Ekonomija
2. SAJAM OPG-OVA NA OSJEČKOM FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI

Promoviraju zdrave i kvalitetne proizvode domaćih proizvođača
Objavljeno 18. listopada, 2019.

Sajam OPG-ova sjajna je ideja. Ovdje na jednom mjestu mogu naći zdrave i kvalitetne proizvode, prije svega voće i povrće, na kojima se vidi da su svježe ubrani. I cijene su povoljne, a meni kao potrošaču važno je da kupujem domaći proizvod od pouzdanog proizvođača.Rekao nam je to posjetitelj Nikola, koji je prvi put došao na Sajam OPG-ova na Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku (FAZOS). Za sajam je doznao preko najave u Glasu Slavonije. Razgovarali smo u 10 sati te se ponadao da će do zatvaranja sajma u 13 sati doći više kupaca, jer, kako je rekao, tako kvalitetna i povoljna ponuda doista je jedinstvena prilika za kupce. Nada se da će ovaj sajam postati tradicionalan. Slično razmišljaju i drugi posjetitelji s kojima smo razgovarali, ali i izlagači na štandovima te profesori i studenti osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, kojih je, naravno, bilo najviše na ovom sajmu.


Fakultet agrobiotehničkih znanosti organizirao je ovu manifestaciju drugi put, i to u suradnji sa Studentskim zborom FAZOS i ALUMNI udrugom bivših studenata i prijatelja Poljoprivrednog fakulteta. I na 2. Sajmu OPG-ova, kao i na prvom, održanom proljetos, svoje su proizvode izložili i prodavali sadašnji i bivši studenti. Da bi ovaj sajam trebao postati tradicionalan naglasio je i dekan FAZOS-a, prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, te dodao: "U agrarnoj strukturi obiteljska poljoprivredna gospodarstva čine 94,6 posto i nositelji su poljoprivredne proizvodnje ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europskoj uniji. Na ovom sajmu naši bivši i sadašnji studenti prikazuju svojim profesorima, ali i ostalim posjetiteljima svoja znanja i vještine stečene na fakultetu. Oni su izložili doista raznoliku ponudu proizvoda. Tu su: jabuke, batati, med, rakija, vino, cvijeće, različiti džemovi..." Za razliku od prošle godine, kada je organiziran okrugli stol, ovaj put bilo je mnogo atraktivnije. Naime, u program su se uključili profesionalni kuhari i učenici Ugostiteljsko-turističke škole, koji su od visokovrijednih proizvoda izloženih na štandovima stvarali iznimna jela, što je posebno važno za turizam slavonsko-baranjskog prostora. Dekan Zmaić još je istaknuo važnost uključivanja osječke Obrtničke te Poljoprivredne i veterinarske škole, koje predstavljaju svoje zadruge i ono što u njima proizvode. Očekuje da će ti učenici pronaći svoje buduće zanimanje u poljoprivredi te da će, kad završe srednju školu, postati studenti FAZOS-a.
Zadovoljstvo nije krio izv. prof. dr. sc. Miroslav Lisjak, inicijator sajma, koji je na ovu ideju došao kada je boravio u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog doktorata.
"Sajmom nastojimo pokriti što veći broj grana poljoprivrede, dakle sve ono što je u domeni našeg fakulteta", rekao je Lisjak. Vesna Latinović

Vlado Guberac

rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku

Ovaj 2. Sajam OPG-ova dvostruko je veći od prvoga. Jedna od djelatnosti našeg sveučilišta suradnja je s gospodarstvom, stoga je bitno to što promovira poljoprivredna gospodarstva
Od jabuka se može živjeti
Pravi primjer dobre prakse jest OPG Branković iz Kruševice. Predstavili su ga brat i sestra Marija i Ivan Šima Branković. Dok je Marija stajala za štandom odjevena u prekrasnu nošnju, a drugi brat ostao u berbi jabuka, Ivan Šima pokazao se kao pravi glasnogovornik. Iako ima tek 21 godinu, naš mladi sugovornik kaže da se od poljoprivrede može živjeti. Uz studiranje na FAZOS-u uspijeva i raditi, i to na 24 hektara voćnjaka.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike