Crna kronika
NAKON BUKTINJE NA EKOGOSPODARSTVU ORLOV PUT U BILJU

Katastrofalan požar nije pokolebao vlasnika, za pomoć su se javili mnogi
Objavljeno 18. listopada, 2019.

Vezani članci

BUKTINJA NA IMANJU ORLOV PUT

Požar potpuno uništio prekrasnu drvenu kuću

BILJE - Nakon što je veliki požar progutao središnji objekt ekogospodarstva Orlov put, u Bilju, vlasnik Goran Gusak rekao nam je da unatoč katastrofi - nema odustajanja. "Nema ništa drugo nego krenuti ispočetka. Odmah. Od drvenog dijela kuće nije ostalo ništa, sada su to samo hrpe pepela. Čekamo da se zgarište smiri, prestane tinjati, pa ćemo krenuti s čišćenjem - kazao nam je Gusak.Pomoć je među prvima ponudila Osječko-baranjska županija.

- Odmah nakon saznanja za požar župan Ivan Anušić gospodinu Gusaku poslao je poruku iz Kine, i čim se vrati pomoći će mu se, jer je to naša dužnost. Sreća u nesreći je što je izgorio samo taj središnji objekt, a vatra nije zahvatila ostale objekte. Razgovarao sam s Goranom Gusakom i vidim da on i dalje vidi tu poslovnu mogućnost. Fascinira me njegov optimizam, nije klonuo duhom. Veliki je to gubitak i trebat će ponovno uložiti sredstva. Gospodin Gusak ima i zaposlene ljude koje treba platiti. Čuo sam da mu se javljaju prijatelji i poslovni partneri koji žele pomoći, ali smatram da se svi moramo institucionalno uključiti i pomoći da se objekt vrati u funkciju - rekao je Goran Ivanović, dožupan Osječko-baranjske županije.

Pomoći će i Općina Bilje.

- Bio sam još u srijedu s obitelji. Teško je tu biti pametan. Čovjek gleda kako nestaje dio nečega u što je utkao sebe. Apsolutno se podrazumijeva da ćemo im pomoći kako god bude potrebno. Pomagali smo i drugima koji i nisu imali ovako veliku štetu - rekao je Željko Cickaj, načelnik Općine Bilje.

Obitelj Gorana Gusaka, vlasnik ovoga ekogospodarstva, mogla je u srijedu poslijepodne samo u šoku gledati kako im nestaje dio imanja, jer je vatra progutala cijeli središnji objekt za samo 15-ak minuta. Zgrada je bila od drvene građe i pokrivena baranjskom trskom, a nakon svega ostao je stajati samo zidani dimnjak.

Operativno dežurstvo Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka u srijedu je u 15.57 sati primilo dojavu da gori gospodarski objekt. Na intervenciju je odjurilo sedam vatrogasaca s dva vozila. "Dolaskom na mjesto intervencije utvrdili smo da gori krovna drvena konstrukcija prekrivena trskom na gospodarskom objektu površine 15 puta 20 metara. S dva mlaza za brzo gašenje pristupili smo lokalizaciji nastalog požara, a DVD Bilje s jednim mlazom štite pomoćne prostorije. Zbog velike površine požara i nemogućnosti da ga uspješno stavimo pod kontrolu, pozivali smo još dva DVD-a u ispomoć. Dolaskom DVD-a Donji i Gornji grad, stavili smo požar pod kontrolu, a nakon lokalizacije i gašenja nastalog požara na požarištu su na dežurstvu ostali vatrogasci DVD-a Bilje i DVD-a Donji grad - doznajemo od osječkih profesionalnih vatrogasaca. Kada su vatrogasci stigli na mjesto događaja plameni jezici sezali su i do nekoliko desetaka metara u zrak. Nisu mogli mnogo toga učiniti, pa su "napali" vatru vodenim mlazovima sa svih strana, i tako spriječili njezino širenje na okolne objekte. Nakon policijskog očevida bit će poznat uzrok izbijanja požara, kao i kolika je točno nastala materijalna šteta. U požaru, srećom, nitko nije ozlijeđen.

Drvena kuća sagrađena je od crnog bora, imala je krov od baranjske trske i bila prepoznatljivi turistički simbol Orlovog puta kojeg godišnje posjeti 20.000 turista. Na imanju se uz voće i povrće uzgajaju krave, ovce i crne svinje po čije meso i ekoslaninu, neki i prema savjetu liječnika, dolaze ljudi iz svih krajeva Hrvatske.

Sandra Lacić
EKOLOŠKA FARMA
Orlov put prva je ekološka farma u Hrvatskoj, a u gospodarstvo je upisano u državni ekoupisnik još 2001. Na natječaju Ministarstva poljoprivrede 2008. Goran Gusak proglašen je najboljim poljoprivrednim proizvođačem, a 2012. Orlov put dobio je zelenu povelju Osječko-baranjske županije.
Najčitanije iz rubrike