Osijek
TRAGOM OGLASA

Oglašena pa brzo povučena
ponuda za prodaju Royala
Objavljeno 19. listopada, 2019.
Vlasnik Lovrinčević kaže kako ne zna tko je pustio oglas, ali i da u ovom trenutku hotel nije na prodaju

Samo jedno poslijepodne bila je na internetskom portalu agencije za promet nekretninama sa sjedištem u Osijeku oglašena ponuda za prodaju hotela Royal, a onda se jučer (petak) ujutro više nije mogla pronaći. Iz agencije su nam samo kratko odgovorili da su zaprimili poziv da se oglas povuče.

A vlasništvo nad ovih hotelom, odnosno, kako je bilo oglašeno, cjelokupnim kompleksom koji obuhvaća hotel sa 60-ak soba, secesijskom kinodvoranom poznatom pod nazivom "Kino Zvečevo"‘, zgradom u Šamačkoj ulici te ljetnim vrtom - ukupne površine od oko 7000 kvadrata unutarnjeg i vanjskog prostora, veže se uz Juru Lovrinčevića.

A on nam kaže kako ne zna tko je pustio oglas, ali i da u ovom trenutku hotel Royal nije na prodaju!

- Istina kada bi zainteresirani investitor došao s ponudom za odgovarajuću svotu, naravno da bih prodao ovaj kompleks. Ali držim da takva ponuda može doći samo od ozbiljnih inozemnih investitora. Bilo je određenih ponuda od domaćih ljudi, ali to nije bilo to - kaže Lovrinčević. Ponavlja kako u svome vlasništvu ima još nekoliko spomeničkih nekretnina, primjerice Kino Slaviju, pa i objekt hotela u Donjem gradu (u neposrednom susjedstvu najpoznatije donjogradske pečenjarnice). No to nije ništa novo, Lovrinčević je i za prijašnjih razgovora za naš list govorio kako preferira nekretnine upravo s povijesnom patinom.

Ali problem je što su svi ovi objekti su već duže vrijeme - izvan upotrebe i odaju dojam poprilične zapuštenosti. Na istom portalu oglašena je, a i dalje stoji, ponuda za najam kinodvorane Slavija za 10.000 kuna i donjogradskog hotela za 10.000 eura, mjesečnog najma.

No vratimo se hotelu Royal, još jednom pitamo našeg sugovornika zašto je on u tako zapuštenom stanju. Lovrinčević odgovara kako je prvenstveno zato što mu nije nadoknađena ratna šteta. Objekt je za dana agresije na Osijek dobio 16 granata, u njemu su određeno vrijeme bili smješteni prognanici, koji su za sobom ostavili pustoš... Državna administracija, kaže, do danas nije udovoljila njegovim zahtjevima za financijskom odštetom.

- Prevelik je to kompleks, za obnovu jednostavno ne želim ulaziti u kreditna zaduženja i moram čekati kako će se situacija razvijati - kaže Lovrinčević. Niječno odgovara i na naš upit postoji li mogućnost da se bar uredi pročelje uz financijsku pripomoć koju je za objekte pod markicom "zaštićeno kulturno dobro", a Royal to jest, osigurao Grad Osijek.

A za dijelove fasade koji su otpali, odgovara kako više ništa ne otpada. Ipak za proljeće najavljuje otvorenje restorana i ugostiteljskog objekta. Taj posljednji trzaj života u hotelu Royal bio je zatvoren početkom 2015. godine, Lovrinčević je tada za naš list to pojasnio kako su prevelike režije, prije svega one za grijanje te da će pričekati proljeće. Koju godinu prije zatvoren je i restoran kineske prehrane, koji je bio u najmu.

Zaključno Lovrinčević kaže kako ova nekretnina nema opterećenja, ne postoje ni dugovi glede komunalnih naknada i režijskih troškova. Ipak i ovaj blic-oglas, pa makar on bio dijelom zabune, dokazuje kako postoji zanimanje javnosti da se udahne novi život ovom "mrtvom kapitalu" jer je hotel Royal smješten na najljepšem mjestu na korzu. I da, orijentacije radi zainteresiranim kupcima, oglašena je cijena iznosila deset
milijuna eura.

Dario Kuštro
PROČELJE KASNOG HISTORICIZMA
U opisu u objavljenom oglasu stajalo je kako je riječ o reprezentativnoj zgradi koju je projektirao Ivan Eduard Domes 1904. - 1905. godine za hotelsku namjenu. Pročelje kasnog historicizma oblikovano je neobaroknim izrazom, a reprezentativnost same zgrade očituje se i u oblikovanju unutrašnjeg prostora, koji je u prizemlju imao kasnohistoricističku kavanu s ljetnim vrtom te secesijsku kinodvoranu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike