Mozaik
IRSKA BANKA SLAVI ROĐENDAN FRONTMANA GRUPE THIN LIZZY

Kovanica u čast Phila Lynotta
Objavljeno 17. listopada, 2019.
Irska središnja banka objavila je da će sljedećeg mjeseca izdati limitiranu srebrnu kovanicu od 15 eura u čast rock-velikana Phila Lynotta, pokojnog frontmena i basista grupe Thin Lizzy. Lynott bi ove godine proslavio svoj 70. rođendan. Banka bi 27. studenoga trebala pustiti 3000 novčića. To će biti drugi niz u seriji od tri kovanice pod nazivom Modern Irish Music, koji je započeo s Roryjem Gallagherom 2018. godine, a nastavit će se sa suosnivačem The Dublinersa Lukom Kellyjem 2020. godine.

Prva Lynottova kovanica bit će uručena predsjedniku Michaelu D. Higginsu na St. Kevin’s Collegeu u Crumlinu – Lynottovoj srednjoj školi. Kovanica, čija je tržišna cijena 65 eura, moći će se kupiti preko collectorscoins.ie.

Ovog su mjeseca dvije poštanske marke od jednog eura – jedna s Lynottovim portretom, a druga s naslovnicom albuma Thin Lizzy "Black Rose" - također tiskane u Irskoj. Par maraka predstavljen je kako bi se proslavila 50. godišnjica benda. U siječnju je otkriveno da je planiran i film o Lynottovu životu pod naslovom "Phil Lynott: Songs For While I’m Away", a režirat će ga irski filmaš Emer Reynolds, kojemu će se pridružiti producenti Alan Maher i John Wallace iz Cowtown Pictures, a u njega je uključen i Peter Worsley iz Eagle Rock Films. U njemu će gostovati Scott Gorham, Eric Bell i Darren Wharton, James Hetfield iz Metallice, Adam Clayton iz U2, Huey Lewis, Suzi Quatro i drugi.

Lynott je umro 4. siječnja 1986. u dobi od 36 godina, a njegova majka Philomena umrla je ove godine u dobi od 88 godina. T.K.
Najčitanije iz rubrike