Svijet
I KREMLJ KAŽE DA JE TURSKA AKCIJA U SIRIJI "NEPRIHVATLJIVA"

Zbog ofenzive u Siriji SAD uveo sankcije Turskoj
Objavljeno 15. listopada, 2019.
Američki predsjednik Donald Trump nametnuo je u ponedjeljak niz sankcija i udvostručio carine Turskoj zbog turskog napada u sjeveroistočnoj Siriji.


Objava sankcija slijedila je nakon rijetko usuglašenih kritika konzervativaca i demokrata zbog Trumpove odluke o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, za koje su kritičari rekli da otvara vrata turskoj invaziji, i da može voditi oživljavanju Islamske države.


Trumpove mjere bile su u ponedjeljak zadnji potez u nizu aktivnosti dok sukob eskalira između Turske i sirijskih Kurda koji su bili ključan američki saveznik. Trump je naredio potpredsjedniku Mikeu Penceu da vodi izaslanstvo u Tursku u potrazi za primirjem, nekoliko sati nakon što je rekao da bi bio sretan ako Rusija, Kina "ili Napoleon Bonaparte" preuzmu odgovornost za Kurde. Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak navečer je Trumpu u telefonskom razgovoru poručio kako je "apsolutno nužno spriječiti oživljavanje" Islamske države zbog turske operacije protiv Kurda i odlaska Amerikanaca iz sjevera Sirije, objavila je Elizejska palača. "Potpuno sam spreman brzo uništiti tursko gospodarstvo ako turski čelnici nastave ovim opasnim i destruktivnim putem", rekao je Trump u izjavi u kojoj nije spomenuo Sirijske demokratske snage (SDF) pod kurdskim vodstvom. "Bio sam savršeno jasan s predsjednikom Erdoganom: turska akcija je uvod u humanitarnu krizu i priprema uvjeta za moguće ratne zločine", dodao je i pozvao Tursku da zaštiti "vjerske i etničke manjine".


Američke sankcije primjenjuju se na tursko ministarstvo obrane, ministarstvo energetike i na ministre unutarnjih poslova, obrane i energetike. Trump je također rekao da će zaustaviti trgovinske pregovore vrijedne 100 milijardi dolara s Ankarom i udvostručiti carine na turski čelik koje su trenutačno 25 posto.
I izaslanik Kremlja za Siriju ocijenio je u utorak da je turska vojna akcija na sjeveroistoku Sirije "neprihvatljiva", i zanijekao da je Moskva dala Ankari odobrenje za nju, prenijele su ruske novinske agencije. Aleksandar Lavrentiev, izaslanik ruskog predsjednika za Siriju, rekao je to novinarima u Abu Dhabiju tijekom Putinova službena posjeta. Na pitanje je li bilo prethodnog dogovora između Rusije i Turske o turskoj vojnoj akciji u Siriji, rekao je: "Ne. Uvijek smo pozivali Tursku da bude suzdržana i uvijek smo smatrali da je vojna operacija na sirijskom teritoriju neprihvatljiva".H
Možda ste propustili...

EU I SAD UPOZORAVAJU DODIKA:

Odgovorni ste za krize jer kršite ustav BiH

POKUŠAVA SE SPRIJEČITI ŠIRI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

SAD, Britanija i EU uveli su nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael

Najčitanije iz rubrike