dani LUX filma te Festivali pod reflektorom. Osmo izdanje edukativne platforme za umrežavanje profesionalaca INDUSTRIJA, kao i dosad, uključit će niz radionica, predavanja, panela i pitching forum studentskih projekata iz regije.

Nakon što je lani obišao rekordnih 16 gradova, program ‘’ZFF putuje’’ nastavlja se i ove godine. Tako će se nekoliko odabranih naslova iz aktualnog programa prikazati u Samoboru, Bjelovaru, Slatini, Pazinu, Varaždinu i nizu drugih gradova. (N.K.)
Možda ste propustili...

AKTUALNI HIT SENZACIONALNE POP ZVIJEZDE: SO MESSED UP

La Lana & Yung Baby Tate - udružila snage s američkom repericom

VLADO SIMCICH VAVA, GITARIST I AUTOR GRUPE TURISTI

Najviše mi nedostaje ono zbog čega i jesam živ - svirka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana