Regija
ZA OBROKE PLAĆAJU PUNU CIJENU

Studenti u Orahovici uskoro će opet moći jesti uz “iksicu”
Objavljeno 18. listopada, 2019.
ORAHOVICA - Studenti u Orahovici, požalili su nam se njihovi roditelji, ove su se akademske godine susreli s velikim problemom - nemogućnošću korištenja "iksice" za prehranu, a nema ni kantine ni trgovine u kojoj bi je mogli koristiti. Isti problem, saznajemo, imaju i i drugi studiji i sveučilišta koja neke studijske smjerove smještaju u manje gradove gdje nema studentske menze pa njezinu ulogu preuzimaju restorani koji zadovoljavaju uvjete. U Orahovicu je u tri godine, otkako je otvoren smjer fizioterapije pri Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo, došlo dvjesto mladih ljudi, a trenutačno u tom slavonskom gradiću studiraju 164 studenta. Prošle akademske godine ulogu studentske menze preuzeo je orahovački hotel ‘‘Dukat‘‘, no malim se restoranima financijski ne isplati raditi na način koji određuje trenutačni pravilnik o prehrani, a u kojem stoji da je cijena obroka 22,60 kuna, potpora Ministarstva obrazovanja iznosi 71,24 posto cijene, a razliku do pune obračunske cijene snosi korisnik potpore, tj. student. Iz toga proizlazi da student u konačnici za obrok plati između 6 i 15 kuna, što se, kaže vlasnik hotela "Dukat" Pavle Jović, ne isplati.- Sporan je upravo taj pravilnik, ali nakon razgovara s ljudima s Fakulteta i gradonačelnicom, siguran sam da ćemo vrlo brzo sve riješiti jer i mi smo spremni sudjelovati i pomoći koliko god možemo - rekao je Jović.

- Prvenstveno moram reći da je tu problem u sustavu hrvatske države, u pravilniku Ministarstva koji se nije promijenio još od 1999. godine. U ovako malim sredinama kao što je Orahovica imamo samo jedan restoran koji zadovoljava sve uvjete, a to je hotel “Dukat”, i ja potpuno razumijem da im situacija po tom pravilniku financijski nije nimalo isplativa. U cijelom tom problemu mi kao studij i Sveučilište, a i sam osobno, svakodnevno se satima borimo kako bismo pomogli svojim studentima. Obavio sam niz razgovora, moram tu prije svega istaknuti jednu genijalnu osobu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, a to je Davor Došlinec, koji je bio iznimno susretljiv, razumije situaciju tih gradova i želi i hoće pomoći jer u tom problemu nije samo grad Orahovica nego i Šibenik, Zadar, Dubrovnik, Karlovac i Slavonski Brod. U rješavanje su uključeni i Vlado Guberac, rektor osječkog Sveučilišta, koji se stavio na raspolaganje za sve što se može učiniti. Moram zahvaliti i gradonačelnici Orahovice Ani-Mariji Petin, koja se također svesrdno uključila kako bismo ovo što prije riješili, i, naravno, hvala vlasniku hotela “Dukat” Pavlu Joviću, koji je također bio susretljiv u svim razgovorima i želi da svi zajedno dođemo do rješenja. I moram reći da smo jako blizu, dogovaramo za sve najbolje uvjete jer nama su studenti najvažniji, i evo vjerujem da će kroz nekoliko dana studenti u Orahovici moći jesti uz svoju “iksicu” - kazao nam je prodekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, Ivan Miloloža.
Vladimir Grgurić
Za uređenjE menze mnoštvo dozvola
Promptno se rješava i pitanje uređenja studentske menze, za koju je prostor osiguran u sklopu zgrade fakulteta u Orahovici.

- Radimo na ishođenju svih mogućih dozvola i čim to stigne, odmah će se krenuti na uređenju te zgrade, a do tada se moramo snaći s restoranima - zaključio je prodekan Miloloža.

Gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin također je potvrdila kako će Grad učiniti sve i pomoći na bilo koji način na koji bude mogao.

- Što god bude trebalo i možemo, tu smo jer Orahovica je neprocjenjivo dobila ovim fakultetom - rekla je Petin.
Problem je u pravilniku Ministarstva koji se nije promijenio još od 1999., kaže prodekan Ivan Miloloža
Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike