Novosti
PREDLAŽU SASTANAK NA KOJEM ĆE IZNIJETI SVOJE ARGUMENTE

Sindikati pozvali premijera na dijalog
Objavljeno 14. listopada, 2019.
Prosvjetni sindikati poslali su u nedjelju premijeru Andreju Plenkoviću otvoreno pismo u kojemu ga pozivaju na obnovu dijaloga i sastanak na kojemu bi prezentirali svoje argumente vezane uz štrajk u školama.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama traže sastanak na kojemu bi argumentirali zašto traže promjenu Uredbe o koeficijentima složenosti poslova, odnosno povećanje koeficijenata za većinu zaposlenih od 6,11 posto. Članovi tih sindikata, koji su u štrajku od 10. listopada, poručuju da žele ponovno uspostaviti dijalog u kojem će se krenuti prema rješavanju problema. U pismu navode da je premijer s njima prekinuo dijalog nakon 17. rujna, i nije im dao priliku da argumentiraju svoje zahtjeve.

Tvrde i da kroz proces mirenja, nakon najave štrajka, od strane Vlade nije bilo ozbiljne namjere rješavanja spora, pa je mirenje završilo neuspješno. Iako je premijer u četvrtak sa sjednice Vlade pozvao sindikate da budu razumni i vrate se dijalogu, sindikati u nedjelju tvrde da premijer odbija razgovore. Umjesto da razgovara sa sindikatima, on im svakodnevno preko medija šalje poruke. "To nije način rješavanja problema, nego njegovo produbljivanje", poručuju u otvorenom pismu premijeru.

Uvjereni su da on nije ispravno upoznat s njihovim zahtjevima, da svoj stav temelji na percepciji. "Ono što komunicirate kroz medije nisu protuargumenti, nego odbijanje razgovora o njima. Žalosti nas što u vašoj medijskoj komunikaciji naziremo i namjeru sudske zabrane štrajka", poručuju sindikati.

"Sindikati će na sutrašnjoj (ponedjeljak nap.ur.) konferenciji za novinare održati prezentaciju naših argumenata, jer i oni su zbunjeni s obzirom na dijametralno različito viđenje i pristup rješavanju problema. Predlažemo da u što kraćem vremenu održimo sastanak na kojem ćemo Vam prezentirati svu našu argumentaciju. Uvjereni smo da ćemo nakon toga brzo naći zajedničko rješenje", stoji u pismu.H
Možda ste propustili...