Kultura
GISKO: MJESEC HRVATSKE KNJIGE

U studenom susret iznenađenja za djecu s poznatom spisateljicom
Objavljeno 17. listopada, 2019.
Dijelom zahvaljujući i slavljeničkoj 2019., imaju program kojim zadržavaju status najveće knjižnice u ovom dijelu Hrvatske. U fokusu su zavičajni autori

Za većinu je knjižnica u Hrvatskoj Mjesec hrvatske knjige središnja godišnja manifestacija, za koju se marljivo i pomno pripremaju cijelu godinu. Premda ni svih preostalih 11 mjeseci u godini ne manjka aktivnosti u GISKO-u, razdoblje od 15. listopada do 15. studenoga i kod njih je posebice užurbano, radno, svečarski. Ove godine tomu treba dodati i veliki, 70. rođendan, koji obilježavaju brojnim programima.


Mjesec hrvatske knjige, koji promovira i knjižničarstvo, i knjižarstvo, i knjigu u svim njezinim oblicima i namjenama, otvoren je u GISKO-u književnom večeri Potraga za košer ljubavlju, uz predstavljanje knjige Košer Davora Špišića. To je samo jedan od nekoliko programa namijenjenih odraslima, a održava se u sklopu MHK-a, najavljuje Siniša Petković, voditelj Posudbenog odjela.

Nema crnih duša

- Nema crnih duša, ima samo crnih dana - istaknuo je najdraži citat iz svoga posljednjega proznoga djela osječki pisac Davor Špišić, koji je u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2019. u utorak u GISKO-u osječkoj javnosti predstavio novi roman Košer. Kako i sam naziv književne večeri implicira, Špišić je pred pedesetak Osječana ukratko otkrio kako izgleda Potraga za košer ljubavlju, odnosno potraga za čistom ljubavlju sa sretnim završetkom, koja je u današnjem društvu, ali i u suvremenoj književnosti prava rijetkost.


- Godinama nisam imao vremena za prozu, ali drago mi je što sam sada posegnuo za ljubavnom pričom, jer nam je upravo takvih priča potrebno više nego ikad prije. Uvijek ističem da je ljubav za hrabre, a mržnja za kukavice, zbog čega se i moji likovi bore za očuvanje tog čuda zvanog ljubav - objasnio je Špišić, podsjetivši kako je prva verzija Košera napisana za samo tri mjeseca, a sve je počelo upravo odabirom toga specifičnoga naslova, koji uz očitu konotaciju na židovsku religiju aludira i na čistoću ljubavi.


Dok je glumica Anita Schmidt u pauzi od rasprave na književnoj večeri čitala kratke ulomke iz Košera, urednica romana, Marina Vujčić, okupljenima je kazala kako ova, kako kaže, hrvatska Ljubav u doba kolere, izvrsno funkcionira kao roman vjere u pojedinca i emocije upravo zato što je Špišić iskusni dramatičar, koji je nejednak ritam radnje savršeno meandrirao fabularnim skokovima kroz 30 godina života svog junaka Ljube Zorice, podoficira Jugoslavenske armije, koji u sedamdesetoj godini odlazi spasiti kćer iz izraelskog vojnog zatvora.


- Uz rastvaranje frustracija marginaliziranih društvenih skupina, Špišić nam donosi životnu priču s iskorakom u drugoj kulturi, ujedno sjajno strukturirajući likove i njihove svakodnevne razgovore. Lik Ljube stalno sam vidjela ispred sebe, kao duhovitog, frustriranog, oporog pojedinca, koji svejedno nema negativnih tonova - zaključila je kritičarka Helena Sablić Tomić, naglasivši kako se, iako donekle pokazuje ratne "gubitnike", Košer ne bi trebao čitati u ideološkom ključu.


Nakon promocije Špišićeva romana, večeras je na programu za predškolce i osnovnoškolce edukativni (prvi) posjet Knjižnici. Veće knjižnice imaju više programa, ovisno o mogućnostima, no gotovo sve ustanove koje imaju knjižnicu sudjeluju u ovoj manifestaciji, koja se ove godine održava pod motom U ritmu čitanja i u znaku je glazbe, točnije, 200. godišnjice rođenja velikoga skladatelja Vatroslava Lisinskog (1819. - 1854.). Kako bi svoj mjesec učinili korisnicima i javnosti što zanimljivijim, nerijetko iznimno atraktivna gostovanja i programe ciljano smještaju baš od sredine listopada do sredine studenoga.


- Odnosi se to na velike spisatelje, a u našem slučaju ove je godine to i 70. rođendan Knjižnice, koji je bio u veljači. Upravo smo stoga veliku zavičajnu i slavljeničku izložbu smjestili u progam - objašnjava Petković. Početkom su godine izradili i slavljenički žig, kojim ukrase svaku službenu obavijest.


Iako se iz godine u godinu sve veći broj knjižnih i knjižarskih ustanova uključuje u program Mjeseca, jer svi žele biti dijelom svečanosti u čast knjige, straha od preklapanja sadržaja nema, jer se svi sudionici na vrijeme upisuju u mrežni obrazac na Portalu narodnih knjižnica i Knjižnica grada Zagreba. Ne utrkuju se, a nisu si ni konkurencija, misle knjižničari, premda su "svi na tržištu".
Bez konkurencije

- Mi smo najveća u ovom dijelu Hrvatske pa u tom smislu nemamo konkurencije. I građom i aktivnostima daleko smo ispred svih i najveći, pa sukladno s tim organiziramo i program - zadovoljan je Petković što, dijelom zahvaljujući i slavljeničkoj 2019., imaju program kojim zadržavaju takav status. U fokusu će njihova programa biti četiri zavičajna autora. Nakon Osječanina Davora Špišića, svoje su mjesto dobili i zaslužili i čitalica i pisalica Željka Živković, čiji je život okružen slovima i maštom (22. listopada), novinar, scenarist i romanopisac Drago Hedl (29. listopada) te književnica i borac za pravdu Ivana Šojat (5. studenoga).


U MHK sudjeluju i Posudbeni odjel za odrasle, ali i Odjel za rad s djecom i mladima, koji za najmlađe pripremaju nekoliko aktivnosti. Jedna od njih je i igraonica za najmlađe, od rođenja do treće godine - Priča u ritmu igre. Za one starije od tri tu je Glazbena pričaonica. Kreativni kutak namijenjen je malim kreativcima, a svima Zavičajna pričaonica - susret s prof. klavira Gorankom Šenk. Studeni donosi i susret iznenađenja - s poznatom spisateljicom, no Siniša Petković kaže da čak ni on ne zna o kome je riječ. Posljednji program, 14. studenoga, još je jedna Zavičajna pričaonica, koja ovaj put pred djecu dovodi autoricu Nives Madunić Barišić i njezin roman Dlakava ljubav, još jedan iz ciklusa romana o istražitelju psu Melkioru i djevojčici Tari.


Uvijek atraktivni su dani u MHK-u kada je snižena cijena upisa (i za one koji članstvo obnavljaju ili se upisuju prvi put), ali i dan vraćanja knjiga bez plaćanja zakasnine (u trajanju od dva sata prijepodne i dva sata poslijepodne).
- Mjesec je ove godine u znaku glazbe, no mi smo se više orijentirali na to u Noći knjige, kada smo priredili i nekoliko koncerata, a za ovo smo vrijeme ipak ostavili pisanu riječ. Iako je program na nacionalnoj razini unesen mnogo prije, još se neke aktivnosti dogovaraju tijekom ovog mjeseca, predavanja, promocije, i uvijek svima izlazimo u susret ako je to moguće - napominje Petković. U 30-ak dana GISKO je pripremio 20 različitih programa/akcija.


Marko Mandić/Narcisa Vekić
Košer
PREDSTAVLJEN JE NOVI ŠPIŠIĆEV ROMAN
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas