Novosti
ŠTRAJKALO OKO 90 POSTO PROSVJETARA U OSJEČKOJ ŽUPANIJI

Baranjski učitelji poruku
Vladi poslali u bećarcu
Objavljeno 15. listopada, 2019.
SINDIKATI: VLADU VIŠE NEĆEMO TRAŽITI ZA SASTANAK, ČEKAMO DA ONI NAS POZOVU

DARDA - "Inženjera, pekara, frizera, ničeg nema bez nas učitelja. Štrajk se vrti kao centrifuga, našu Vladu obuzima tuga. Ne plač’, Vlado, srce nam se slama, daj nam pare, završit će drama. Baranjci smo, inatit‘ se znamo, danas plaće nikome ne damo..."

 

 


Dio je to stihova bećarca kojim su u Osnovnoj školi u Dardi prosvjetari na originalan način opjevali štrajk i prekinuli tišinu u praznoj školi ovoga utorka. Štrajkali su svi zaposlenici - baš kao i u gotovo svim osnovnim i srednjim školama u Osječko-baranjskoj županiji.

Ne odustaju

Odaziv je, prema podatcima područnog Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, u prosjeku bio 90 posto. Sindikalisti poručuju kako prosvjetari tim brojkama Vladi pokazuju kako su složni i ustrajni u svojem zahtjevu za povećanjem plaće.


Četvrtoga dana cirkularnog štrajka nastave nije bilo i u školama u Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. U utorak u podne predstavnici školskih sindikata potvrdili su da će se u srijedu štrajkati u svim školama u Zagrebu. Gdje će se štrajkati u četvrtak, objavit će u 9.20 sati na Trgu sv. Marka u Zagrebu. Upravo ondje gdje će članovi Vlade tada prolaziti.


- Rezultati štrajka u tri županije za sada su privremeni, jer neke škole rade u dvije smjene. No pokazatelji su kao i do sada. U srednjim školama 87,3 posto zaposlenika je u štrajku, ni jedna škola ne radi normalno - kazao je Branimir Mihalinec, predsjednik NSZSŠ-a. Dajana Krnek, predstavnica SHU-a, istaknula je kako je odaziv u osnovnim školama bio 83,69 posto. Naglašava da su to također privremeni rezultati pristigli do 11 sati.


- U Osječko-baranjskoj štrajkalo je 82,29 posto zaposlenih, u Šibensko-kninskoj 95,82 posto, a u Istarskoj županiji 81,41 posto - precizirala je Krnek.


- Ovi podatci pokazuju da štrajk ne jenjava, da ima jednaku snagu i da šalje jednaku poruku premijeru. A to je da ne odustaju od svojih zahtjeva, toliko dugo dok ih ne ostvare - kazao je Mihalinec. Dodao je kako u petak završava prvi ciklus cirkularnog štrajka, a u ponedjeljak kreće novi. Osvrnuo se na gostovanje ministra financija Zdravka Marića na RTL televiziji, gdje je izjavio da Vlada mora biti odgovorna i odgovorno trošiti novac.


- U Hrvatskom saboru prezentirao je ranije rezultate izvršenja proračuna za 2019. i projekcije za 2020., kada smo čuli da je suficit u prvih šest mjeseci 1,1 milijardu kuna, a i da će se dobar trend nastaviti do kraja godine zbog dobre turističke sezone. To nama govori da Vlada ima novca da ispuni ne samo naše zahtjeve nego i drugih koji će se možda javiti - istaknuo je Mihalinec te poručio Vladi: "Mi vas više nećemo tražiti za sastanak, sada čekamo da vi nas pozovete." Podsjetio je kako je glavni razlog zbog kojega su ušli u štrajk zaostajanje koeficijenata složenosti poslova i zapravo kurikularna reforma koja je ovoga rujna ušla u sve škole te drastično povećala obujam poslova svih prosvjetnih djelatnika koji sudjeluju u odgojno-obrazovnom procesu. Potvrđuju to i u školama koje smo obišli. Podrška ravnatelja ni ovaj put nije izostajala.


"Drago mi je da su svi učitelji, i tehničko i administrativno osoblje, podržali štrajk. Jer mislim da je upravo vrijednost koeficijenta za koji se borimo, ono na čemu trebamo ustrajati. Potporu očito daju i roditelji, jer ni jedno dijete nije dovedeno u školu", kaže Vesna Vrbošić, ravnateljica osječke OŠ Vijenac. "Svi se borimo za zajednička prava i bolji položaj u društvu. Nadamo se da će se dogovor uskoro postići", poručila je profesorica Jadranka Varvodić, sindikalna povjerenica u Ekonomskoj i upravnoj školi Osijek gdje su također svi štrajkali. No u osječkoj Isusovačkoj i klasičnoj gimnaziji većina učenika imala je nastavu jer štrajkala je tek trećina zaposlenih.
Ukopavanje u rovove


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je preko Facebooka: "I dalje stojim pri svemu onome što sam već rekla o pitanju štrajka u školama - ukopavanje u rovove nije rješenje, rješenje je isključivo dijalog!" Podsjetila je na izjavu od ponedjeljka, kada je istaknula kako "ne smijemo dopustiti da djeca budu taoci politike koja se sada ne može dogovoriti sa sindikatima." "Mislim da je vrijeme da se izdignemo iznad različitih interesa, pa čak i stranačkih pozicija, i da jasno kažemo - obrazovanje je prioritet, učitelji su ti koji su ključni da imamo kvalitetno obrazovanje. Hajdemo svi zajedno sjesti za stol i vidjeti što možemo učiniti da budu primjereno plaćeni za svoj rad."


Jasenka Pejaković
FAKULTETI?
Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić najavio je da bi i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja mogao uskoro stupiti u štrajk ako ne bude dogovora s Vladom o povećanju plaća. "Rekli smo da je korektno dati Vladi priliku da možda prihvati naše zahtjeve. Mirenje je proceduralna korektnost u koju puno ne vjerujem, 48 sati je dovoljno da kažu što misle. Ako ne bude odgovora, onda u srijedu i mi najavljujemo štrajk", kazao je Ribić u ponedjeljak.
Možda ste propustili...

DAMIR ŠKARO

Potvrda presude

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto