Regija
DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Štandovi u duhu
tradicije slatinskoga kraja
Objavljeno 19. listopada, 2019.
Izlagači su se potrudili pokazati svu raskoš proizvoda zahvaljujući plodnoj zemlji

SLATINA

Premda slatinski vrtići, osnovne i srednje škole u svojim ustanovama obilježavaju Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, Grad Slatina i gradska Turistička zajednica organiziraju i središnju manifestaciju Jesen i dani kruha u Parku 136. slatinske brigade usred grada.
Na ovogodišnjoj, petoj po redu, svoje proizvode na štandovima ukrašenim jesenjim plodovima izlagali su slatinski dječji vrtići Zeko i Suncokret, 12 razrednih odjela i Područna škola Gornji Miholjac Osnovne škole Eugena Kumičića, Područna škola Donji Meljani slatinske OŠ Josipa Kozarca, OŠ „Davorin Trstenjak“ Čađavica, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac i učeničke zadruge Bukvica (OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica), Slatina (Srednja škola Marka Marulića), Obrtnik (Industrijsko-obrtnička škola), Zalatnuk (OŠ Eugena Kumičića) i Sekvoja (OŠ Josipa Kozarca).
Gradsku manifestaciju svečano je otvorio zamjenik gradonačelnika Bojan Plantak, koji je zahvalio djeci, njihovim roditeljima i bakama, tetama, učiteljima i profesorima na pripremanju i sudjelovanju, jer zahvaljujući upravo njima, štandovi su bili prepuni proizvoda i prelijepo uređeni u duhu tradicije slatinskoga kraja. Plantak je naglasio kako je ova manifestacija najbolja prilika za zahvalu zemlji na svemu što nam je podarila, ali i za prisjećanje na one koji nemaju takvo bogatstvo prirode.
Izlagači su se doista potrudili pokazati svu raskoš proizvoda koji nastaju u kućanstvima zahvaljujući plodnoj zemlji, od svih mogućih vrsta kruha, peciva, kiflica i pereca, do različitih vrsta kolača, od voća i šumskih plodova do vješto načinjenih lutkica od komušine i ukrasnih vjenčića od suhog cvijeća, a bilo je i ukrasnih i uporabnih predmeta koji su nekad bili neizostavni dio svakog domaćinstva, a danas predstavljaju etnobogatstvo slatinskoga kraja.
Svojim nastupima u glazbenom paviljonu, manifestaciju su i ove godine obogatili polaznici dječjih vrtića i učenici nižih razreda osnovnih škola, a 
izlagače i sve izložene proizvode blagoslovio je župnik vlč. Dragan Hrgić. Posebno povjerenstvo obišlo je i pregledalo sve štandove kako bi utvrdilo koji su uređeni najkreativnije. Prvu mjesto i nagradu Grada Slatine, poklon-bon u vrijednosti 500 kuna osvojio je štand Dječjeg vrtića Zeko, na drugo mjesto plasirao se štand Područne škole Donji Meljani OŠ Josipa Kozarca i osvojio poklon-bon u vrijednosti 300 kuna, dok su treće mjesto i bon na 200 kuna pripali 4.c razredu OŠ Eugena Kumičića.

Petar Žarković

Dani kruha u vrtićima i školama

U Osnovnoj školi Josipa Kozarca manifestaciju je organiziralo školsko stručno vijeće vjeronauka. Prigodnu priredbu pripremile su učiteljice razredne nastave, etno skupina pod vodstvom nastavnice Slavice Ostrogonac, a nastupio je i zbor pod vodstvom učitelja glazbene kulture Filipa Jankovića. Skupina djece s nastavnicom Marinom Martinović posjetila je štićenike Doma za starije Zdenka u Slatini. Prava mala svečanost održana je i u Dječjem vrtiću Zeko. Bio je to završetak  brojnih radionica i igraonica na kojima su se mališani upoznavali s darovima prirode i jesenskim plodovima. Oni su i za ovu prigodu sa svojim tetama pripremili različite pjesmice i recitacije. I u Dječjem vrtiću Suncokret cijeloga su se tjedna održavale prigodne aktivnosti – mališani su izradili pekarske kape, umijesili tijesto i izradili maštovite pekarske proizvode, a kruh i razne slastice, kao i sve prisutne, blagoslovio je župnik Župe sv. Josipa, vlč. Dragan Hrgić.

Možda ste propustili...

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike