Ekonomija
NAJTRAŽENIJI I DALJE KONOBARI I KUHARI

Unatoč rastu broja oglasa, poslodavci sve teže do radnika
Objavljeno 15. listopada, 2019.
Od 1. siječnja do 30. rujna na portalu MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac objavljeno je više od 12.000 radnih pozicija u kategoriji "Turizam i ugostiteljstvo", što je rast od jedan posto u odnosu prema istom razdoblju lani.
Kako navode s portala MojPosao, oglasi za kategoriju "Turizam i ugostiteljstvo" činili su 21 % od ukupnog broja oglasa. U bazi životopisa za turizam nalazi se njih više od 98.000, a ove godine u toj je kategoriji otvoreno 4200 novih profila i uređeno više od 11.000 postojećih profila. Rast broja oglasa u skladu je sa sezonom i općom situacijom na tržištu rada, smatra Igor Žonja, direktor portala MojPosao.
"Domaći poslodavci su se ove godine bolje pripremili za sezonu i zaposlili veći broj radnika iz inozemstva jer im, neovisno o broju nezaposlenih prema evidenciji HZZ-a, nalaženje kadra u Hrvatskoj postaje sve veći izazov. Također, zbog činjenice da teško pronalaze radnike kod nas, inozemni poslodavci su značajno smanjili oglašavanje u Hrvatskoj i otvaraju se prema državama koje nisu članice EU-a", pojašnjava Žonja.
Najtraženija zanimanja u kategoriji "Turizam i ugostiteljstvo" bila su konobar/barmen, kuhar, pomoćni radnik u kuhinji, pomoćni kuhar, sobarica/spremačica i recepcionar. Na oglase u kategoriji "Turizam i ugostiteljstvo" zabilježeno je 97.000 prijava.
Od ukupnog broja objavljenih oglasa, njih 56 % odnosilo se na priobalne županije. Najviše oglašenih radnih pozicija, osim za Zagreb i Zagrebačku županiju (33 %), bilo je za Splitsko-dalmatinsku (20 %), Primorsko-goransku (12 %) te Istarsku županiju (11 %). Slijede Zadarska (8 %), Dubrovačko-neretvanska (7 %) te Šibensko-kninska županija (5 % oglasa). Među gradovima na obali, najviše radnih pozicija oglašeno je u Splitu (6 % od ukupnog broja oglasa u turizmu), odnosno Dubrovniku, Poreču i Rijeci (sva tri grada sudjeluju s dva posto objavljenih oglasa). Što se tiče kvalifikacija potrebnih za zaposlenje u turizmu, u najvećem broju oglasa (39 %) tražili su se minimalno kvalificirani radnici, u 30 % oglasa nužna je bila minimalno srednja stručna sprema, a tek se u tri posto oglasa tražila visoka stručna sprema. U 59 % natječaja iskustvo nije navedeno kao uvjet za zaposlenje. U oglasima u kojima se tražilo iskustvo (njih 41 %) prosječno je bila potrebna godina dana i deset mjeseci radnog iskustva. Lani se prethodno radno iskustvo tražilo u 46 % natječaja za poslove u turizmu. Poznavanje stranih jezika tražilo se u 36 % oglasa, a poslodavci su najčešće bili u potrazi za radnicima koji se mogu sporazumjeti na engleskom jeziku (35 % oglasa). Z.Rupčić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike