Novosti
SUĐENJE VLADIMIRU ŠIŠLJAGIĆU I MARTINU MAROLINU

Zlatko Maksimović ponovio optužbe o izvlačenju novca od poduzetnika
Objavljeno 16. listopada, 2019.
U nastavku ponovljenog suđenja bivšem osječko-baranjskom županu Vladimiru Šišljagiću i Martinu Marolinu, bivšem pročelniku županijske Agencije za razvoj, svjedočio je Zlatko Maksimović, bivši predsjednik županijske skupštine. Šišljagiću i Marolinu sudi se zbog izvlačenja 122.000 kuna iz županijske blagajne 2011. i 2012. godine.

Maksimović je ponovo sudu ispričao kako je novac od poduzetnika nosio Šišljagiću i Marolinu.

- Radilo se o dodjeli poticaja privatnim tvrtkama u Županiji. Tada nije postojao javni natječaj i župan Šišljagić me pitao poznajem li neke poduzetnike čije tvrtke dobro posluju, a koje bi mogle primiti poticaje od županije. Našao sam nekoliko prijatelja i župan mi je rekao da će 80 posto od dobivenih poticaja morati vratiti za potrebe stranke. Kontaktirao sam prijatelje Vladu Kolara, Dalibora Mršića i Marinka Bandu. Mršić je dobio 25.000 kuna poticaja, a donio mi je 18.000 kuna, koje sam odnio Marolinu kući. Martin Marolin je rekao da to nije dosta, pa sam od Mršića tražio još 2000, koje mi je donio naknadno, a ja sam ih odnio Marolinu - svjedočio je Maksimović. Dodao je da su Šišljagić i Marolin obećali da će dobiti posao vezan uz informatizaciju i nabavu tonera i kompjutorske opreme u Županiji te da su se u kafiću u Osijeku sastali Martin Marolin, predstavnik tvrtke Parangal i on, gdje je dogovoreno da bi Mršićeva tvrtka ispostavila račun Parangalu na ime isporuke kompjuterske opreme, koja prema dogovoru nije ni trebala biti isporučena. Potom je od Mršića dobio 17.000 kuna, koje je odnio bivšem županu kući. Potvrdio je i da kada je prvi novac odnio Marolinu, o tome je obavijestio Šišljagića. Kazao je sudskom vijeću da se uzimanje novca od poticaja događalo od proljeća do zime 2011. godine.

- Bandi sam opisao situaciju s poticajem, da će novac ići u stranku, a koliko ja znam, on je trebao dobiti posao u Gradu Osijeku oko iscrtavanja horizontalne signalizacije. Bando taj posao nikad nije dobio. Kada je dobio poticaj od 25.000 kuna, donio mi je kući 20.000 kuna i novce sam prebrojio pred suprugom. Sljedećih dana sam ih odnio županu Šišljagiću - nastavio je Zlatko Maksimović. Za Vladu Kolaka je rekao da ima dvije tvrtke i da mu je objasnio da može dobiti poticaj, ali da će ga morati vratiti. Kolak je, prema Maksimovićevim riječima, dobio za dvije tvrtke 80.000 kuna, a 60.000 kuna je vratio.

- Kolaku je bilo obećano da će dobiti posao u Županiji. Novac u iznosu od 25.000 kuna donio je u Hotel Central 18. lipnja 2011. godine, kada sam organizirao proslavu svog i kćerinog rođendana i novac je dao izravno županu, ali ga je preda mnom prebrojio. Kolak mi je naknadno kući donio još 40.000 kuna i dva kartona jabukovače, koje sam odnio županu kući - pričao je Maksimović. Na upit zašto je novac uzimao i nosio te uopće radio sve navedeno, Maksimović je ponovio da je bio dobar sa županom.

- S obzirom na to da je riječ o jako dobrom odnosu između mene i župana, i on me zamolio da nađem ljude, pristao sam naći poduzetnike. Tek sam poslije shvatio da je to protuzakonito i sam sam se prijavio Uskoku. Osobno nisam imao nikakvu financijsku korist niti mi je trebala. Nisam mislio da su radnje oko poticaja nezakonite, no poslije mi je savjest proradila - rekao je Zlatko Maksimović. Ustvrdio je i da je više osoba na njega pokušalo izvršiti pritisak da povuče iskaz Uskoku. S.Lacić
122

tisuće kuna iznos je za koji je u ovom slučaju oštećena Županija
Možda ste propustili...

VJERUJE U DOGOVOR LIJEVIH I DESNIH

Milanović: Istanbulska konvencija nije bitna

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om