Kultura
DJEVOJAČKI ZBOR ZVJEZDICE NA 25. DANIMA MILKA KELEMENA

Zdravko Šljivac: Zvjezdice su moje životno djelo, misija
Objavljeno 19. listopada, 2019.
SLATINA

Župna crkva sv. Josipa u Slatini još se jednom potvrdila kao najljepši i najprimjereniji prostor za tako uzvišena glazbena događanja kao što je bio koncert Djevojačkog zbora Zvjezdice uz pratnju Zagrebačkoga kvarteta pod ravnanjem Zdravka Šljivca. Zahvaljujući Danima Milka Kelemena, Slatina se nalazi među velikim glazbenim središtima u kalendaru mjesta u kojima gostuju Zvjezdice, zbor koji je osnovao i vodi Zdravko Šljivac, dirigent, skladatelj i glazbeni producent, rođen u slatinskom prigradskom naselju Bakiću.

Poslije osnovne škole u Slatini upisao je Glazbenu školu "Blagoje Bersa“ u Zagrebu, u kojoj je prijemni ispit s odličnim uspjehom položio pred komisijom na čelu koje je bio Rudolf Matz. Njegova učiteljica u Slatini "utješila" ga je riječima da nikada ne će završiti glazbenu školu.

- Zvjezdice su moje životno djelo, misija. To je zbor koji neke stvari može otpjevati jedini u svijetu. Kad smo na natjecanju u Irskoj izveli Kelemenovu skladbu Orion, Venus, Andromeda, članovi žirija koji nikomu nisu ni zapljeskali skočili su na noge i dobili smo Grand Prix u svim kategorijama među 150 zborova. Takve nagrade dobili smo u Norveškoj - kaže Šljivac.

Podsjetimo, riječ je o skladbi iz 2001. koju su Zvjezdice i Zdravko Šljivac praizveli na otvorenju slatinskog festivala 2002., i s kojom su otvorili festival 2014. obilježavajući 90 godina Milka Kelemena.

Igrom određenih okolnosti Zdravko Šljivac radio je i sa zborom Bečkih dječaka. Jednu suvremenu Misu, koju je napisao umjetnički direktor toga čuvenog zbora Gerald Wirth, nije uspio praizvesti jedan nizozemski zbor, niti Bečki dječaci, a nakon njihova dva neuspjela pokušaja praizvele su je Zvjezdice sa Zagrebačkim solistima u Zagrebu, a potom i pred autorom u Beču.

– Zvjezdice su vrlo organizirana profesionalna institucija. Tom zboru nije motiv nastupiti u nekom velikom, poznatom gradu, njihov motiv je sjajna izvedba neke pjesme. Ako tako postavite stvari, onda je svejedno pjevate li u Chicagou ili u Slatini. Svi najveći ljudi koji su uspjeli u bilo čemu, uspjeli su samo ako su tako razmišljali. Zvjezdice imaju po 30 nastupa godišnje u HNK-u, pjevaju u tri opere, upravo snimaju Orašara za balet, pjevale su i u drami, nastupaju sa Zagrebačkom filharmonijom. Imamo sjajnu ekipu za rad, ali teško je naći voditelja s tako potrebnim znanjem, entzijazmom i takvim idealima da su spremni na sve što ovaj posao traži, ispričao nam je Zdravko Šljivac.

- Još uvijek ratne 1992. dogodilo se moje prvo gostovanje u Slatini, kada sam doveo Zagrebačke soliste i održali smo božićni koncert u ovoj crkvi. Jadranka Srdoč zadužila je ovaj grad, jer njoj zahvaljujući i festivalu koji je vodila 25 godina cijela Hrvatska zna za Slatinu i grad je danas na kulturnoj mapi Hrvatske. Za slatinski se festival zna i izvan zemlje, a Jadranka je sve te godine bila njegov spiritus movens. Festival je oplemenio ovaj grad,“ kaže Zdravko Šljivac.
Na programu slatinskoga koncerta, izuzetno posjećenog i vrlo srdačno primljenog, Djevojački zbor Zvjezdice, Zagrebački kvartet, sopranistica Tanja Ruždjak i solistice iz zbora, uz Dijanu Grubišić Ćiković na glasoviru i harfi te Dore Draclin na oboi, doista vrhunski izveli su skladbe Kelemena (Orion, Venus, Andromeda), Mokranjca (Tebe pojem), Kempfa (Magnificat), Mozarta (Tri dječaka iz Čarobne frule), Francka (Panus Angelicus), Vivaldija (Gloria), Schuberta (Ave Maria)…

Petar Žarković
Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas