Regija
DUGOGODIŠNJI CILJ PRED REALIZACIJOM

Županji konačno javna vatrogasna postrojba?
Objavljeno 17. listopada, 2019.
Uz zapovjednika i zamjenika bit će zaposleno još 11 vatrogasaca
ŽUPANJA

Grad Županja će, ako sve bude prema planu, uskoro imati javnu vatrogasnu postrojbu (JVP), što će omogućiti još brže intervencije u slučaju požara i zapošljavanje 13 osoba. O potrebi njezina osnutka već se godinama govori, no tek su sada stvoreni svi preduvjeti i otvorena vrata četvrtoj profesionalnoj postrojbi u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Odluku o osnivanju donosi predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave, u ovom slučaju Gradsko vijeće Županje.

Gradonačelnik Davor Miličević ističe odličnu suradnju s DVD-om Županja, za koji Grad godišnje izdvaja 550 tisuća kuna.

Podsjeća da je već i ranije bilo pokušaja osnivanja JVP-a, ali se u tome nije uspjelo.

- Sada smo došli u situaciju da imamo svu potrebnu tehničku opremljenost, što je jako bitno, imamo otvorenu dispoziciju da bi se moglo proći i na razini države osigurati oko 1,8 milijuna kuna za potrebe buduće profesionalne postrojbe na godišnjoj razini. Radimo procjene situacije i mislim da ćemo u to ući. To nam je u principu 13 plaća koje će osigurati država, a 13 novih radnih mjesta na indirektan je način doprinos iz državnog proračuna lokalnoj zajednici - ističe. Vjeruje da će se uspjeti sve posložiti i napominje da to neće značiti gašenje DVD-a Županja.

I predsjednik DVD-a Županja Mladen Mikić zadovoljno ističe da je dugoočekivani cilj napokon pred realizacijom i da se aktivno radi na rješavanju "papirologije" i pripremama za osnivanje JVP-a.

- Uvijek smo bili "za" i to treba napraviti. Budući da je riječ o manjoj profesionalnoj postrojbi, zakonska je odredba da DVD u Županji mora ostati. Najvažnije nam je sačuvati jezgru i pokušati zaposliti što više naših ljudi iz DVD-a. Imamo već nekoliko njih koji imaju položen ispit za vatrogasca, odnosno vatrogasnu školu - ističe Mikić. Pohvalio je dobre odnose s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i Ravnateljstvom za robne zalihe, koji u sinergiji vode brigu o potrebama toga kraja i vjeruje da će, najvjerojatnije na proljeće, među novoosnovanim JVP-ima u Hrvatskoj biti i Županja.

Ističe i jako dobru opremljenost županjskog DVD-a. U srpnju je od Ravnateljstva za robne zalihe na korištenje dobio vatrogasno vozilo 2007. godište, višenamjensku cisternu kapaciteta 7000 litara, koja će ovih dana prijeći u njihovo vlasništvo. U Županju je početkom godine stigla i mobilna visokotlačna pumpa za vodu vrlo velikog protoka, kapaciteta 20.000 litara u minuti. Uskoro bi trebali dobiti i potpuno novo navalno vozilo preko HVZ-a. Smatra da je zahtjev za osnivanjem JVP-a itekako opravdan jer Županja ima mnogo profesionalne i vrlo skupe vatrogasne opreme i vozila, treba ih redovito servisirati i održavati, a sve to zahtijeva puno truda i vremena. Tu je i vođenje "papirologije" i jako mnogo obveza.

DVD Županja pokriva i dionicu vrlo prometne autoceste A3 od Zelengaja do Bajakova te sve ostale državne i županijske ceste u županjskoj Posavini, što je jako veliko područje odgovornosti.

Marija Lešić Omerović
TKO MOŽE BITI PROFESIONALNI VATROGASAC
Zakon o vatrogastvu propisuje da osoba koja se prima na radno mjesto profesionalnog vatrogasca, osim općih uvjeta za zasnivanje radnog odnosa, ne smije biti starija od 30 godina (kod prvog zaposlenja), mora imati srednju stručnu spremu vatrogasnog smjera ili SSS drugog smjera pod uvjetom da u roku od dvije godine od primitka u radni odnos završi prekvalifikaciju, a prednost pri jednakim uvjetima ima osoba koja je bar dvije godine obavljala poslove dobrovoljnog vatrogasca ili osoba koja je odslužila vojni rok. U Zakonu također stoji da zapovjednik JVP-a i njegov zamjenik moraju imati najmanje višu stručnu spremu, odnosno završen stručni studij ili preddiplomski sveučilišni studij iz područja zaštite od požara te najmanje pet godina iskustva na poslovima vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima. Mikić vjeruje da imaju osobu koja udovoljava uvjetima.

- Moramo osnovati JVP koji će profesionalno obavljati djelatnost vatrogastva, moramo se potruditi i vjerujem da ćemo u tome konačno i uspjeti - kaže predsjednik DVD-a Mladen Mikić.
Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

Najčitanije iz rubrike