Sport
NOVA GRADIŠKA - KRUŠEVO

Krenuo Memorijal Toše Proeski dug 900 kilometara
Objavljeno 15. listopada, 2019.
Ultramaratonci ponovno trče u spomen na poznatog pjevača, nepreželjenog makedonskog princa pjesme

Obitelj, rodbina, prijatelji, kao i obožavatelji s prostora cijele bivše Jugoslavije ne zaboravljaju 16. listopada 2007. godine kada je na autocesti A3 Zagreb - Lipovac, kod Nove Gradiške, život izgubio Makedonac Toše Proeski. Toga dana zauvijek nas je napustio makedonski slavuj, ili kako su ga mnogi zvali - balkanski princ pjesme.


Prošlo je od tog tužnog dana 12 godina, ali Tošin lik, djelo i pjesme ne blijede. Čovjek koji je za života gradio mostove i nakon smrti povezuje ljude i gradove, pa je tako tragična nesreća zauvijek spojila Hrvatsku i S. Makedoniju, Novu Gradišku i pjevačev rodni grad Kruševo. U organizaciji Grada Nove Gradiške, Turističke zajednice Grada Nove Gradiške te u suradnji s maratoncima Sjeverne Makedonije jučer je 12. put krenuo ultramaraton pod imenom "Memorijal Toše Proeski" od Nove Gradiške do Kruševa, a u avanturu od 900 kilometara startalo je devet trkača.

U ponedjeljak je bilo vrlo dirljivo i mnogo emocija u Novoj Gradiški gdje su upaljene svijeće i položeno cvijeće ispred Tošinog spomen-obilježja kod Elektrotehničke i ekonomske škole. Predstavnici Grada, Turističke zajednice Nove Gradiške, kao i makedonske zajednice u Hrvatskoj prisjetili su se još jednom Toše, njegove ostavštine, ali i tog kobnog 16. listopada 2007. godine... Potom su zaželjeli sretan put i ispratili ultramaratonce prema Sjevernoj Makedoniji. U čast neprežaljenog Toše trčat će oko tjedan dana, a konačni cilj je groblje Gumenje, u Kruševu, gdje je posljednje počivalište čovjeka koji je bio izvrstan pjevač, veliki humanitarac, a oni koji su ga poznavali pričaju i - izvaredan čovjek.


Ivana Liović
Možda ste propustili...

SEDMO IZDANJE KUPA GRADA OSIJEKA U MAČEVANJU

Članovi MK Dmitar Zvonimir skupljali su iskustvo, ali i medalje

OSASUNA ŠPANJOLSKI KLUB

Budimir će biti spreman za EP

IZABELA LOJNA UOČI SUSRETA SA SPLIĆANKAMA

Pobijedimo li Hajduk, jedna ruka nam je već na trofeju

Najčitanije iz rubrike