Novosti
OŠTRI KRITERIJI EUROPSKE UNIJE

Četiri vodoopskrbne zone u Slavoniji moraju znatno sniziti količine arsena u pitkoj vodi
Objavljeno 26. listopada, 2019.
Preporuka je da vodu s arsenom iznad 10 µg/l ne koriste dojenčad, trudnice, dojilje...

Vodu koju piju stanovnici općine Semeljci u Đakovštini "pomutila" je ovih dana odluka Europske komisije da se voda za ljudsku upotrebu dugoročno riješi arsena čija je sadašnja prisutnost u tom kraju 22 mikrograma po litri. Odluka je izazvala bojazan mještana piju li vodu zagađenu (prekomjernim) arsenom. Aktivnosti EK-a protiv arsena odnose se i na zone vodoopskrbe Osijek, Čepin i Strošinci.


U slučaju Semeljaca treba naglasiti da se njegova prisutnost nije u međuvremenu povećala, voda nije zagađena, nego su promjene doživjeli dopušteni parametri arsena, pa u Općini Semeljci negoduju da se ovakvim odlukama stvara nepotrebna panika. Naime, prema raznim stručnim studijama, količine arsena u vodi nisu na toj razini da bi bile opasne za zdravlje. No uvijek zahtjevan EU dao je preporuku da vodu gdje je arsen iznad 10 mikrograma po litri ne koriste dojenčad, djeca do šest godina, trudnice, dojilje, oboljeli od raka i druge osjetljive skupine. Upravo ta preporuka provodi se ovih dana na vodoopskrbnom području Semeljci kod čijih mještana cisterne i uređaji za vodu izazivaju nelagodu. Također, EK je dao naputke u kojim rokovima ta područja moraju prisutnost arsena spustiti ispod 10 mikrograma. Osim na Hrvatsku, ta odluka primjenjuje se i na druge zemlje članice EU-a u okruženju.

Cisterne i uređaji

Đakovački vodovod stoga na semeljačkom području provodi naputak EK-a, a o kojemu je izvijestilo Ministarstvo zdravstva.


- Važno je da se parametri u vodi nisu mijenjali, niti je ona lošija nego prije, samo su privremeno dopuštena njegova odstupanja nakon čega arsen treba spustiti ispod 10 mikrograma - kaže direktor Đakovačkog vodovoda Ivan Kočiš i dodaje da je Vodovod za spomenute osjetljive skupine osigurao cisternu vode u kojoj uopće nema arsena i postavio ju u vatrogasno dvorište u Semeljcima. Općinski načelnik Grga Lončarević dodaje da su osigurani aparati za vodu za sve tamošnje predškole.


Europska komisija je, stoji u dopisu Ministarstva zdravstva, odobrila vrijednosti odstupanja parametara u vodi za četiri spomenuta područja u Slavoniji. Prema njima, arsen je do 30 mikrograma po litri do 31. prosinca 2020. dopušten za sva ta područja, a njegova je dopuštena količina do 20 mikrograma u vremenu od 1. siječnja 2021. do 1. srpnja 2022. za Semeljce i Strošince. Stručnjaci kažu kako je to područje Slavonije prirodno stanište arsena u zemlji.


- S obzirom na to da je količina arsena u semeljačkoj vodi 22, a dopuštena granica ovom odlukom je 30, mi smo, dakle, još uvijek podosta ispod dopuštenog - umiruje Kočiš stanovnike semeljačkog kraja. Na nejasnoće i nelagodu koju je izazvala odluka EK-a mršti se i načelnik Lončarević.


- Europa govori o 30 mikrogama arsena po litri, a on je u našoj vodi ionako oko 22, pa čemu sve to? - pita se Lončarević.


- Nakon isteka rokova s odstupanjima kod arsena u vodi, mi ćemo ga u slučaju općine Semeljci svesti u tamošnjoj vodi na 0, kao u slučaju vode iz đakovačkog crpilišta. Naime, uskoro ide Aglomeracija Semeljci, kada se gasi sadašnje crpilište između Semeljaca i Koritne i ide cjevovod iz Đakova, s vodom bez arsena. Do tada će Vodovod osigurati privremeno rješenje kroz pročišćivač. Sve su to smjernice EK-a i mi ih zakonski moramo provoditi - kaže Kočiš.
Bez rizika za zdravlje

- Europska i hrvatska legislativa o vodi za ljudsku potrošnju predviđa da se u slučajevima nemogućnosti postizanja propisanih dopuštenih količina te ako za to postoji opravdan razlog mogu odobriti odstupanja od propisanih količina uz uvjet da se time ne ugrožava zdravlje. EK je 18. rujna 2019. na temelju zahtjeva RH donio odluku kojom se odobrava odstupanje od propisanih vrijednosti za arsen za zone opskrbe Osijek, Čepin, Semeljci i Strošinci - stoji u obavijesti Ministarstva. Odstupanje je moguće u maksimalnom trajanju od devet godina, a ovo je treće trogodišnje razdoblje odstupanja iznad propisane vrijednosti. Zaključak EK-a je da je kratkotrajna daljnja izloženost stanovništva koncentracijama arsena manjim od 30 µg/l prihvatljiva na ograničeno vrijeme bez rizika za zdravlje ljudi, a da je preporuka da navedene osjetljive skupine piju vodu iz alternativnih izvora isključivo zbog mjera opreza. Navodi se i da prisutnost arsena u vodi namijenjenoj za ljudsku potrošnju u istočnoj Slavoniji i Baranji, ali i južnoj Mađarskoj, Vojvodini i zapadnoj Rumunjskoj nije rezultat onečišćenja zbog ljudskog djelovanja, nego da se radi o prirodnom podrijetlu stijena s kojima voda dolazi u kontakt.


Što se pak osječkog Vodovoda tiče, od dana zaprimanja odluke EK-a, 14. listopada, poduzeli su korektivne mjere i izmjene u postojećem tehnološkom postupku tako da je u rad uključeno rezervno crpilište Pampas (površinska voda), kako bi se koncentracija arsena spustila ispod 10 µg/l. Miješanje bunarske i površinske vode iz Drave rezultiralo je vrijednostima arsena ispod 10 µg/l, tvrde u Vodovodu i dodaju da analize internog laboratorija kao i analize laboratorija Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije od dana zaprimanja odluke EK-a do sada dokazuju da se koncentracija arsena na izlazu u gradsku vodoopskrbnu mrežu kreće od 7,5 do 8,5 µg/l. O aktivnostima i postignutim rezultatima Vodovod Osijek obavijestio je nadležna ministarstva, DIH, ŽZJZ i lokalnu samoupravu, ističe.
- Napominjemo kako ćemo dovršetkom i puštanjem u rad objekta za dvostupanjsku filtraciju u 2020. uspostaviti tehnološki postupak prerade kojim će se koncentracija arsena u bunarskoj vodi dovesti ispod 10 µg/l. Korisnici naših usluga nemaju nikakvog razloga za zabrinutost jer kao tvrtka isporučujemo dovoljne količine zdravstveno ispravne pitke vode - poručuju iz osječke tvrtke.


Suzana ŽUPAN/Tomislav PRUSINA
preoprezni?
I SADAŠNJA KOLIČINA ARSENA NIJE OPASNA
Ivan Kočiš

direktor Đakovačkog vodovoda

S obzirom na to da je količina arsena u semeljačkoj vodi 22, a dopuštena granica ovom odlukom je 30, mi smo, dakle, još uvijek podosta ispod dopuštenog.
Dodatna filtracija na pješčano-kvarcnim filtrima
U osječkom Vodovodu utvrđeno je da je dodatna dvostupanjska filtracija na pješčano-kvarcnim filtrima u kombinaciji s ozonizacijom ekonomski, tehnički i tehnološki najbolja metoda dogradnje postojećeg tehnološkog procesa (projekt Fakulteta kemijskog inženjerstva iz Zagreba). U tom projektu riječ je o složenoj problematici te aktivnostima koje zahtijevaju preinake u Pogonu za proizvodnju vode u tehnološkom i građevinskom dijelu te znatna financijska sredstva. "Potrebna sredstva za ostvarenje ovog projekta procijenjena su na više od 40 milijuna kuna, a aktivnosti su se usmjerile na osiguranje europskih izvora financiranja. Studija i sva druga potrebna dokumentacija aplicirana je prema fondovima EU-a. Po prihvaćanju projekta od strane komisije zaključeni su ugovori o donaciji financijskih sredstava kohezijskog fonda EU-a s više od 70 posto ukupno potrebnog iznosa. Preostala financijska sredstva osigurana su iz državnog proračuna, Hrvatskih voda te Grada Osijeka", pojašnjavaju iz osječkog Vodovoda.
Arsen u Strošincima ispod 10 mikrograma
Iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije (VVK) poručuju da analize njihova internog laboratorija pokazuju kako je arsen u vodi u Strošincima ispod 10 µg/l i da nema potrebe za osiguravanjem alternativnih načina opskrbe stanovništva. Napominju kako redovito surađuju sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo i sanitarnom inspekcijom, kontinuirano provode analizu i prate stanje kakvoće vode u Strošincima. "VVK provodi intenzivne aktivnosti na području Cvelferije gdje je u tijeku izvođenje radova na dionici Drenovci - Soljani, a potpisan je i ugovor za gradnju dionice Soljani - Strošinci. Oba cjevovoda dio su regionalnog vodovoda istočne Slavonije, a po završetku gradnje Strošinci će dobiti kvalitetnu pitku vodu iz regionalnog vodocrpilišta u Sikirevcima. Cjevovod Soljani - Strošinci vrijedan je oko 4,4 milijuna kuna, a u cijelosti ga financira Agencija za plaćanja u poljoprivredi", pojašnjavaju. M.L.O.
Možda ste propustili...