Dome slatki dome
POVRTNJAK U LISTOPADU

Motiku u ruke i zasijte jesensko povrće
Objavljeno 24. listopada, 2019.
Prije svake sadnje potrebno je vrt prekopati i nahraniti zemlju za nove biljke

Što je s pripremom vrta za zimu? Postoji li povrće koje se sije ili sadi u jesen? Naravno da postoji. Dakako, prije svake sadnje potrebno je vrt prekopati i nahraniti zemlju za nove biljke. Radi se o manjem broju biljaka, pa vam možda i neće biti potrebna cijela površina vrta te zato napravite dobar plan i odredite koliko vam čega treba.

Češnjak
Češnjak je taj koji se sadi u jesen i često upravo ovaj jesenski ima bolji okus od onog ranijeg. Nije zahtjevna biljka i relativno se jednostavno sadi. Kao i za svaku drugu biljku bitno je pripremiti zemlju za sadnju, očistiti ju od korova te prekopati. Nakon toga na razmaku od kojih 15 do 20 centimetara izdubite rupe na dubini od 4-5 cm i u njih postavite režnjeve češnjaka korijenom okrenutim prema dolje. Zatrpajte zemljom, pričekajte zimu te u proljeće prema potrebi malo zalijte. Vaš češnjak spreman je za ubiranje sredinom proljeća, kad primijetite promjenu boje stabljike iz zelene u smeđu.

Mrkva
Jesen je idealno vrijeme za sijanje mrkve. Baš kao i kod češnjaka potrebno je pripremiti zemlju za sijanje. Mrkva i ostalo korjenasto povrće vole rahlu zemlju, pa ponekad nije loše dodati malo pijeska. Uzgaja se u plodoredu, najčešće nakon rajčice, graška, ili krumpira, a razmak između redova u kojima se sije trebao bi biti oko 20 centimetara. Kad malo poraste, slobodno ju prorijedite i ostavite razmak od kojih 10 centimetara među biljkama. Dobro ju je sijati u staklenicima i klijalištima da ju preniske temperature ne bi uništile.

Peršin
Situacija kod peršina slična je onoj s mrkvom, stoga primijenite znanje i iskustvo koje ste stekli s mrkvom te osigurajte povrće za juhu i grincajg za cijelu zimu. Peršin vam može rasti i na balkonu, ali pazite na temperaturu kako ne biste ostali bez te vrijedne biljke.

Luk srebrenac
Kako lučice mogu podnijeti i nešto niže temperature tako je i luk srebrenac jedna od biljki koja se može saditi u jesen. Za jesensku sadnju bitno je da tlo bude propusno kako se ne bi zadržavala voda i uništavala plod tijekom zime i hladnih razdoblja. Zemlja bi trebala biti bogata organskim tvarima, pa ako to kod vas nije slučaj, dobro ju nahranite i pripremite za zimu. Luk se najčešće sadi u listopadu, od sredine prema kraju, jer se tada sama biljka najbolje priprema za prezimljavanje.

Grašak
Sjetva graška može se obaviti u jesen, prije samog početka hladnog vremena. To znači da je sredina listopada, ili druga polovina tog mjeseca, najpovoljniji termin za sjetvu graška. Vrijeme sjetve je važno kako bi biljka mogla isklijati, razviti se i formirati nekoliko listova. Njena visina ne bi trebala prelaziti pet do sedam centimetara. Na taj način biljka je najbolje i najkvalitetnije pripremljena da opstane i da prezimi bez oštećenja. Ako se odlučite za jesensku sjetvu graška, koristite nešto veću količinu sjemena, jer uvijek dolazi do propadanja od hladnoće tijekom zime.

Ovo je samo dio biljaka koje vole zimu i omogućavaju nam da u plodovima prirode uživamo i u ostalim godišnjim dobima osim ljeti. Stoga, motiku u ruke i pripremite vrt kako biste i u božićno vrijeme uživali u plodovima svoga rada. J.Kn.
Ako se odlučite za jesensku sjetvu graška, koristite nešto veću količinu sjemena, jer uvijek dolazi do propadanja od hladnoće tijekom zime
Salata endivija
Posadite endiviju i uživajte u salati cijelu zimu. Ova biljka voli vlagu, a podnosi i niže temperature. Bitno je ostaviti nešto više od dvadeset centimetara između sadnica kako bi one mogle nesmetano rasti. Bojite li se vremenskih uvjeta, možete ju posaditi u staklenik.
Možda ste propustili...

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

Najčitanije iz rubrike