Sport
ODLUKA U POSLJEDNJOJ UTAKMICI

Već viđen hrvatski scenarij: Zašto bi bilo lako, kad može komplicirano
Objavljeno 14. listopada, 2019.
Opet propuštena prilika - plasman na završni turnir velikog natjecanja osigurati prije zadnjeg kola

Kakva zemlja, takva i reprezentacija. Čudna. Hrvatska je "rado" propustila još jednu priliku osigurati plasman na veliko natjecanje prije posljednjeg kruga kvalifikacija.


Ako bismo bili cinični, donijeli bismo samo jedan zaključak nakon utakmice u Cardiffu protiv Walesa. Izbornik Zlatko Dalić rekao je na početku kvalifikacija "treba nam 15 bodova". Kvragu Zlatko, da smo pobijedili Wales imali bismo 16, i što bismo onda? Šalu na stranu, Hrvatska je u Cardiffu propustila puno. Da, i dalje držimo sve u svojim rukama, ali moramo igrati protiv Slovačke na na Rujevici ili Maksimiru. U Rijeci je "klekao" Ante Čačić u kvalifikacijama za SP u Rusiji. U gotovo istoj situaciji. Trebala nam je "samo" pobjeda protiv Finske. Onda je tamo neki Soiri, za kojeg ni prije, ali ni poslije, nitko nije ni čuo, pokvario naše planove.

Treća-neserća

Zabio je taj Finac pogodak u sudačkoj nadoknadi, smijenio Antu Čačića i "doveo" Zlatka Dalića. I sad Zlatko, nakon Cardiffa mora proći istu katarzu. Možda ne na Rujevici, a i neće biti Soirija, ali se može dogoditi neki čudni Slovak koji nam može uskratiti Euro 2020. Remi protiv Walesa nije konačna katastrofa, no može se u nju pretvoriti jer smo opet, po tko zna koji put, propustili riješiti pitanje plasmana na završni turnir prije posljednjeg kola. Nije moralo tako biti, ali eto "opet nam se dogodilo". Ima ona dobra stara poslovica "vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada". Ona baš odgovara našoj reprezentaciji u ovim kvalifikacijama. Svašta smo vidjeli od nje. Od sjajnih izdanja do bijednih partija koje nas bacaju u očaj i zaljuljaju povjerenje. Nastup u Cardiffu pripada u ovu drugu kategoriju. Opet je Hrvatska rano povela i opet je stala. Kao u Budimpešti i Bakuu. I zbog toga je prosula bar četiri boda s kojima bismo posljednji krug kvalifikacija promatrali "ladni k‘o špricer". Ali to nije Hrvatska. Mi volimo teško. Čak ni izbornik nije mogao objasniti zbog čega smo u ovim kvalifikacijama triput rano poveli i iz toga nismo izvukli maksimalnu korist.


- Ponavljaju nam se te stvari. Krenuli smo odlično, ali nismo uspjeli održati pravi ritam. Nismo bili dobri prema naprijed, nedostajalo nam je dubine, previše smo igrali u širinu i zato nismo bili dovoljno konkretni pred vratima Walesa. Nisam zadovoljan ovim bodom, ali što je, tu je. Ostaje nam ta utakmica sa Slovačkom u kojoj ćemo morati potvrditi plasman na Euro. Željeli smo to odraditi protiv Walesa, ali nije išlo. Bila je to teška i vrlo agresivna utakmica u kojoj nismo uzeli što smo htjeli i moramo sad to zaboraviti, jer još uvijek držimo sve u svojim rukama - rekao je Zlatko Dalić, izbornik naše reprezentacije.


O nogometu koji je igrala Hrvatska u Cardiffu nema se što puno reći. Možda ga je najlakše opisati ovako "15 minuta nogometa i 87 minuta brljavljenja po terenu (bilo je ukupno čak 12 minuta sudačke nadoknade nap. a.).

Na skliskom terenu

Dalić je osvježio momčad u odnosu prema susretu u Splitu s Mađarima. Međutim, opet se pokazalo kako mlađe snage još uvijek igraju na mahove. Vlašić i Brekalo svakako su budućnost, no još uvijek su to samo bljeskovi. Ali što je Kovačić? Mateo igra u Engleskoj i da onako mekano uđe u duel kod izjednačujućeg pogotka koji je zabio Wales. I Lovren igra u Premijer ligi i da onako ispadne u produžetku te akcije u dvoboju s Baleom, jednostavno je previše. Hrvatska treba više i bolje.


- Ne želim komentirati je li bio prekršaj nad Kovačićem. Samo znam da ne bismo smjeli primati takve pogotke u toj fazi utakmice. Kovačić je zbog toga morao napustiti teren, ali trebamo biti koncentriraniji i čvršći u toj fazi utakmice - smatra izbornik.


I nije samo to problem. Rakitić opet ne postoji. Desni bok ne postoji. Ima Dalića zašto boljeti glava. Remi u Cardiffu nije ni dobar, ali ni loš. Ni za nas, ni za Wales. Mi si ionako volimo komplicirati situaciju. Ipak, finiš kvalifikacija dočekujemo na vodećoj poziciji u skupini. I zato ne treba praviti dramu jer i dalje nam tako malo treba do Eura. Valjda je u tome i problem. Kad nam god treba malo, ide nam teško. Sad više nije pitanje što treba samo nama. Našim remijem u Cardiffu svi u skupini E ostali su živi. Najgore je što smo Slovacima ostavili priliku da se na Rujevici bore za nešto. Nakon onog "razvaljivanja" u Trnavi to nam nije trebalo. Imat će dupli motiv. Ne želimo biti "žalosne sove", ali utakmica protiv Slovačke u Rijeci bit će sklizak teren. Ne zbog Slovaka, nego zbog nas samih. Kakvo li ćemo lice Hrvatske tamo vidjeti?
Iz tog pitanja ne izvire strah, nego nekonzistentnost koja je bila zaštitni znak našoj reprezentaciji u ovim kvalifikacijama. Srećom, igrat ćemo samo jednu utakmicu u studenome, jer dvije zaredom očito su nam previše. Nitko to neće glasno reći, ali naši senatori jako teško podnose dvije utakmice u tri dana. A kada oni nisu pravi, onda nas nema. Svi mi volimo “young gun’s”, ali oni još nisu spremni održati Hrvatsku u vrhu. Vjerujemo kako nam EURO 2020. neće pobjeći, ali pita li se itko što će biti nakon njega?


Dalibor Keler
VATRENI SU U WALESU BILI ISPOD PROSJEKA
Zlatko Dalić

izbornik hrvatske reprezentacije

- Nismo zadovoljni remijem, ali ga moramo prihvatiti. Stalno nam se ponavlja isti problem. Uđemo u utakmicu odlično, povedemo i onda popustimo. Ostaje nam susret protiv Slovačke u kojemu ćemo, vjerujem, ostvariti naš zacrtani cilj - izboriti plasman na Euro.
Nikola Vlašić

strijelac jedinog pogotka

- Teška je to utakmica bila. Rano smo poveli, a onda je Wales nekako raznio ritam utakmice igrajući na duge lopte. Remi nije ono što smo očekivali, ali nije ni loš jer još uvijek plasman na Euro držimo u svojim rukama. Vjerujem kako ćemo ga protiv Slovačke na domaćem terenu i potvrditi.
MODRIĆEVA OZLJEDA NIJE TEŽEG KARAKTERA
Možda i više od remija u Cardiffu sve je zabrinuo detalj sa samog kraja susreta kada je kapetan Luka Mordić bio prisiljen “vaditi kestenje iz vatre” i pri tome se ozlijedio. Napustio je travnjak šepajući.

- Nije to tako strašno kako je izgledalo. Luka je dobio bolan udarac u butni mišić, ali prema prvim informacijama ozljeda nije ozbiljna te će možda propustiti poneki trening i to je sve - rekao je Zlatko Dalić, izbornik reprezentacije Hrvatske
DALIĆ LJUT NA LOVRENA
Hrvatska reprezentacija ključnu će utakmicu za plasman na Euro protiv Slovačke ući oslabljena na standardi stoperski tandem Lovren - Vida. Obojica su u Cardiffu dobili po drugi žuti karton, pa im slijedi prisilan odmor.

- Nisam sretan zbog načina na koji je Lovren dobio drugi žuti karton. Dobio ga je nakon prigovora sudcu, a to su stvari koje se ne smiju događati - poručio je Zlatko Dalić, izbornik reprezentacije Hrvatske.
Skupina E
1. Hrvatska       7       4       2       1       14:6       14

2. Mađarska       7       4       0       3       8:9       12

3. Slovačka       6       3       1       2       10:8       10

4. Wales       6       2       2       2       6:6       8

5. Azerbajdžan       6       0       1       5       5:14       1
Možda ste propustili...

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

POBJEDNICI MADRIDA DOBIT ĆE GOTOVO MILIJUN EURA

Donna u 1. kolu čeka kvalifikanticu

PRVA ŽNL VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Mitnica zabila 15 komada

Najčitanije iz rubrike