Regija
STASAO 26. NARAŠTAJ

Prisegnulo 288 ročnika, 30 su žene
Objavljeno 13. listopada, 2019.
POŽEGA - U Središtu za temeljnu obuku u vojarni "123. brigade HV-a" u Požegi svečano je prisegnuo domovini 26. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Obuku od sam tjedana prošlo je 288 ročnika, među kojima je i 30 žena. Svečanosti su nazočili brojni članovi obitelji i prijatelji te potpredsjednik Vlade, ministar obrane i izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Hrvatske vojske, Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH-a i general zbora Mirko Šundov, državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić, zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Drago Matanović, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kužul, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, požeški župan, general u mirovini Alojz Tomašević i drugi predstavnici vlasti i braniteljskih udruga.

Čestitajući na položenoj prisezi Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade RH, ministar obrane, među ostalim rekao je: Velika mi je čast i zadovoljstvo biti ovdje s vama u trenutku kada ste prisegnuli na vjernost domovini i hrvatskom narodu, na čemu vam od srca čestitam. Čestitku upućujem i vama, dragi roditelji, jer svoju ste ljubav prema domovini prenijeli na kćeri i sinove i podrška ste im na tom časnom putu. Uvijek mi je drago vidjeti nove generacije mladih koji su se odlučili na vojni poziv i želja mi je da vas što više karijeru nastavi u profesionalnom sastavu Hrvatske vojske, jer samo zajedno možemo nastaviti s ojačavanjem i razvojem novih sposobnosti obrambenog sustava RH kako bi bili spremni na sve izazove koji nas čekaju i nastavak izgradnje moderne, slobodne države stvorene u Domovinskom ratu.

Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, zaključno s 25. naraštajem, obuku je završilo ukupno 8605 ročnika, među kojima je i 1121 ročnica. Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te samim time ispunjavaju jedan od propisanih uvjeta za prijam u djelatnu vojnu službu, odnosno stječu mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi. B.S.T.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike