Novosti
NOVE DEMOGRAFSKE MJERE

Uskoro ponovno raste cenzus za dječji doplatak
Objavljeno 25. listopada, 2019.
Neće se uvoditi status “roditelj odgojitelj” u obiteljima s troje i više djece

Loša demografska slike Hrvatske teško će se promijeniti ako Vlada uskoro ne učini veće i konkretne iskorake. Obitelji s troje i više djece okupljene u udrugu "Obitelji 3plus" predlažu uvođenje statusa "roditelj odgojitelji", porezne olakšice za kupnju obiteljskih automobila i pronatalitetni dodatak za sve, no Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku zasad od svih mjera kao jednu od najvažnijih najavljuje ponovno podizanje cenzusa za dječji doplatak.

Porezna politika
Nakon što je Skupština Grada Zagreba u četvrtak zaključila kako Grad treba nastaviti financirati obitelji s troje i više djece kroz status "roditelja odgojitelja", iz udruge "Obitelji 3plus" poručuju kako je riječ o jednoj o rijetkih konkretnih mjera obiteljske politike u Hrvatskoj. Ujedno napominju i kako je riječ o modelu za koji se zauzimaju da bude uveden na nacionalnoj razini te financiran iz državnog proračuna. Ministrici Vesnu Bedeković izložili su i svoje prijedloge porezne reforme u korist obitelji.

"Udruga Obitelji 3plus predlaže konkretne mjere s ciljem unaprjeđivanja obiteljske politike i demografske revitalizacije Republike Hrvatske. Tražimo da se u cijeloj Hrvatskoj roditeljima s troje ili više djece omogući status ‘roditelja odgojitelja‘. Uzor uz određene dorade može biti model koji već nekoliko godina uspješno provodi Grad Zagreb. Udruga smatra i kako je potrebno korjenito promijeniti poreznu politiku u korist obitelji, osobito u korist obitelji s troje ili više djece. Neke od mjera trebale bi biti subvencioniranje potreba višebrojnih obitelji poput subvencija pri kupnji adekvatnog automobila ili pak stipendiranja učenika i studenata iz brojnih obitelji. Potrebna je i promjena Zakona o dječjem doplatku u dva bitna smjera - ukidanje uvjeta imovinskog cenzusa te delimitacija pronatalitetnog dodatka od 500 kuna koji trenutno vrijedi samo za treće i četvrto dijete. Treba istaknuti kako obitelji s više djece imaju povećane troškove stanovanja ili pak školovanja. Često se osnovne životne potrebe podmiruju kreditima ili drugim oblicima zaduživanja, što može imati cjeloživotni rok otplate. No upravo ta djeca najveći su kapital društva", ističu iz udruge.

Iz Ministarstva kažu kako pozdravljaju svaku inicijativu svake udruge, no od "3plus obitelji" demografskih prijedloga se ograđuju te ističu da demografske mjere aktualne u njihovu portfelju daju dobre razultate kao i da u Hrvatskoj na nacionalnoj razini nema govora o uvođenju statusa "roditelj odgojitelj" u kojemu trenutno na račun gradskog proračuna uživaju tek roditelji s troje i više djece u Zagrebu. Kao razlog ističu činjenicu da bi takvo što smanjilo mogućnosti boljeg pozicioniranja majki na tržištu rada za koje se pretpostavlja da bi u većini slučajeva koristile status "roditelj odgojitelj". Ministarstvo ističe i kako Vlada poduzima brojne mjere u cilju poboljšanja statusa obitelji s djecom.

Podizanje limita
“Vlada RH do sada je povećala roditeljske naknade za drugih 6 mjeseci nakon rođenja djeteta za 50 posto od 1. srpnja 2017. te će to još jednom učiniti za dodatnih 40 posto od 1. travnja 2020. kako bi se majkama rodiljama iznos roditeljske naknade što više približio iznosu pune plaće za punu godinu trajanja rodiljnog dopusta i olakšalo usklađivanje privatnog i poslovnog života”, navodi Ministarstvo te podsjeća i na ulaganja u podizanje kapaciteta vrtića i produženi rad. “Kroz poreznu reformu od 1. siječnja 2017. i nove stope progresivnih odbitaka za obitelji s većim brojem djece treba istaknuti da je, primjerice, obitelj s četvero djece oslobođena plaćanja poreza na dohodak do visine netoplaće od 16.300 kn, što znači da je više od 95 posto takvih obitelji u Hrvatskoj izvan poreznih škara. Uz to, od 1. siječnja 2019. za svako rođeno ili posvojeno dijete majkama se pri odlasku u mirovinu priznaje 6 mjeseci radnog staža, što rezultira dva posto većom mirovinom žene za svako dijete, a od istog datuma omogućena je poslodavcima i neoporeziva isplata do 10.000 kuna potpore za novorođenče. Također, od rujna ove godine omogućena je i neoporeziva isplata troškova vrtića za poslodavce koji plaćaju za zaposlenike do visine stvarnih troškova. Za ostvarivanje prava na doplatak za djecu i pronatalitetni dodatak dohodovni je cenzus po članu kućanstva podignut za 40 posto od 1. srpnja 2018., a u tijeku je postupak i za daljnje podizanje limita u cilju većeg obuhvata korisnika i djece”, poručuju iz Ministarstva.

Ivana Solar
40

posto iznosilo je povećanje dohodovnog cenzusa po članu kućanstva od 1. srpnja 2018.
OBITELJ I KARIJERA
“Žene su u Hrvatskoj i dalje podzastupljene na tržištu rada i još uvijek u većini slučajeva preuzimaju skrb o djeci i drugim funkcionalno ovisnim članovima obitelji, pri čemu često imaju prekide u karijeri ili se isključuju iz tržišta rada. Dodatno, i ne manje važno, izuzimanje žena s tržišta rada na duže razdoblje gotovo potpuno eliminira mogućnost ponovnog integriranja u njega ili ponovnu zapošljivost sukladno kvalifikacijama i radnom iskustvu”, poručuju iz Ministarstva.