Tehno
SONY PREDSTAVLJA ALPHA 9 II

Poboljšana povezivost i tijek rada za profesionalne, sportske i ostale fotografe
Objavljeno 18. listopada, 2019.

Novi fotoaparat Alpha 9 II nastavlja impresivno nasljeđe originalnog Alpha 9 fotoaparata, zadržavajući fantastičnu brzinu performansi, uključujući i blackout-free continuous shooting do 20 fps s Auto Focus i Auto Exposure praćenjem, 60 puta po sekundi AF/AE kalkulacija te dodajući još više funkcionalnosti prema uputama profesionalaca. Ažuriranja uključuju znatno poboljšanu povezivost i isporuku datoteka, neprekidno snimanje do 10 fps s mehaničkim zatvaračem, evoluirane AF performanse s novooptimiziranim algoritmima, redizajniranu verziju poboljšanja izdržljivosti i operabilnosti i još mnogo toga.

Alpha 9 II uključuje ugrađeni 1000BASE-T Ethernet terminal, koji omogućava gigabitnu komunikaciju za brz i stabilan rad prijenosa podataka. Osim toga, podržava se prijenos datoteka preko SSL ili TLS enkripcije (FTPS) radi veće sigurnosti podataka, a poboljšane su performanse snimanja na računalu (tether), sa smanjenim kašnjenjem zaslona uživo prilikom korištenja aplikacije Remote Camera Tool. Kombinacijom bežičnog prijenosa glasa/slike i automatske pretvorbe glasa u tekst s mogućnošću automatskog prijenosa slika s priloženim glasovnim bilješkama preko FTP-a moguće je snimanje i prijenos rezultata na FTP server a da se uopće ne morate koristiti pametnim telefonom. FTP postavke unutar aplikacije također se mogu poslati na fotoaparat preko Bluetootha, omogućavajući brži radni tijek.

Novi model može kontinuirano i potpuno tiho snimati pri 20 fps do čak 361 JPEG slike ili 239 kompresiranih RAW slika, bez viewfinder blackout opcije, dopuštajući fotografu da prati subjekt i radnju bez prekida EVF-u tijekom snimanja. Kada je mehanički zatvarač potreban ili željen, novi fotoaparat Alpha 9 II poboljšan je da snima do 10 fps, otprilike dvostrukom brzinom u usporedbi s fotoaparatom Alpha 9.

Fotoaparat djeluje prilikom kontinuiranih izračuna autofokusa i autoekspozicije do čak 60 puta u sekundi, s novim AF algoritmima koji pružaju vidljivo poboljšanu AF preciznost i performanse, osiguravajući da i najveći pomaci subjekta, što se često događa u sportu, budu uhvaćeni s najvećom preciznošću. Fotoaparat sada nudi i antiflicker način snimanja koji automatski otkriva i prilagođava se fluorescentnom ili umjetnom osvjetljenju kako bi se popravila kvaliteta slike, što je također važno za sportske događaje.

Napredni sustav fokusiranja novog fotoaparata Alpha 9 II sastoji se od 693 žarišne točke faznog otkrivanja autofokusa, koje pokrivaju oko 93 % površine slike, kao i 425 kontrastnih autofokusnih točaka. Taj brzi hibridni autofokusni sustav ostvaruje iznimno brze i precizne performanse, omogućavajući precizno hvatanje svih subjekata koji se brzo kreću. M.R.

Najčitanije iz rubrike