Mozaik
DESNIČARI NISU PROŠLI

Italija dopustila Leonardu “otići” u pariški Louvre
Objavljeno 18. listopada, 2019.
U dogovoru ministara kulture, za posudbu djela Leonarda Francuska će Italiji posuditi Rafaela

Talijansko pravosuđe u srijedu je odbacilo zahtjev za zabranu i odobrilo posudbu više djela Leonarda da Vincija muzeju Louvre, a među njima je i najslavniji crtež Vitruvijev čovjek, za veliku izložbu posvećenu renesansnom majstoru u povodu 500. godišnjice smrti.

- Velika talijansko-francuska kulturna operacija dviju izložbi, o Leonardu u Parizu i Rafaelu u Rimu, sada može početi, objavio je na Twiteru talijanski ministar kulture Dario Franceschini. Talijansko pravosuđe odobrilo je u srijedu posudbu više Leonardovih djela pariškom Louvreu, a među njima Vitruvijeva čovjeka, čime je odbacilo zahtjev udruge Italia Nostra koja je tražila da taj crtež ne napusti talijansko tlo. Sud je presudio da zahtjev te udruge za zaštitu kulturne baštine nije bio dovoljno utemeljen.

Prema sporazumu koji su potpisali francuski i talijanski ministar kulture, Rim će pariškom muzeju posuditi pet djela Leonarda da Vincija za veliku izložbu u povodu pet stoljeća od smrti renesansnog majstora (1452. - 1519.), koja će se održati u Louvreu od 24. listopada do 24. veljače 2020. Osim Vitruvijeva čovjeka koji se čuva u Galleriji dell‘Accademia u Veneciji, u Pariz će ukupno sedam djela uz 13 drugih koja su ostali talijanski muzeji prethodno odobrili.

Zauzvrat će pet Rafaelovih djela - dvije slike i tri crteža - koja se nalaze u Francuskoj biti posuđena za izložbu Rafaelovih djela u palači Quirinale u Rimu u ožujku 2020. Prethodna talijanska vlada, u kojoj je krajnje desna stranka Liga Mattea Salvinija imala velik utjecaj, nije bila sklona izložbi u Louvreu te je inzistirala na činjenici da je Leonardo da Vinci bio ponajprije Talijan, iako je tri posljednje godine života živio u Francuskoj na poziv kralja Franje I. Zamjenica ministra kulture u bivšoj vladi Lucia Borgonzoni, bliska Salviniju, tada je rekla da je Leonardo bio "veliki Talijan iako ga je brat s druge strane Alpa htio predstaviti kao Francuza."

Vitruvijev čovjek, prema imenu starorimskog arhitekta Vitruvija, prikazuje muškarca u dva položaja koja se preklapaju, s raširenim rukama, odnosno nogama, a oko njih su opisani kružnica i kvadrat. Taj crtež, nazivan Zakonom proporcija ili Proporcijama čovjeka, samo se povremeno prikazuje javnosti.

Hina
3

posljednje godine života da Vinci je proveo u Francuskoj
2020.

godine obilježava se 500 godina od smrti slavnog slikara Rafaela
Nije prošao zahtjev udruge Italia Nostra da Vitruvijev čovjek ne napusti talijansko tlo
Najčitanije iz rubrike