Regija
NIKOLA RISTIĆ NIJE ODUSTAO OD IZAZOVA

Iako gotovo bez vida, vodi uspješnu tehnološku tvrtku
Objavljeno 19. listopada, 2019.
Kada čovjek ne vidi ili jako slabo vidi, tehnologija je odličan pomagač
ORAHOVICA

Nikola Ristić, 38-godišnjak iz Orahovice, iznimno inteligentan i sposoban, u ranom se djetinjstvu našao pred teškom dijagnozom bolesti zbog koje je gotovo ostao bez vida. No veliki borac, prepun životne energije, Nikola nikada nije odustao od sebe. Priča nam kako je sve počelo, kakva je bila dijagnoza:

- Meni je s nešto više od dvije godine života dijagnosticirana retinopatija pigmentoza. To je progresivna bolest u kojoj je neizbježan gubitak vida. Postoji više verzija ove bolesti i svatko od pacijenata svoj ostatak vida vjerojatno bi opisao na drugačiji način. Tek nedavnim genetskim testiranjem krvi otkriveno mi je koji su geni točno uzrok ovoj bolesti. Nažalost, danas ne postoji tretman osim genetske terapije u SAD-u. Dovoljno je reći da jedna injekcija genetske terapije košta 850 dolara. Naravno, nitko vam ne garantira ništa.

Na pitanje kako se nosi sa svime što je mu je život donio, odgovara:

- Ovo je bolest u kojoj ništa osim krajnjeg ishoda nije sigurno. Navikneš se na to da ove godine ne vidiš čitati s televizora s tri metra, a za nekoliko godina ne vidiš slova s istog televizora. Shvatiš da si nekada uspješno mogao igrati odbojku, a danas više loptu ne vidiš. Doista je ponekad teško se pomiriti s konstantnim izmjenama koje se događaju. No koliko god taj vid bio opskuran, želiš da on traje, traje i traje. Ponekad zna biti iznimno frustrirajuće jer obične stvari koje ste do jučer mogli, o njima sada više ne možete ni sanjati. Sjećam se kao da je jučer bilo zadnji put kada sam samostalno vozio bicikl. To su situacije koje vas iznimno rastuže i učine iznimno ljutim, a zapravo se nemate na koga ljutiti - nastavlja Nikola, koji nije potpuno slijep, ali mu je vid minimalan te kaže kako se jednostavno moraš pomiriti sa svojim hendikepom.

- U tom slučaju postoji nekoliko smjerova: apsolutno ludilo ili kakva god pomirba sa situacijom. Zna ponekad biti iznimno teško, ali većinu vremena i ne razmišljam više o nekim situacijama - kaže Nikola, poznat u gradu kao izvrstan znalac modernih tehnologija.

- U mom životu jednu od ključnih uloga ima tehnologija. Danas većina mojih uređaja ne prestaje pričati. Točnije, život bi mi puno mračniji bio bez mog telefona (tableta i računala), koji mi je najmanje telefon, a najviše osobno pomagalo. U situaciji kada čovjek ne vidi ili jako slabo vidi, tehnologija je odličan pomagač. Čitanje internetskih stranica, provjeravanje mailova i odgovaranje na njih, uređivanje dokumenata, surfanje društvenim mrežama... sve je to moguće na današnjim uređajima s čitačem ekrana - kaže Nikola.

- Što se tiče kretanja, mislim da je to meni kao i većini slijepih ili slabovidnih osoba ogroman problem. Kako mi je jedan prijatelj bio rekao: "Ja bih se ubio da sam u zatvoru zvanom sljepoća". Sigurno pretjerana, ali iskrena reakcija, koja dovoljno pokazuje percepciju sljepoće - iskren je Nikola, koji je i dopredsjednik Udruge slijepih Virovitičko-podravske županije.

- Taj izbor mi puno znači i zahvalan sam kolegicama i kolegama iz udruge koji su imali povjerenja u moj budući rad. Njihova podrška mi je značajna i u svakodnevnom životu. Nažalost, baš zbog problema mobilnosti, više sam podrška preko telefona i maila - zaključuje Nikola Ristić.

Vladimir Grgurić
Bavi se financijama, čita, gleda filmove
Nikola danas ima malu tehnološku tvrtku pod nazivom Titlovi.

- Intenzivno učim o internetskim tehnologijama i samostalno razvijam i pokrećem jedan projekt koji je postao iznimno popularan. To je od mene zahtijevalo izniman angažman prema marketinškim agencijama u Hrvatskoj i regiji oko prodaje oglasnog prostora. Trenutno se bavim procesiranjem velike količine podataka u raznim formatima koji nam dolaze iz raznih izvora (mailovi, ftp serveri, web stranice) te ih kategoriziramo i obrađujemo. U ovom dijelu posla jako mi je pomoglo moje znanje programiranja i tehnologija općenito - kaže Niola.

- Kako sam samozaposlen, odgovoran sam za sve aspekte tvrtke. To znači da se morate baviti financijama, ugovaranjem i održavanjem sastanaka, pisanjem ponuda, slanje faktura... Imam donekle punu slobodu da si organiziram dan, no i uz tu slobodu, najčešće uzmem neku temu i istražujem je. Čitam tekstove, čitam knjige, gledam filmove na YouTubeu - opisuje Nikola svoj radni dan.
Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike