Kultura
19. LISTOPADA - MEĐUNARODNI DAN ARHEOLOGIJE

Arheološki muzej u Osijeku jedina je institucija iz Hrvatske koja je u službenom programu ove svjetske manifestacije
Objavljeno 16. listopada, 2019.
Domagoj Dujmić priprema predavanje o povijesti piva i pivarstva u 13 sati

Istina, Međunarodni dan arheologije kod nas nije baš tako popularan kao Međunarodni dan muzeja, koji se održava 18. svibnja, ili Noć muzeja, koja se kod nas održava svakog posljednjeg petka u siječnju. Razlog je tomu činjenica da se ovaj dan obilježava na međunarodnoj razini tek posljednjih šest godina. Prvo međunarodno obilježavanje dana arheologije održano je 2013. u organizaciji Arheološkog instituta Amerike (Archaeological Institute of America), s tim da su oni s obilježavanjem krenuli još 2011., ali prvo na razini Amerike. Kako se može vidjeti na njihovim stranicama, tek se posljednjih godina u službeni program uključuju i institucije iz Europe, ističe viša kustosica dr. sc. Marina Kovač, ponosna što se obilježavanju ove godine aktivno priključio i Arheološki muzej u Osijeku - kao jedina institucija iz Hrvatske koja je u službenom programu manifestacije.


No, iako naši muzeji i instituti nisu u službenom programu, znalo se na stranicama društvenih mreža vidjeti čestitanje ovoga dana. Dr. sc. Kovač vjeruje da će se, zahvaljujući društvenim mrežama i širenjem dobrog glasa, i ova manifestacija prema popularnosti približiti sličnima.


U AMO-u su odlučili svojim sugrađanima pripremiti zanimljivu subotu. Cijeli će dan provesti s posjetiteljima i darivati ih. Ulazak u muzej cijeli je dan besplatan, a otvoreni su u redovno radno vrijeme od 10 do 18 sati. Planiraju vodstvo po izložbi Egipatsko blago u Osijeku – hrvatska fascinacija starim Egiptom i to jedno u 10.30, a drugo u 15.30 sati te vodstvo po stalnim postavima Prapovijest i Seoba naroda i srednji vijek - jedno s početkom u 11.30, a drugo u 16.30. I kao posebna poslastica pripremljeno je predavanje kustosa Domagoja Dujmića Prapovijest piva s početkom u 13 sati.


Ptičica nam je šapnula da program ne će biti samo usko vezan uz arheologiju, bit će tu i hedonizma - za nepce.


- Ajde, otkrit ćemo iznenađenje! Sponzor će se pobrinuti da nitko od posjetitelja predavanja ne bude žedan - kroz smijeh dodaje dr. sc. Marina Kovač. Zgodno se ovaj dan poklopio s aktualnom egipatskom izložbom, koju su odlučili predstaviti na svim frontovima, a do zatvaranja 16. studenoga za posjetitelje mnogo toga još spremaju.


- Nakon 16. studenoga dio se posuđenih predmeta vraća u svoje matične muzeja. Prošlu smo subotu održali radionicu crtanja, koja je odazivom, premašila sva naša očekivanja, pa smo morali udvostručiti broj sudionika. Nakon ove crtačke, planiramo održati krajem listopada/početkom studenog kiparsku radionicu, a uratke polaznika predstavit ćemo 16. studenoga uz finissage izložbe. Tako da ćemo izložbu zatvoriti izložbom - najavljuje kustosica.


Arheologija je jako popularna među posjetiteljima muzeja uopće pa ne čudi i da planiraju svake godine obilježavanje Međunarodnog dana arheologije.


- Namjeravamo nastaviti obilježavanje Međunarodnog dana arheologije i u budućnosti. Smatramo da je bitno obilježiti ovaj svim arheolozima zajednički dan, uz svakodnevni rad na promociji arheologije i približavanju arheologije posjetiteljima izložbama i ostalim muzejskim programima, ali ne možemo se žaliti jer interesa ne nedostaje - zaključuje dr. sc. Marina Kovač.


Prapovijest piva? Mnogo se toga zna i može čuti o povijesti piva i pivarstva u suvremeno doba, kaže kustos Domagoj Dujmić.
- Danas se gotovo sve pivovare na svojim proizvodima hvale bogatom tradicijom tako da smatram da bi publici bilo zanimljivije saznati ponešto i o prapočetcima piva i pivarstva. Sve one koje bi ova tema mogla zanimati i žele saznati više o tom kako i zašto je u davna vremena ljudima uopće palo na pamet proizvoditi pivo i kako im je to pošlo za rukom mogu doći u atrij Arheološkog muzeja Osijek u subotu, 19. listopada, u 13 sati i poslušati predavanje uz čašu piva - najavljuje Domagoj Dujmić.


Narcisa Vekić
Domagoj Dujmić

kustos

Bilo je lako odlučiti govoriti o mojim omiljenim temama. Ljubav prema arheologiji dovela me do studija i zaposlenja u AMO-u, a ljubav prema pivu nagnala da se počnem baviti najboljim hobijem na svijetu, kućnim pivarstvom.
HRŠAK: PRETVORIT ĆEMO TO U TRADICIJU AMO-a
- Međunarodni dan arheologije već se tradicionalno obilježava treće subote u mjesecu listopadu, a cilj mu je popularizacija arheološke znanosti i poticanje istraživačkog duha. Nakon što smo prošle godine obilježili Međunarodni dan arheologije besplatnim ulaskom za sve posjetitelje, ove smo se godine odlučili za korak više i prijavili se u službeni program obilježavanja, pa su tako organizirana besplatna vodstva za posjetitelje te predavanje na jednu zanimljivu temu. Kao institucija namjeravamo obilježavanje Međunarodnog dana arheologije pretvoriti u tradiciju Arheološkog muzej Osijek te da uz Noć muzeja i Međunarodni dan muzeja to bude još jedna prilika da se posjetitelji upoznaju sa svim zanimljivostima koja im arheologija otkriva - kaže ravnatelj AMO-a, Tomislav Hršak.
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike