Novosti
ZAKON O SPRJEČAVANJU NEREDA NA SPORTSKIM NATJECANJIMA

Prekršaj će biti maskiranje, odbijanje testa na alkohol i droge, izazivanje napada
Objavljeno 15. listopada, 2019.

Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo je javno savjetovanje o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.


Promjena koja se očekuje donošenjem novog zakona, kako se navodi u obrazloženju, odnosi se na povećanje ukupnog praktičnog stanja sigurnosti na sportskim natjecanjima, kao i subjektivnog stanja sigurnosti kod gledatelja. Također, ističe MUP, očekuje se da će isključenje sa sportskog natjecanja osoba koje se ponašaju protupravno, što se predlaže uvrstiti u zakon, dovesti do smanjenja angažiranja policije na provedbi mjera osiguranja. Iz MUP-a ističu da predložene promjene za cilj imaju i smanjivanje negativnog dojma u javnosti koji se veže uz ponašanje na sportskim natjecanjima, a koja štete i međunarodnom ugledu Hrvatske.


Kako stoji u prijedlogu zakona, u prekršaju bi bila i osoba koja dolazi na sportsko natjecanje pod utjecajem droga, a osoba koja na natjecanje dolazi pod utjecajem alkohola činila bi prekršaj već samom činjenicom da odbije podvrgnuti se ispitivanju alkoholiziranosti mjernim uređajem, kao i osoba koja bi odbila podvrgnuti se ispitivanju droga. "Na taj način prevladat će se pravna praznina koja onemogućava postupanje policije prema osobi koja je pod vidljivim utjecajem droge ili alkohola, a negira takvo stanje i odbija se podvrgnuti spomenutim ispitivanjima", ističe MUP. Također, u prekršaju bi bila osoba koja kod sebe ima odjevne predmete pogodne za prikrivanje osobnog identiteta. Prekršaj bi postalo i pozivanje, poticanje ili sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na druge gledatelje, redare, službene osobe, sportaše ili druge osobe te oštećenja ili uništenja dijelova sportskog objekta kada je počinjena i mala šteta.


"Praćenjem problematike uočena je potreba za nadopunom odredbi u odnosu na određene pojavne oblike ponašanja s obilježjima protupravnosti, a koja trenutačno nisu propisana kao protupravna. Takve vrste ponašanja dovode do narušavanja javnog reda i mira ne samo na sportskim objektima i tijekom održavanja sportskih natjecanja, nego i na pravcima putovanja i prije i nakon samog sportskog natjecanja", navodi MUP.
Proširenjem pojedinih inkriminiranih ponašanja prevladale bi se poteškoće koje su s jedne strane onemogućavale policiju u kvalitetnom provođenju istraživanja kaznenih djela i prekršaja vezanih uz sportska natjecanja, a s druge strane ograničavala sudove u kvalitetnom provođenju kaznenih i prekršajnih postupaka i izricanju sankcija. S.Lacić
Kažnjavat će se i oštećenje ili uništenje dijelova sportskog objekta i kada je počinjena mala šteta