Svijet
NAPETOSTI NA KOSOVU ZBOG UHIĆENJA SRBA

Uhićenja zbog ubojstva Ivanovića
Objavljeno 17. listopada, 2019.
Pripadnici specijalne postrojbe kosovske policije ROSU uhitili su u srijedu ujutro na sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, gdje žive Srbi, policajca i još jednu osobu, zbog sumnje za sudjelovanje u ubojstvu vođe Građanske inicijative Sloboda-demokracija-pravda Olivera Ivanovića, kosovskog političara ubijenog u ovom podijeljenom gradu prije gotovo dvije godine, a da do danas nisu otkriveni ni počinitelji ni nalogodavci.

Uhićen je policijski istražitelj na sjeveru Kosova Rade Basara, koji je vodio istragu o ubojstvu Olivera Ivanovića i za kojega se sumnja da je prikrivao dokaze, ali zapovjednika kosovske policije za sjever Željka Bojića nisu uspjeli uhititi jer je pobjegao, pa su priveli njegova sina kod kojeg je pronađeno oružje iako nije bilo naloga za njegovo uhićenje. Uhićeni su odvezeni u Prištinu na ispitivanje.

U Srbiji se uhićenje tumači kao zastrašivanje "preostalih Srba" na Kosovu, a dolazak kosovskih specijalaca u sjeverni dio Kosovske Mitrovice srpski mediji nazivaju "upadom" jer, prema njima, kosovska policija nema pravo ulaziti u taj dio Kosova. Direktor srpske policije Vladimir Rebić izjavio je kako su spremni intervenirati ako "dođe do egzodusa Srba."

Specijalni tužitelj Sul Hoxha izjavio je za prištinsku TV Klan Kosova da je operacija, u kojoj je sudjelovalo 100 pripadnika specijalnih postrojbi, izvedena po nalogu Specijalnog tužiteljstva i Odjela za teška kaznena djela Osnovnog suda u Prištini. M.F.
PREDSTAVA ZBOG “DEBAKLA U INTERPOLU”
Specijalni tužitelj Sul Hoxha naveo je kako su “privedeni osumnjičeni za organizirani kriminal, sudjelovanje u prikrivanju dokaza i druge aktivnosti” vezane za ubojstvo srpskog političara Olivera Ivanovića. Predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun akciju jeocijenio kao “predstavu za javnost poslije debakla u Interpolu”. Kosovo je u utorak, poslije niza diplomatskih akcija Beograda i lobiranja među zemljama članicama Interpola, uoči zasjedanja Opće skupštine Interpola u Čileu povuklo svoju kandidaturu za članstvo u toj međunarodnoj policijskoj organizaciji.
Najčitanije iz rubrike