Regija
JESENSKA VJEŽBA STANICE PLANINARSKIH VODIČA SLAVONIJA

Mlinarić: Sigurnost planinara nam je na prvom mjestu
Objavljeno 15. listopada, 2019.
GAZIJE - U prostorijama Planinarske kuće Tivanovo u Gazijama i na okolnim terenima održana je jesenska vježba Stanice planinarskih vodiča Slavonija za planinarske vodiče A-standarda. Svrha je vježbe bila obnoviti i poboljšati znanje izrade pomoćnog šumskog rukohvata (gelendera) koji je nužno postaviti tijekom planinarenja na mjestima gdje je potrebno dodatno osigurati stazu. Vježbi je nazočilo 20 vodiča SPV-a Slavonija, koji su pokazali zavidno znanje te većinu toga što su naučili tijekom školovanja, uglavnom su znali primijeniti. Tijekom vježbe kojom su rukovodila dva od četiri instruktora A-standarda, koliko ih ima SPV Slavonija, razmijenjena su i iskustva u dosadašnjim vođenjima.

- Sigurnost planinara nam je na prvom mjestu. Zbog toga redovito iznalazimo još bolja, praktičnija i sigurnija rješenja. Prikazali smo postavljanje rukohvata koristeći vodičko uže i drugu opremu te scenarij rješavanja mogućih situacija u kojima bi se planinarski vodiči mogli naći s grupom na izletu. Vježba je protekla u edukativnom i opuštenom tonu, a vodiči naše Stanice pokazali su zavidno znanje, doznajemo od Dražena Mlinarića, pročelnika Stanice planinarskih vodiča Slavonija. Dodao je da je ovom vježbom nastavljen kontinuitet redovnih vježbi Stanice, koja ih organizira tri puta godišnje. Osim jesenske, provodi se proljetna vježba vođenja planinara, a obuhvaća i obnavljanje znanja iz orijentacije. Treća vježba za vodiče sastoji se od pružanja prve pomoći unesrećenom planinaru.

- Redovito održavamo ove tri vježbe godišnje kako bi se vodiči prisjetili usvojenih znanja te praktično vježbali. Dočaravamo situacije u kakvima se planinari mogu naći i što vodič treba poduzeti ne bi li se na najbolji način, koristeći već uobičajenu opremu, pomoglo planinarima. Za uspjeh izleta nije zaslužno isključivo dobro planiranje, nego i sposobnost njegove provedbe i rješavanja svih nepredviđenih problema na istom, a tu su školovani i licencirani planinarski vodiči - zaključio je pročelnik Stanice Dražen Mlinarić.

Stanica planinarskih vodiča Slavonija, obuhvaća Osječko-baranjsku, Virovitičko-podravsku, Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku, Vukovarsko-srijemsku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju te ima sto planinarskih vodiča i pripravnika. S.Fridl
Možda ste propustili...

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

Najčitanije iz rubrike