Sport
BORNA BARIŠIĆ

Uopće ne sumnjam da će ova kvalifikacijska priča završiti uspješno za nas
Objavljeno 15. listopada, 2019.

Borna Barišić u Cardiffu je imao jedan od najtežih izazova u igračkoj karijeri. Na njegovoj su strani napadali, prvo najveća zvijezda reprezentacije Walesa, a i šire, Gareth Bale, a kada je njega ukrotio, došla mu je nova nevolja u liku Daniela Jamesa, nadolazeće zvijezde Manchester Uniteda.

Ni James se pokraj njega nije baš naigrao, iako je prije toga na drugoj strani hrvatske obrane dosta problema pravio Jedvaju i Lovrenu. Borna je u borbi protiv najjačih aduta reprezentacije Walesa iskoristio iskustva koja je stekao kroz godinu i nešto igranja u Glasgow Rangersima. Protiv sebe imao je dva iznimno brza i neugodna igrača, ali ni jednom od njih nije dao priliku da ga pretrči ili prevari. Defenzivne zadatke odradio je gotovo besprijekorno, a stigao je pomoći i u napadačkim akcijama. Istina, od njega smo naviknuli vidjeti više kvalitetnih ubačaja s lijevog boka, ali reprezentativna razina nogometa razlikuje se od klupske. Te večeri primaran zadatak bio mu je obuzdati neugodne krilne napadače Velšana. Odradio je to uzorno, a pamti se i onaj sjajan ubačaj na početku utakmice pred suparnikova vrata koji je Petković mogao pretvoriti u pogodak.

- Ne volim govoriti o svojoj igri, jer kada je reprezentacija u pitanju, važan je samo doprinos koji dajem za momčad. Dobro smo krenuli u utakmicu, ali smo nakon ranog vodstva malo popustili, što je bilo dovoljno da Wales izjednači i izbjegne poraz. Utakmica je više bila uspavanka. Samo mi je žao što smo propustili dobru priliku za potvrdu plasmana na Euro. No, ako već nismo pobijedili u Cardiffu, važno je što još uvijek sve držimo u svojim rukama i ne sumnjam da će ova kvalifikacijska priča završiti uspješno za nas - kazao je Borna Barišić.

Ni on nije mogao objasniti zbog čega se Hrvatskoj već treći put u ovim kvalifikacijama dogodilo da početnu prednost ne pretvori u pobjedu.

- Ne znam treba li povezivati te utakmice jer su situacije iz kojih smo primali pogotke bile različite. Konkretno, ovom pogotku koji smo primili od Velšana prethodio je očigledan prekršaj na Kovačiću koji nije dosuđen. Žao mi je što smo na takav način kapitulirali jer mislim kako ničim to nismo zaslužili s obzirom na razvoj događaja na terenu. Nismo odigrali nekakvu veliku utakmicu, no u defenzivi nismo imali posebnih problema do te, po meni, sporne situacije prije izjednačenja.

Bod u Cardiffu ne donosi potpuni spokoj Hrvatskoj kada je u pitanju plasman na Euro 2020., ali nije ni neuspjeh. Wales je prije te utakmice imao četiri pobjede u nizu što smo uspjeli prekinuti.

- Željeli smo pobjedu, imali smo je u rukama, ali nam je izmaknula. Takve se stvari događaju, ali Hrvatska i dalje ostaje prvi favorit skupine. Imamo još taj susret protiv Slovačke i uvjeren sam kako nećemo učiniti pogrešan korak. Sada ćemo se svi nakratko okrenuti klupskim obvezama, a što se mene tiče, jedva čekam novo okupljanje reprezentacije. Uvjeren sam kako ćemo tada opet biti spremni igrati punim gasom.

U tom susretu sa Slovacima na raspolaganju neće biti prvog stoperskog para Lovren-Vida jer su obojica dobila treći žuti karton.

- Nikada nije dobro kada se mora mijenjati u posljednjem redu. To se posebno odnosi na centralne braniče. Sada su nam ispala obojica za sljedeću utakmicu i neće biti lako. No uvjeren sam kako ćemo uspjeti kvalitetno preživjeti i tu krizu. Neće nam biti prvi put da imamo problema s izostancima ključnih igrača. Osobno sam optimist i čvrsto vjerujem kako ćemo protiv Slovaka potvrditi plasman na Euro 2020. - zaključio je Borna Barišić, lijevi bek naše reprezentacije. D.Keler
MODRIĆ: BIT ĆEMO TAMO GDJE NAM JE MJESTO
Pri kraju susreta u Cardiffu kapetan Vatrenih Luka Modrić zaustavio je jednu kontru Walesa i faulirao Harryja Wilsona, pritom je i sam dobio jak udarac i šepajući napustio travnjak. Srećom, čini se da Lukina ozljeda nije teže prirode.

- Koljenom me pogodio u mišić, nadam se da nije ništa ozbiljnije. Sad malo više boli ta kontuzija, ali vidjet ćemo ovih dana je li što teže. Mislim da nije.

Kapetan nije zadovoljan bodom u Walessu.

- Zakomplicirali smo, moglo je to već sve biti riješeno, ali nažalost je tako. Nismo odigrali fenomenalnu partiju, ali bili smo dovoljno bolji da dođemo do pobjede. Nije se ostvarilo i imamo meč-loptu kod nas. Uvijek si zakompliciramo stvari kroz svake kvalifikacije, praktički do zadnjeg kola ne znamo hoćemo li ići ili ne na veliko natjecanje. No, vjerujem u našu kvalitetu da ćemo biti tamo gdje nam je mjesto - dodao je Modrić, koji nije znao odgovoriti zašto se Hrvatskoj često događa da povede, bude bolja, a onda ne uspije pobijediti.

- Povedemo i opustimo se, ne zabijemo drugi gol koji bi nas dodatno osnažio i bilo bi nam lakše. Kako je samo 1:0, nesvjesno se opustimo i igramo neku alibi igru, ne preuzimamo dovoljno rizika da pokušamo riješiti utakmicu još jednim golom kao u Slovačkoj i protiv Mađarske - zaključio je kapetan hrvatske reprezentacije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike