Novosti
VLADAJUĆA STRANKA TVRDI DA JE SPREMNA NA SVE SCENARIJE

Bačić: Ako HDZ utvrdi da su izbori najbolje rješenje, ići ćemo na izbore
Objavljeno 15. listopada, 2019.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u utorak je izjavio da je HDZ spreman na sve scenarije, uključujući i izbore.


"Mi nastavljamo naš plan i smjer u kojem vodimo Hrvatsku, a to je stabilizacija, politička i svaka druga u hrvatskom društvu. No nećemo zbog toga trpjeti da HDZ na bilo koji način bude izvrgnut pokušajima destabilizacije i sukladno tome ćemo primjereno reagirati kada to mi procijenimo“, kazao je.


Bačić je rekao kako će se za dvadesetak dana usvojiti proračun za iduću godinu, rebalans, poreznu reformu, dorađuje se mirovinska reforma. "Ako utvrdimo da su izbori najbolje rješenje, onda ćemo ići na izbore, ali radimo na tome da odradimo mandat do kraja. Pred Vladom je, ponavljam, puno važnog posla i Vlada u tom smjeru radi, želimo i dogovor sa sindikatima u prosvjeti. Mi taj posao želimo odraditi onako kako mislimo da je najbolje za Hrvatsku“, istaknuo je Bačić. Upitan jesu li u igri izbori 5. siječnja, kako tvrdi čelnik HSS-a Krešo Beljak, uzvratio je da "s obzirom na rejting HSS-a njima je sasvim svejedno kada će biti izbori“. Za tri dana ulazimo u četvrtu godinu mandata, pa kada HDZ odluči, izbori će tada biti. "Već u petak ćete biti u prilici provjeriti je li vladajuća većina stabilna, od pitanja povjerenja ministru Kujundžiću i svih ostalih tema o kojima ćemo glasati", kazao je.


Najavio je da će "u petak velika većina biti za ministra Kujundžića, izvješće Vlade i mirovinsku reformu". Na pitanje znači li to da će prihvatiti zahtjeve prosvjetnih sindikata, Bačić je odgovorio "ne", pojasnivši da je siguran da imaju većinu jer razgovaraju sa svojim koalicijskim partnerima. "Sindikatima smo ponudili dva posto povećanja od 1. listopada i dva posto iduće godine, na što još čekamo odgovor sindikata, a ne ultimatum i štrajk. Mi ih pozivamo da nastavimo razgovore oko plaća zaposlenicima u osnovnom i srednjem obrazovanju“, kazao je.


Unatoč izjavama Milana Bandića, koji je također ultimativno nastupio u pitanju prosvjetarskih plaća, Bačić je uvjeren da će zastupnici njegova Kluba u petak glasati protiv Kujundžićeva opoziva. "Vladajuća većina je stabilna i ima 82 člana i u petak ćemo izglasovati niz važnih odluka“, zaključio je čelnik Kluba zastupnika HDZ-a.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je da u Saboru tijekom rasprave o njegovu opozivu očekuje "oporbenu predstavu", te poručio da će predstaviti sve što je Vlada učinila u sektoru zdravstva, pohvalivši se s dodijeljene 2,2 milijarde kuna sredstava iz EU fondova. "PR-ovci u liku Mosta i SDP-a meni otvaraju medijski i politički prostor da priopćim javnosti što smo sve napravili", odgovorio je Kujundžić upitan za raspravu o njegovu opozivu koji traži oporba. H/D.Pav.
PREMIJEROVO GODIŠNJE IZVJEŠĆE SABORU
Premijer Andrej Plenković podnijet će u srijedu Saboru godišnje izvješće o radu Vlade, a nakon toga je na dnevnom redu oporbeni prijedlog o izglasavanju nepovjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću. Još se ne znaju detalji premijerova govora, ali pretpostavlja se da će se osvrnuti na gospodarske i političke rezultate rada svoje Vlade u proteklih godinu dana. To je treće godišnje izvješće koje Plenković podnosi Saboru, a uoči treće godišnjice njegove Vlade. Sabor je 19. listopada 2016. iskazao povjerenje prvoj Plenkovićevoj vladi, u kojoj su koalicijski partneri bili HDZ i Most. Saborskim Poslovnikom iz 2013. premijer je obvezan jedanput godišnje, na početku jesenskog zasjedanja, Saboru usmeno predstaviti Vladino izvješće. Prema Poslovniku, premijer može govoriti do sat vremena, replike nisu dopuštene, a o izvješću raspravljaju samo predstavnici klubova, njih 14, ne i zastupnici pojedinačno. Predstavnici klubova mogu govoriti do 20 minuta, a nakon izlaganja klubova premijer ima pravo na 20-minutno završno izlaganje.