Mozaik
PREDSTAVLJEN PROGRAM

Festival hrvatske glazbe u Beču
Objavljeno 20. listopada, 2019.
Tradicija predstavljanja hrvatske glazbe u Beču nastavlja se 15. izdanjem Festivala hrvatske glazbe, čiji je program predstavljen u petak na svečanosti u hrvatskom veleposlanstvu u Austriji. U sklopu već tradicionalnog Festivala hrvatske glazbe u Beču održat će se ove godine pet koncerata, na kojima su zastupljeni različiti glazbeni žanrovi, od klasične do jazz-glazbe, rečeno je prigodom predstavljanja programa festivala u hrvatskom veleposlanstvu u Beču. "Festival se ove godine predstavlja u novom izdanju, s programom od pet atraktivnih koncerata, uz nastup renomiranih ansambala i mladih glazbenika, koji su već ostvarili znatan uspjeh na hrvatskim i međunarodnim pozornicama i koji će obogatiti glazbenu ponudu grada Beča" rekao je umjetnički voditelj festivala Josip Nalis.


Taj glazbeni hrvatsko-austrijski projekt otvorit će se u subotu navečer u Wiener Hofmusikkapelle u sklopu dvorca Hofburg izvedbom glazbeno-scenskog prikaza biblijske priče "Judita" iz hrvatske renesanse prema tekstu Marka Marulića u izvedbi renomirane pjevačice i muzikologinje sa Sveučilišta Sorbonne u Parizu Katarine Livljanić i ansambla "Dialogos". Oni su zajedno ostvarili niz originalnih glazbeno-scenskih i diskografskih projekata temeljenih na pjevanju srednjovjekovnih napjeva.


Na svečanosti u hrvatskom veleposlanstvu, koja je bila uvod u festival, o nastanku glazbeno-scenskog prikaza "Judite" prema Marulićevu tekstu njegova autorica Katarina Livljanić rekla je kako je glazbenu monodramu o toj biblijskoj pripovijesti radila na temelju istraživanja starih slojeva glagoljaških pjevanja i repertoara koja su se koristila u srednjovjekovlju.


Festival se održava u suradnji s prestižnim bečkim kulturnim prostorima, kako je rekao Nalis, a ove je godine prvi put uspostavljena suradnja sa starom gradskom vijećnicom Altes Rathaus, gdje će 21. listopada na posebnom koncertnom glasoviru Fazioli nastupiti pijanist Ivan Krpan.Festival će završiti 5. studenoga koncertom ruske violončelistice Anastasije Kobekine i Lovre Marušića u Altes Rathaus Wien.


"Festival je glazbeni vremeplov od srednjeg vijeka do danas, od vremena Marka Marulića do jazza", ocijenila je pročelnica ureda za kulturu Grada Zagreba Milana Vuković-Runjić.H
Možda ste propustili...

PRINC HARRY I SUPRUGA MEGAN MARKLE

Produciraju dvije serije za Netflix

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

Najčitanije iz rubrike