Sport
TIN SRBIĆ POSTAO SVJETSKI VICEPRVAK

Već krećem u pripreme za napad na olimpijsku medalju
Objavljeno 14. listopada, 2019.
Svjetski prvak na preči Arthur Mariano bivši je dečko Simone Biles

Tin Srbić srebru s ovogodišnjeg Europskog prvenstva u poljskom Szczecinu, a prije toga i zlatu sa Svjetskog prvenstva u Montrealu 2017., pridodao je i srebro sa Svjetskog prvenstva u Stuttgartu.

U svom trećem uzastopnom finalu na Svjetskom prvenstvu Tin je u kraljevskoj disciplini na preči dobio ocjenu 14.666. Slabiju negoli u kvalifikacijama (14.833), ali treba reći kako je između dva nastupa u Stuttgartu zadobio ozljedu ruke zbog koje nije radio vježbu s većim startom, pa je išao s onom istom iz kvalifikacija koja ima početnu ocjenu 6.2.

Otvorio finale
Nije bilo lagano, s obzirom na to da je Zagrepčanin prvi nastupio u finalu. Odradio je svoj posao, a kada je sjeo u “kiss and cry corner”, odmah mu je osječki fizioterapeut Vlatko Vorih uručio “smotuljak” s ledom kojeg je cijelo vrijeme držao na dlanu. Redali su se potom finalisti, prvo je Tajpežanin Tang Chia Hung, najbolji u kvalifikacijama, pao, potom je Kinez Chaopan odradio ipak slabiju vježbu od Tinove, da bi tek saskok Rusa Dalaloyana spustio mjesto odmah ispod Hrvata. Da je završetak kod Rusa bio kvalitetniji sigurno bi preskočio Srbića. Zato je uz golemo veselje Srbićevo mjesto zauzeo Brazilac Arthur Mariano. Podigao je start u odnosu na finale, odradio besprijekorno za ocjenu 14.900. Japanac Hashimoto, mladi Australac Bull i Amerikanac Mikulak bili su potom slabije ocijenjeni, pa je zlato pripalo Brazilcu Marianu, Srbić je s hrvatskom zastavom proslavljao srebro, dok je bronca pripala Rusu Dalaloyanu (14.533).

- Srebro je oko vrata i jako, jako sam ponosan i sretan što sam iz ove situacije izvukao stvarno najbolje što sam mogao. Mislim da su me kvalifikacije psihički ispraznile. Možda ne bih bio ovoliko uzbuđen da ovo nisu bile kvalifikacije za Olimpijske igre, i da ih nisam već osigurao prije samog finala. Srećom, na kraju je ispalo jako dobro - izjavio je Srbić koji je hrvatskoj gimnastici donio četvrtu medalju na svjetskim prvenstvima.

Slijedi Tokio
Osim njegovog zlata iz Montreala, i sada srebra iz Stuttgarta, srebro u Nanningu 2014. na konju s hvataljkama osvojio je FIlip Ude, a na istom natjecanju Marijo Možnik, također na preči, bio je brončani. Velika stvar je što je hrvatska gimnastika u Stuttgartu osigurala dvije vize za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju. Osim Srbića to je uspjelo i Ani Đerek. Sljedeće godine Srbić stoga ide po jedinu medalju koja mu nedostaje.

- Jedno 18 godina sanjam da izborim Olimpijske igre. Uspio sam. Sada je napokon konačno i potvrđeno da sam to ostvario. Jedva čekam! Sad već poslije ovoga kreću i pripreme za Olimpijske igre u dogovoru s trenerom - rekao je Srbić, koji se u Zagreb vraća u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima. Inače, posao u Tokiju mu neće biti ni malo lagan. Osim svjetskog prvaka Mariana, inače bivšeg dečka najbolje svjetske gimnastičarke Simone Biles, i pobjednik Osijeka 2015., Srbiću će velika konkurencija biti i Nizozemac Epke Zonderland koji, zanimljivo, nije još osigurao Olimpijske igre, s obzirom na to da je pao u kvalifikacijama Stuttgarta. Prigodu za to imati će kroz Svjetske kupove. Na kojima sada Srbić može bez pritiska pripremati pobjedničku vježbu za Tokio.
Krešimir Lacković
SELIGMAN RAZOČARAN KRITERIJEM
Mnoge je u gimnastičkim krugovima prilično razljutila sudačka odluka da se zlato na konju s hvataljkama dodijeli Britancu Maxu Whitlocku. Premda je imao iznimno visok start (7.0), njegova izvedba u finalu imala je brojne pogreške, što suci nisu penalizirali, pa je s ocjenom 15.500 neopravdano završio na najvišem postolju ispred Leeja Chiha Kaija iz Kineskog Tajpeha (15.433), i Irca Rhysa McClenaghana (15.400). Razočaranje i iznenađenje nisu krili ni komentator na HRT-u Robert Jelečević i njegov sukomentator član tehničkog odbora Europske gimnastičke federacije Mario Vukoja. U jednom trenutku svome imenjaku Jelečeviću porukom se javio Robert Seligman. Gledao je, naravno, finale u kojem smo se nadali kako će i on biti te je komentirao konačni rasplet.

- Ova nezaslužena Whitlockova ocjena je deprimirajuća za sve gimnastičare. Očito kriteriji ne vrijede za sve jednako. Užas. To je antisportski. Trebalo bi takve suce odmah doživotno diskvalificirati. Žalosno je jer to svijet gleda iz godine u godinu, svi komentiraju nepravdu, a ona se ponavlja. Mislim da i Whitlock sam to zna - napisao je Seligman u poruci.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike