Novosti
BOJNIK IZ ĐAKOVA O OKLOPNOM VOZILU U BEOGRADU

Tenkom kojim se hvale Delije uništili smo više od 30 srpskih vozila
Objavljeno 18. listopada, 2019.
Taj smo tenk zarobili Srbima 1991. i branili njime Vukovar

U kolovozu postavljeni tenk ispred beogradskog stadiona "Crvene zvezde", kao sramotna i morbidna provokacija upućena žrtvi Vukovara, a za koji u nogometnom klubu tvrde da nije iz Vukovara, nego da je rashodovan i kupljen na vojnom otpadu na jugu Srbije, tenk je koji su 17. listopada 1991. u napadu na vukovarski Lužac njegovi branitelji - Đakovčani i Vukovarci - zarobili od tadašnje okupacijske vojske JNA i njime uništili 30 neprijateljskih tenkova i transportera.


Tvrdi to Đakovčanin, bojnik Ivan Ćurić Ićo, zapovjednik obrane Lušca i zapovjednik postrojbe 46 hrabrih Đakovčana koji su se u jeku borbi za Vukovar dobrovoljno uključili u njegovu obranu, ušavši u nj 27. rujna 1991. tzv. kukuruznim putom. Polovina Đakovčana branila je Lužac, a druga polovina bila je raspoređena u MZ Budžak.

Zabili si autogol

- U Beogradu su si ovim zabili čisti autogol jer ispred Marakane je njihov tenk koji smo mi zarobili prije 28 godina i njime uništili 30 neprijateljskih tenkova i transportera - kaže Ćurić. Zarobljavanju tog i još jednog tenka T-55 dan prije ratnog listopada 1991., ujutro, u 8 sati, prethodio je jaki tenkovsko-pješadijski napad na hrvatske snage i trajao je punih 30 sati bez prestanka.


- Neprijatelj je ušao tenkovima i transporterima i zauzeo pola naselja Lužac, napravivši si priručno skladište streljiva. Preko noći su povukli natrag tenkove i transportere, ostavivši dva T-55, misleći ujutro, 17. listopada, nastaviti napad. No mi smo ih preko noći istjerali s Lušca i uzeli ta dva tenka i skladište streljiva koje smo raspodijelili po cijelom gradu i što je dobro došlo da se nastavi njegova obrana. Oni su ujutro ponovno pješaštvom i tenkovima krenuli, no mi smo ih odbili i više nisu ušli u naselje, samo su došli do njega. Jedan tenk bio im je tada oštećen, ostavili su ga i pobjegli. Zarobili smo dva tenka T-55, bili su čitavi, sa streljivom, puni goriva. Naše zapovjedništvo napravilo je od njih tenkovsku jedinicu i posadu. Kada smo tenkove izvukli iz prigradskog Lušca u unutrašnjost grada, domaći Srbi izlazili su iz podruma i dizali tri prsta u zrak, misleći da su to "njihovi". Ostali su pokisli kada su na JNA tenkovima vidjeli hrvatsku zastavu - tvrdi Ćurić o ratnoj vukovarskoj prošlosti tenka što je danas postavljen ispred stadiona Crvene zvezde. Nastavlja kako neprijatelj uopće nije znao da hrvatske snage imaju tenkove u Vukovaru. - Naša posada, ciljač je bio Hrvoje Tilić, prema njegovim i tvrdnjama ostalih, uništila je tim tenkom po cijelome gradu više od 30 njihovih tenkova i transportera. Išli su djelovati kamo je trebalo. Pričao je kako je jednom granatom uništio četiri transportera koji su bili u nizu - kaže Ćurić, koji je nakon ranjavanja iz opkoljenog Vukovara izišao s konvojem ranjenika, 19. listopada 1991.
Pogodak u generala

Zapovjednik obrane Lušca i đakovačke postrojbe u obrani Vukovara tvrdi da je tim tenkom hrvatska strana pogodila i neprijateljski zapovjedni tenk T-84 kada je poginuo general Mladen Bratić. Kako nastavlja bojnik Ćurić, kontroverzni tenk T-55 u agresorske ruke dospio je padom Vukovara i odlaskom branitelja u proboj, ostavši bez streljiva i goriva.


- Lažu da je taj tenk dovezen pred Marakanu kao rashodovan, dovezli su tenk koji je iz Vukovara. Htjeli su time pokazati da je on zarobljen u Vukovaru, da je Vukovar njihov grad, a nije i nikada neće biti. Oni ne znaju što se s tim tenkom događalo, zna njihov vrh, no njihov narod ne zna da im je nanio puno štete - rezimira Ćurić priču o kontroverznom tenku, od kolovoza bizarnom "ukrasu" ispred stadiona "Zvezde".
Tenk je na platou ispred stadiona, da stvar bude bizarnija, postavljen dan uoči "Zvezdine" utakmice protiv "Young Boysa" u playoffu nogometne Lige prvaka. Za tenk su u "Zvezdi" tvrdili da je kulturna baština kalibra 100 mm s dodatnom strojnicom 7,62 mm, da Marakana sada ima još jednu atrakciju. Još prije dvije godine, tijekom utakmice košarkaške Eurolige, navijači Crvene zvezde izvjesili su transparent s fotografijom tenka, a ispod njega stavili zastavu s imenom Vukovara na ćirilici.


Suzana Župan
Ćurić: U naselju Lužac zarobili smo dva tenka T-55, bili su čitavi, sa streljivom, puni goriva
Možda ste propustili...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost

Najčitanije iz rubrike