Sport
NEXE DOZNAO SUPARNIKA U KUPU EHF-A

RK Benfica s nogometnim novcem ima velike ambicije
Objavljeno 16. listopada, 2019.
Igra se 16./17. studenoga u Našicama, a uzvrat nakon tjedan dana u Lisabonu

Murphyjev zakon kazat će kako nikada ne može biti tako loše da ne može biti još gore. Nakon ždrijeba 3. kola Kupa EHF-a ne možemo se oteti dojmu kako rukometaši NEXE-a ždrijeb definitivno ne mogu nazvati dobrim. Naravno, uvijek se može gore, ali portugalska Benfica, suparnik koji stoji NEXE-u na putu ulaska u skupine EHF Kupa, pripada među najteže "odabire".

Premda su Našičani bili svrstani među nositelje, to im nije baš puno pomoglo jer Portugalci su iz redova najtežih rivala. Možda je veća kvaliteta trenutno još samo u ukrajinskom Zaporožju, vjerojatno su jednako neugodni francuski PAUC, slovensko Gorenje, španjolski Ademar Leon ili mađarski Csurgoi, ali Benfica je definitivno momčad koju je valjalo izbjeći kako bi put prema skupinama EHF-a bio nešto lakši.

Ime Benfica možda je prva asocijacija za nogomet. I nije to daleko. Portugalski rukomet je u ekspanziji zahvaljujući upravo tome što su iza njih stali nogometni klubovi. Porto je primjerice prošle sezone igrao Final four EHF kupa, Sporting nastupa u Ligi prvaka, a u tom velikom "trijumviratu" Benfica možda najlošije stoji. No dovoljno je reći kako je prva klupska zvijezda sjajni pivot svjetskih prvaka Danaca Rene Toft Hansen, da u njihovim redovima igra bivši francuski reprezentativac Alix Nyokas, kako su se u vanjskoj liniji pojačali Srbinom Petrom Đorđićem, kojeg Našičani dobro znaju jer je prošle sezone nosio dres SEHA ligaša Meškova, a da im na vratima stoji iskusni makedonski reprezentativac Borko Ristovski. Nekolicina je i portugalskih reprezentativaca, koji će u siječnju igrati na Europskom prvenstvu. A u kvalifikacijama su svladali Francusku, pa i to dovoljno govori o porastu kvalitete portugalskog rukometa. Sve to tjera trenera NEXE-a Hrvoja Horvata na oprez.

Ipak, poslat će trener u svojoj prvoj izjavi nakon ždrijeba optimistične tonove. Prednost vidi u tome što se prva utakmica igra u Našicama (16./17. studenoga), a uzvrat u Lisabonu.

- Ždijeb nas nije mazio, ali nije ni njih. Suparnik je to koji sigurno ulazi s velikim ambicijama, čak i onim najvećim, nastupiti na Final fouru. Zato moramo odigrati pravu domaću, ratničku utakmicu. Dakako, trebat će nam i publika, stvoriti atmosferu na kakvu portugalski rukometni klubovi vjerojatno nisu naviknuli. Naravno, cilj je u prvoj utakmici načiniti prednost koju možemo obraniti u uzvratu - rekao je Hrvoje Horvat, koji će pomoć u dobivanju informacija vezano uz suparnika imati i iz svoga bivšeg kluba.

U drugom kolu Kupa EHF-a Benfica je za suparnika imala zagrebačku Dubravu. Obje su utakmice igrane u Lisabonu. U prvoj je minimalno slavila Benfica (29:28, Nyokas 10 pogodaka), a u uzvratu su prikazali svoju moć. Bilo je 34:16 uz Đorđićevih devet pogodaka.

Krešimir Lacković
ČLAN SLAVNOG SPORTSKOG DRUŠTVA BENFICA
Punog naziva Sport Lisboa e Benfica rukometna je momčad istoimenog sportskog društva u kojem je najslavniji član nogometni klub. Prošle sezone osvojili su četvrto mjesto u nacionalnom prvenstvu. Sedmerostruki su prvaci Portugala (posljednji put 2008.), pet puta su osvojili nacionalni kup, a kao najveće uspjehe na europskoj sceni bilježe dva nastupa u finalu onoga najslabijeg Challenge cupa. Bilo je to 2011. i 2016. godine. Prošle sezone u 3. kolu izbacio ih je Hannover Burgdorf, suparnik koji se kasnije sastao s NEXE-om u skupini EHF Kupa. U sezoni 2016./2017. igrali su skupinu EHF kupa, malo im je nedostajalo za plasman u četvrtfinale. Između ostaloga, na svom terenu svladali su tada bundesligaša Melsungena. Europske utakmice igraju u dvorani 2 Pavillon Luz. Prošle sezone službeno je susret s Hannoverom pratilo 1500 gledatelja.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana