Osijek
ERNESTINOVAČKI PARK SKULPTURA

Vozio slalom, pa se zabio u kip
Objavljeno 15. listopada, 2019.

Zbog divljanja za sada nepoznate osobe automobilom po Parku skulptura u Ernestinovu, razbijen je jedan novi kip pokraj Galerije Petra Smajića, nastao na ovogodišnjoj Kiparskoj koloniji Ernestinovo, i jedna klupa. Iako mještani, Općina Ernestinovo i Likovna udruga Petar Smajić pozivaju da im se s informacijama jave eventualni svjedoci tog čina koji se, prema riječima Romea Junušića, tajnika Likovne udruge, dogodio tijekom vikenda, najvjerojatnije u noći između petka i subote, policija koja traga za vandalom možda je već doznala identitet onoga koji se zabio u klupu i porušio skulpturu od hrastovine prema tragovima koji su ostali u parku u kojemu se nalaze vrlo vrijedne umjetnine raznih autora koji su ih dlijetima izradili proteklih godina.

- Ostali su u parku u središtu naselja plastični dijelovi oštećenog automobila, ali i tragovi guma po cijelom parku po kojemu su vozili slalom između kipova, kao u filmskim potjerama. Najprije je došla temeljna policija, a potom i očevidna policija od kojih sam doznao neke sitne informacije. Najvjerojatnije se radi o Hondi CRV, terencu koji je navodno rijedak automobil na ovom našem području. Nema ih navodno baš puno kod nas - brifirao nas je o ernestinovačkom vikend-događaju Romeo Junušić.

Pojašnjava da je pod kotače podletio kip kipara Mate Tijardovića, umjetnina koja je kulturno-materijalno dobro.

- Kip je upravo trebao završiti u muzeju, gdje je trebao biti eksponat stalnog postava, ali, eto, nije izdržao do tada. Bio je ispred postavljen kako bi se osušio nakon zaštitnog premazivanja. Trebali smo ga nakon toga unijeti u galeriju. Dobili smo dojavu da je viđen porušen u subotu oko 17.30, znači da je prije toga oštećen. Vrlo je vrijedna umjetnina o kojoj je snimljen i film jer je rađena na stari način, onako kako se to prije radilo na kiparskim kolonijama. Načelnica je prijavila policiji događaj, a kako smo doznali, bit će podnesene dvije prijave prema počinitelju, odnosno kazne - jedna za promet i jedna za uništavanje kulturnog dobra. Šteta je napravljena, ali moglo se dogoditi i nešto gore da je bilo ljudi ili djece u parku ili na igralištu jer su kipovi svuda po parku, pa i uz sprave. Park je zaštićen i taj vozač je znao kako prići parku jer nema ceste do tamo, osim malog prilaznog puta sa strane parka - kaže Junušić.

Oštećeni kip u međuvremenu je unesen u galeriju. Morat će ga popravljati. Sva je sreća što u Ernestinovu imaju kipare, pa će popravak sami obaviti. D. Pejić
Napravit će “plastičnu operaciju” nosa dlijetom - “nadoštiklat” će hrastom nos pa ga ponovno isklesati
Najčitanije iz rubrike