Novosti
U AKCIJI VELEPOSLANICI, BANKARI...

Volonteri posadili 10 tisuća stabala
Objavljeno 13. listopada, 2019.
Druga ovogodišnja vikend-akcija pošumljavanja požarišta Dalmacije, kao dio najveće volonterske kampanje Boranka, okupila je ovu subotu i nedjelju u Kučinama iznad Solina tisuću volontera iz raznih dijelova Hrvatske koji su posadili 10.000 stabala u sadnicama i sjemenu.


Akciju su ovaj vikend organizirali Savez izviđača Hrvatske, Grad Solin, Odred izviđača pomoraca "Posejdon" iz Solina, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja, uz pomoć brojnih partnera i službi. Volonteri su na terenu najprije prošli edukaciju stručnjaka iz Hrvatskih šuma i naučili što i kako se ispravno sadi. Potom su u timovima zadužili radnu opremu i krenuli u pošumljavanje. Svatko je u timu imao svoju ulogu - jedni su kopali rupe, drugi umetali sadnice, treći zalijevali, a djeca su sadila sjeme između sadnica. Posađene su isključivo autohtone vrste: pinjoli, čempresi i primorski bor u sadnicama te crni bor u sjemenu. Procjena je da je u akciji ovaj vikend posađeno više od deset tisuća novih stabala u sadnicama i sjemenu, što je nadmašilo sva očekivanja organizatora, ističu iz Saveza izviđača Hrvatske.


"Meni je srce stvarno ispunjeno, jer nismo očekivali ovakav odaziv i rezultat. Toliko je bilo pozitivne energije na jednom mjestu da je to predivno. Istovremeno sam i sretan i tužan, sretan jer smo zajedno napravili jako mnogo posla, a tužan kad vidim koliko je šume uništeno požarima i koliko je još posla pred nama“, rekao je predsjednik Odreda izviđača pomoraca "Posejdon" i jedan od organizatora akcije Igor Spetič. U akciji su sudjelovali izviđači, srednjoškolci, studenti, članovi planinarskih društava te učenici sve četiri solinske osnovne škole. Podršku akciji pružili su i stručnjaci iz Hrvatskih šuma i HGSS-a, Ravnateljstvo civilne zaštite, volonteri solinskog i makarskog Crvenog križa, solinski i varnjički vatrogasci te pripadnici solinske policije.
Od ove godine kampanju Boranka službeno podržava i Veleposlanstvo Velike Britanije. Britanski veleposlanik, Nj.E. Andrew Dalgleish, zajedno s još 15 zaposlenika Veleposlanstva, u subotu i nedjelju osobno se pridružio akciji.H
Najčitanije iz rubrike