Novosti
TRAŽE POVEĆANJE KOEFICIJENATA SLOŽENOSTI

Sindikati su nezadovoljni rastom osnovice i nastavljaju štrajk
Objavljeno 16. listopada, 2019.
Sindikati obrazovanja nisu zadovoljni premijerovom ponudom o rastu osnovice plaća javnih i državnih službenika za 6,12 posto iduće godine, pa će se štrajk u školama nastaviti, poručio je u srijedu Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Rekao je i kako ni jedna premijerova rečenica ne rješava probleme zbog kojih su prosvjetari peti dan u štrajku. Prosvjetni sindikati, podsjeća Mihalinec, traže povećanje koeficijenata složenosti poslova učiteljima i nastavnicima za prosječno 6,11 posto, što se ne rješava povećanjem osnovice. "Povećanjem osnovice za sve jednako ne rješava se zaostajanje koeficijenata u školstvu i još se više povećava razlika između zaposlenih u obrazovanju i drugih javnih službi", ističe Mihalinec, a to je prosvjetnim sindikatima neprihvatljivo.


Najavio je da će u četvrtak štrajkati škole u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zadarskoj županiji - te da se štrajk prosvjetara nastavlja i sljedećega tjedna. "Za petak nećemo posebno najavljivati jer metodom eliminacije vidjet ćete i sami. U četvrtak ćemo izvijestiti kakav oblik i koji modalitet štrajka će biti od ponedjeljka", rekao je Mihalinec na Markovu trgu.


Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić poručio je da je najava premijera Andreja Plenkovića o povećanju plaća svim javnim i državnim službenicima za 6,12 posto politički vrlo nekorektan i opasan prijedlog, kojim se ne izlazi u susret prosvjetarima. "Premijer šalje poruku poluupućenoj javnosti, koja će sada misliti da je izišao u susret prosvjetarima, a oni nastavljaju štrajk", rekao je Ribić na izvanrednoj konferenciji za novinare. Ribić kaže kako je iznenađen jer je prvi put, otkako on pamti, jedan premijer ponudio više od onoga što sindikati u pregovorima traže, i to preko saborske govornice. Prijedlog o povećanju za 6,12 posto je dobar, ali kao početni prijedlog za pregovore o osnovici, kaže Ribić dodajući kako se Vlada sada kiti tuđim perjem, jer su porast plaća u proteklom razdoblju postigli sindikati na pregovorima. J.P./H.
Branimir Mihalinec

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske

U četvrtak će štrajkati škole u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zadarskoj županiji. Štrajk se nastavlja i sljedećega tjedna.
Možda ste propustili...