Osijek
OTVOREN SALON I KNJIŽNICA AUK-A

Građanski salon u kojemu će se svi dobro osjećati
Objavljeno 17. listopada, 2019.
Knjiga Pisma studentima priručnik je za početne etape umjetničkog obrazovanja studenata glume

Predstavljanjem knjige ‘‘Pisma studentima‘‘ Roberta Raponje u zgradi Rektorata u utorak je svečano otvoren Salon i Knjižnica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Bio je to uvod u niz događanja kojima će Akademija obilježiti tradicionalnu manifestaciju Mjesec hrvatske knjige.

Knjiga kazališnog redatelja i profesora glume na Odsjeku za kazališnu umjetnost priručnik je za početne etape umjetničkog obrazovanja studenata glume u kojemu je sabrano 31 pismo koje je autor pisao svojim studentima od 15. rujna 2015. do 31. ožujka 2016., u kojima ih potiče na ostvarenje kreativne slobode.

- Duboko sam uvjeren da je gluma autentična umjetnost i smatram da ona ne smije biti u službi literature i redateljskih koncepata. Čovjek ima iznimno veliku sposobnost usavršavanja, pa tako i da isto to primijeni i na glumu, i upravo sam se tom jednostavnom premisom vodio pišući ovu knjigu. Postavivši pitanje što nas sprječava da se usavršavamo, nisam u pismima htio dati odgovore već, budući da je svaki od studenata zasebna osobnost, zajedno s njima tražiti odgovore kroz koje svako od njih na svoj način može pronaći svoj put kroz početnu fazu studija glume - rekao je Raponja, inače prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju osječkog Sveučilišta.

Novootvoreni Salon i Knjižnicu u zgradi Rektorata dekanica AUK-a Helena Sablić Tomić opisala je kao dnevnu sobu za profesore, studente i sve građane Osijeka, u kojoj će se svi dobro osjećati uživajući u riječima, likovnosti i glazbi.
- Htjeli smo napraviti jedan građanski salon koji Osijek, kao sveučilišni grad, treba. On će služiti za predstavljanje knjiga, održavanje koncerata i izložbi, kao i za razgovore o temama koje muče naše studente, ali i sve sugrađane, kaže Sablić Tomić.

Danijel Miklić
ŠUBARIĆ: REPREZENTATIVNI PROSTOR
Otvorenju Salona i Knjižnice Akademije za umjetnost i kulturu nazočio je i prorektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Drago Šubarić. “Vjerujem da ne može biti ljepši početak Mjeseca hrvatske knjige od današnjeg događanja. Novootvoreni prostor u kojemu se nalazimo zaista je reprezentativan. Imao sam čast nedavno prelistati knjigu profesora Roberta Raponje Pisma studentima i vidio sam osnovne naznake. Riječ je o jednom originalnom pristupu približavanja studentima na početku studija glume, na koji bismo se svi mi ostali na Sveučilištu mogli ugledati”, riječi su prorektora Šubarića.
Najčitanije iz rubrike