Osijek
OTVORENA DVA NOVA RECIKLAŽNA DVORIŠTA

Donjograđani “izvisili” iako
su bila osigurana sredstva
Objavljeno 18. listopada, 2019.
Dva nova reciklažna dvorišta, gornjogradsko i retfalačko, od jučer su na raspolaganju građanima Osijeka, nakon što su ih svečano otvorili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Grad Osijek time je ispunio zakonsku obvezu koja jedinicama lokalne samouprave s više od 100 tisuća stanovnika nalaže da su dužne osigurati najmanje četiri reciklažna dvorišta. Uz dva uvodno spomenuta te ono na Jugu 2, građani Osijeka na raspolaganju imaju i mobilno reciklažno dvorište, a uskoro će, najavljuje Piližota, biti raspisan i novi javni natječaj za izgradnu reciklažnog dvorišta u Donjem gradu.

- Ishodili smo građevinsku dozvolu i čekamo raspisivanje javnog poziva Ministarstva zaštite okoliša i energetike kako bismo povukli nepovratana sredstva Europske unije za izgradnju tog reciklažnog dvorišta - rekao je Piližota.

Podsjetimo, Grad je u travnju ove godine odustao od gradnje reciklažnog dvorišta Donji grad na lokaciji na Zelenom polju iako je za tu svrhu već imao osigurana gotovo četiri milijuna kuna. Razlog tomu prigovor je koji je Gradu uputio obližnji gospodarski subjekt iz sektora prehrambene industrije koji je naveo kako bi mu se gradnjom reciklažnog dvorišta u njegovoj neposrednoj blizini ugrozilo poslovanje. Samim time Grad je ostao i bez već osiguranih nepovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda Europske unije.

Ukupna vrijednost radova na dva nova reciklažna dvorišta iznosi osam milijuna kuna, od čega je 85 % sufinancirano iz fondova Europske unije. Podsjetimo, RD Gornji grad nalazi se u Ulici sv. L. B. Mandića 18a (kod Remixa), a RD Retfala u Kapelskoj 83 (na spojnoj cesti koja iz Retfale vodi u Višnjevac). Retfalačko će parnim datumima raditi od 8 do 15 sati, gornjogradsko od 13 do 20 sati, a subotom oba od 8 do 15 sati. RD Jug 2 i dalje će raditi u dvije smjene te nedjeljom i praznicima. I. Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike