Sport
PUT NA OLIMPIJSKE IGRE

Seligman i Ude još nisu izgubili izglede za odlazak u Tokio
Objavljeno 17. listopada, 2019.
Na Igre sljedeće godine u Japanu ići će i sveukupni pobjednici Svjetskih kupova na svakoj spravi

Hrvatska gimnastika sljedeće godine u Tokiju četvrti će put imati svoje predstavnike na Olimpijskim igrama. Zasad su vizu za Japan osigurali Ana Đerek i Tin Srbić. Ostane li tako Hrvatska će imati po jednog predstavnika u muškoj i ženskoj konkurenciji, što je bio slučaj kao i na trima prethodnim OI.

Pekingu 2008. Londonu 2012. i Riju de Janeiru 2016. u muškoj konkurenciji nastupio je Filip Ude koji se u Kini okitio srebrnom medaljom na konju s hvataljkama, što je zasad i jedina hrvatska gimnastička medalja na najvećem sportskom natjecanju. U Pekingu i Londonu u ženskoj konkurenciji Hrvatsku je predstavljala Splićanka Tina Erceg, dok je njezina mlađa sugrađanka Ana Đerek debi na Olimpijskim igrama imala u Rio de Janeiru.

Po pobjedu u SK
No popis sudionika na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju nije zaključen završetkom Svjetskog prvenstva. U Tokiju su ostala nepopunjena mjesta koja su osigurana za sveukupne pobjednike Svjetskih kupova na svakoj spravi. Stoga "vrata Japana" mogli bi se otključati za još po kojeg hrvatskog gimnastičara. Ponajprije za Osječanina Roberta Seligmana te Filipa Udea. Osječanin se nije plasirao u finale u Stuttgartu i samim tim ostao bez prvog nastupa na Olimpijskim igrama, dok je Ude propustio SP zbog ozljede pa nije niti konkurirao za mjesta koja vode u Tokio, što bi prije svega Čakovčanin pokušao ostvariti vježbama u višeboju. Obojici je tako posljednja prilika ostalo osvajanje Svjetskog kupa. Na tablici se boduju tri najuspješnija nastupa iz osam natjecanja iz dvije sezone sa Svjetskih kupova u Cottbusu, Bakuu, Dohi i Melbourneu. Nakon prvoga dijela u vodstvu je Tajpežanin Lee Chih Kai koji je osvajanjem srebra na SP-u već osigurao Tokio, pa će se tražiti sljedeći najuspješniji. Trenutačno je na drugom mjestu Kinez Weng Hoo, koji nije bio na SP-u, pa može kroz Svjetski kup osigurati Olimpijske igre, kao i trećeplasirani Japanac Kohei Kamayama. Realno u borbu za osvajanje Svjetskog kupa na konju s hvataljkama, na temelju trenutačnog plasmana mogu se još upustiti četvrtoplasirani Iranac Keikha, Armenac Merdinyan te naš Filip Ude. Armenac i Čakovčanin trenutačno dijele šesto mjesto iza petoplasiranog Francuza Tommasonea, koji je već osigurao Tokio.

Ude se vraća 2020.
Od ostalih gimnastičara po objektivnoj kvaliteti u borbu za Tokio mogu se upustiti Seligman i Slovenac Sašo Bertoncelj. Osječanin je trenutačno na 12. mjestu, Bertoncelj još niže na 17. međutim sjajni nastupi na tri od predstojeća četiri Svjetska kupa od kojih će se jedan održati već sljedeći mjesec (Cottbus), a preostala tri (Baku, Doha, Melbourne), u prvoj trećini 2020. godine mogao bi promijeniti konačni izgled ljestvice. Primjerice, Seligman (ili Ude nap.a), trijumfira li na tri od četiri natjecanja za SK u tom slučaju nitko ga ne bi ugrozio plasman na Olimpijske igre. Naravno, za odlazak na OI nisu potrebne tri pobjede nego "samo" biti najbolji u sveukupnom poretku na konju s hvataljkama. Neće biti lako, ali vrijedi pokušati. U Seligmanovom slučaju, premda je nakon nastupa u Stuttgartu djelovao bezvoljno za daljnju borbu za Tokio, sigurni smo, kako bi mu želju mogao vratiti dobar nastup u Cottbusu gdje će vjerujemo nastupiti. Stoga, Cottbus bi itekako mogao usmjeriti hoće li Seligman nastaviti borbu za Tokio. Kada je o Filipu Udeu riječ, on se još oporavlja od ozljede. Nedavno je počeo trenirati, ali će sigurno propustiti Cottbus. Stoga će svoju borbu za Olimpijske igre usmjeriti na tri preostala natjecanja početkom 2020. godine.

Krešimir Lacković
TRENUTAČNI POREDAK SK NA KONJU S HVATALJKAMA
1. Lee Chih Kai (K. Tajpeh) 90 bodova (30+30+30)

2. Hao Weng (KIna) 70 bodova (25+25+20)

3. Kohei Kameyama (Japan) 55 bodova (30+25)

4. Saeedreza Keikha (Iran) 54 boda (20+16+18)

5. Cyril Tommasone (Francuska) 42 boda (25+10+7)

6. Harutyun Merdinyan (Armenija) 34 boda (18+16)

6. FILIP UDE (HRVATSKA) 34 boda (14+10+10)

12. ROBERT SELIGMAN (HRVATSKA) 22 BODA (14+8)
Možda ste propustili...

BETA DUMANČIĆ, OSJEČKA ODBOJKAŠKA INTERNACIONALKA

Umjesto borbe za bundesligaški naslov radni odmor kod kuće

NOVI ČETVEROGODIŠNJI UGOVOR

“Sveci” produžili s Hasenhüttlom