Regija
MLADI INOVATORI

Miholjčani iz Iloka donijeli četiri medalje
Objavljeno 17. listopada, 2019.
Na 13. sajmu inovacija srednjoškolci nagrađeni za drobilicu i sortier oraha te zarezivač kestena
DONJI MIHOLJAC

Srednja škola Donji Miholjac na 13. međunarodnom sajmu inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva Inventum 2019. koji je održan u Iloku osvojila je zlato za svoj sortier oraha i lješnjaka, srebro za zarezivač kestena i broncu za drobilicu oraha.

No to nije jedini njihov uspjeh. Ekipa iz miholjačke Srednje škola osvojila je još jednu nagradu za svoje proizvode. Naime, Društvo inovatora iz Mađarske prepoznalo je miholjačke srednjoškolce kao jedne od kretivnijih te njihova tri stroja nagradilo zlatnom medaljom.

Inventum se kao stalna regionalna izložba afirmirao tijekom godina u nezaobilaznu promociju inovacija, gotovih proizvoda, inovativnih i kreativnih rješenja te autora svih uzrasta, tehničkog stvaralaštva mladih i gospodarstva u svim segmentima, od industrije do poljoprivrede. Ove godine na sajmu se predstavilo više od stotinu izlagača iz Hrvatske i susjednih zemalja. Izloženi radovi izazvali su veliko zanimanje posjetitelja sajma, a ocjenjivački sud na čelu s Damirom Pečvarcom najbolje je nagradio za izradu i inovativnost.

Miholjačke inovacije na sajmu su predstavili Josip Florian Stanić, učenik 3. razreda automehaničara, i Zdravko Ožvetski, nastavnik praktične nastave.

- Oduševilo me ono što sam vidio na sajmu inovacija, prije svega trud, volja i rad od nastavnika pa sve do učenika, kao i oprema i strojevi. Konkurencija je iz godine u godinu sve veća. Lani je bilo osamdesetak izlagača, a ove godine stotinu sa 120 izložaka iz svih krajeva Hrvatske, ali i Mađarske, Srbije te BiH. Prošle godine dobili smo zlato za zarezivač kestena i broncu za stroj za drobljenje oraha. Sajam je i ove godine bio koristan za budući rad u strojarstvu jer je bilo izloženih dostignuća u različitim segmentima tehnike - istaknuo je Zdravko Ožvetski.

Inovativne strojeve izradili su učenici strojarskih zanimanja 2016. godine, a svake godine poboljšavaju tehnička svojstva kako bi bili još funkcionalniji.

- Ideja je došla kada smo shvatili da imamo dovoljno znanja da ih sami napravimo. Krenulo je s drobilicom oraha jer u školskom dvorištu imamo orah. Pod odmorom bi tucali orahe, pa smo se pitali možemo li osmisliti i napraviti nekakav stroj koji bi olakšao drobljenje oraha. Čim sam ubacio "bubicu u glavu", krenulo se s razradom ideje. Nedugo nakon toga, izradili smo sortier oraha, a poslije toga i zarezivač kestena – rekao je Zdravko Ovžetski.
Njihove inovacije bile su zapažene i na 6. međužupanijskoj izložbi inovcija I3G koja je u svibnju održana u Ivanić Gradu, gdje su osvojili srebrnu medalju.

Snježana Fridl
Inventum 2019.
NASTUPILO 100 IZLAGAČA SA 120 IZLOŽAKA
Tržišna je cijena stroja tisuću kuna
Strojevi koji su nastali u školskoj radionici i koji su bili predstavljeni na nekoliko sajmova i izložbi već su traženi na tržištu. Tržišna je cijena jednog takvog stroja, kaže nastvnik Zdravko Ovžetski, oko 1.000 kuna. No iako imaju upita i njihovi su strojevi traženi, mali su izgledi da neka od tih miholjačkih učeničkih inovacija zaživi, odnosno bude koemrcijalizirana i dođe na tržište.

- Jako mali su izgledi jer je sam postupak prijave i zaštite patenta jako skup. Opsežna je procedura, puno se traži. Teško je u Hrvatskoj doći do zaštite onoga što napraviš - kaže Ovžetski.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike