Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

U središtu pozornosti dionica Atlantic grupe
Objavljeno 15. listopada, 2019.
Dionica Kraša dohvatila je 1020 kuna, ostvarivši tjedni rast za 12,7 posto, što signalizira kako je pred nama nova faza

Prošlog tjedna na domaćem tržištu kapitala porasle su cijene dionica uz povećan promet. Ukupan redovni tjedni promet iznosio je 117,7 milijuna kuna i u cijelosti se ostvario u trgovanju dionicama. Prosječan dnevni promet dionicama po radnom danu iznosio je 29,4 milijuna kuna što je za 11,3 milijuna kuna ili 61,5 posto više nego tjedan prije.Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi povećane su i indeks Crobex je u ponedjeljak dohvatio 1930 bodova (rast za 0,2 posto) uz ostvarenih 9,3 milijuna kuna prometa. Zagrebačka burza nije radila u utorak zbog praznika Dana neovisnosti. U srijedu su cijene dionica na domaćem tržištu kapitala blago potonule i spustile indeks Crobex na 1929 bodova (pad za 0,1 posto). U središtu pozornosti u srijedu bila je dionica Atlantic grupe kojom se trgovalo u blok-transakciji i ostvarilo 78 milijuna kuna prometa. Navedena blok-transakcija obilježila je tjedan na Zagrebačkoj burzi. Četvrtak je donio novi rast dionica pod utjecajem zbivanja na američkim i europskim burzama nakon što su u Washingtonu, nakon puna tri mjeseca, pokrenuti novi pregovori između delegacija SAD-a i Kine oko carina. Ulagači se nadaju postizanju bar djelomičnog dogovora predstavnika dvaju najvećih svjetskih gospodarstava. U prethodnih 15 mjeseci, koliko traju nesuglasice između SAD-a i Kine, obje zemlje uvele su carine koje su dovele do usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Blok-transakcije
Izjave predstavnika SAD-a i Kine o tome kako pregovori idu u dobrom smjeru podgrijale su nadu kako bi se mogao postići parcijalni dogovor i to je podiglo optimizam ulagača na svjetskim burzama. Indeks Crobex povećan je u četvrtak na 1940 bodova (rast za 0,6 posto) uz ostvarenih 7,1 milijun kuna dnevnog prometa. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1945 bodova. To je za 19 bodova ili jedan posto više nego na početku tjedna. Od šesnaest dionica u sastavu indeksa Crobex sedam je zabilježilo rast i šest pad cijene dok su se tri vrijednosnice (Maistra, Valamar Riviera Poreč i Zagrebačka banka - ZABA) zadržale na početnoj tjednoj razini. Tjednim povećanjem cijene izdvojila se dionica Podravke koja je u petak dohvatila 461 kunu (rast za 4,1 posto) te Atlantske plovidbe (rast za 3,3 posto), povlaštena dionica Adris grupe (rast za 1,8 posto), Ericssona Nikole Tesle (rast za 1,8 posto) i Atlantic grupe (rast za 1,6 posto).
U središtu pozornosti bila je dionica Atlantic grupe nakon što se u srijedu kroz blok-transakciju ostvarilo 78 milijuna kuna prometa, a vlasnika je promijenilo 66.686 vrijednosnica, što čini dva posto vlasničke strukture, po prosječnoj cijeni od 1170 kn. Prodavatelj dionica bio je EBRD (European Bank for Reconstruction and Development), a pojedinačno najveći stjecatelj bio je PBZ/CO obvezni mirovinski fond B-kategorije i skrbnički računi Privredne banke Zagreb. Cijena dionice Atlantic grupe povećala se u petak na 1290 kuna (tjedni rast za 1,6 posto). Trgovina dionicama Kraša ponovno se rasplamsala nakon što su u ponedjeljak mediji objavili vijest kako Uprava Kraša razmišlja provesti novu dokapitalizaciju tvrtke u iznosu od 250 milijuna kuna, uz moguće isključenje ostalih dioničara kao odgovor na kupnju dionica ciparske tvrtke Kappa Star Limited. Uskoro je stigao odgovor ciparske tvrtke kako će svoje interese kao dioničar Kraša braniti svim raspoloživim pravnim sredstvima i to je dovelo do ponovnog razbuktavanja trgovine i rasta cijene dionice najveće domaće konditorske industrije.

Povlaštene dionice
Dionica Kraša na kraju je dohvatila 1020 kuna, ostvarivši tjedni rast za 12,7 posto, što signalizira kako je pred nama nova faza u kojoj će sve tri strane (Mesna industrija Braća Pivac, Uprava Kraša i Kappa Strar Limited) pažljivo pratiti svaki potez druge strane prije nego što se prijeđe u odabir konačnih aduta. Dionicama Liburnija rivijera hoteli - LRH u posljednja dva tjedna pojačano se trgovalo otkad je HANFA trgovačkom društvu Gitone Adriatic iz Zagreba odobrila objavljivanje ponude za preuzimanje društva i otkup vrijednosnica od manjinskih dioničara uz obvezujuću cijenu od 4671,17 kuna. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 3,8 milijuna kuna tjednog prometa uz povećanje cijene za 1,8 posto, na 496 kuna. Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se pola milijuna kuna prometa, a cijena se na kraju tjedna spustila na 590 kuna (pad za 1,7 posto). Dionicama Arena Hospitality Groupa pojačano se trgovalo u petak uz ostvarenih 1,2 milijuna kuna dnevnog prometa, a što se odrazilo na povećanje cijene na 370 kuna (tjedni rast za 0,5 posto). Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje državnih obveznica smanjila se u petak na 116,83 boda (tjedni pad za 0,12 posto). Autor je vlasnik dionica HT-a i Ericssona Nikole Tesle spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić
Ulagači, nalazimo se u zanimljivom razdoblju. Pratite zbivanja i vijesti s tržišta kapitala te budite oprezni u trgovanju.
Najčitanije iz rubrike